kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Fővárosi Nyomda Részvénytársaság |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Félvászon |
| Oldalszám: | 327 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 15 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | A könyv fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz. |
| I. KÖTET | |
| Kertészet | |
| Zöldségtermesztés | |
| A terület megválasztása | 4 |
| Vetésforgó | 6 |
| Berendezés | 7 |
| Talajmunkálatok | 8 |
| Öntözés | 9 |
| A zöldségmagvakról | 11 |
| Melegágy készítése és kezelése | 13 |
| Magvetés állandó helyre | 15 |
| A palánták állandó helyre való ültetése és gondozása | 16 |
| Káposztafélék termesztése | 17 |
| A káposztafélék ellenségei és betegségei | 20 |
| Salátafélék | 21 |
| Labodafélék | 22 |
| Kobakosnövények | 23 |
| Gyökérfélék és gumósok | 25 |
| Hagymafélék | 28 |
| Hüvelyesek | 29 |
| Különféle növények: paradicsom, paprika | 30 |
| Fűszernövények | 33 |
| Évelőnövények: rebarbara, sóska, torma, szamóca | 34 |
| Szőlőművelés és borkezelés | |
| Szőlőművelés | |
| A szőlőtőke részei és táplálkozása | 39 |
| Szőlőfajták | 40 |
| Szaporítási módok | 42 |
| A dugványok gyökereztetése | 42 |
| Fás- és zöld oltások | 44 |
| Telepítés | 47 |
| A szőlőültetvény kezelése az ültetés utáni három évben | 49 |
| A rövid- és hosszúcsapos tőke nyesése | 50 |
| A csercsapos tőke nyesése | 53 |
| A szálvesszős tőke metszése | 54 |
| Lugasművelés | 54 |
| A tőke tisztogatása | 56 |
| Trágyázás | 57 |
| A szőlő ellenségei, betegségei és a védekezés ellenük | 58 |
| A szüret | 62 |
| Az erjedés | 65 |
| A nyilt és a zárt erjesztés | 65 |
| Siller- és vörösborok erjesztése | 66 |
| A vörösborok erjesztése | 66 |
| Borkezelés | |
| Töltögetés | 67 |
| A bor szesztartalmának megállapítása Malligand szerint | 68 |
| A bor érésének ideje | 68 |
| Az óborok töltögetése és kezelése | 68 |
| A bor palackérettsége | 69 |
| Derítés | 69 |
| Szűrés | 70 |
| Pasztőrözés | 71 |
| A pince felszerelése | 71 |
| A bor betegségei | 72 |
| Borhibák | 73 |
| Gazdasági fatenyésztés és gyümölcstermesztés | |
| Kertészeti és gazdasági faiskola | |
| A faiskola helyének kiválasztása | 75 |
| Szaporítás | 77 |
| Különféle oltási módok | 80 |
| A nedvkeringés megindulása után végezhető oltási módok | 82 |
| A faiskola telepítése | 83 |
| Alacsonytörzsű vagy bokorfák nevelése | 85 |
| Gyümölcstermesztés | |
| A gyümölcsnemek csoportosítása | 87 |
| Csonthéjasok | 89 |
| Héjastermésűek | 92 |
| Bogyóstermésűek | 93 |
| Szemcséstermésűek | 94 |
| Gyümölcsfák és cserjék állandó helyre ültetése | 95 |
| Köztestermesztés | 101 |
| Fiatal fák és cserjék gondozása | 102 |
| A második évi nyesés | 103 |
| Trágyázás | 105 |
| A törzs tisztogatása és ápolása | 108 |
| Ifjítás | 110 |
| Időseb fák átoltása és ültetése | 110 |
| Korhadt és odvas fák kezelése | 111 |
| Termőrészek | 112 |
| Az almástermésűek nyári és téli termőre nyesése | 113 |
| A csonthéjasok nyesése | 116 |
| Az őszi barackfák nyesése | 116 |
| A gyümölcsfák terméketlenségének okai | 119 |
| Termő gyümölcsfák gondozása | 121 |
| A gyümölcs hízlalása | 121 |
| A gyümölcs szedése, eltartása és értékesítése | 122 |
| Téli eltartás | 128 |
| A gyümölcsfák betegségei és ellenségei | 129 |
| Gombabetegségek | 131 |
| Az almafa betegségei | 132 |
| A körtefa betegségei | 133 |
| A szilva-, cseresznye-, meggy-, és őszibarackfa betegségei | 133 |
| Egyéb gyümölcsfák betegségei | 134 |
| Állati ellenségek | 135 |
| Vértetű | 135 |
| Pajzstetvek | 135 |
| A permetezések sorrendje | 140 |
| Gyümölcsfajták ismertetése | 141 |
| Gazdasági fák kiültetése, ápolása és használata | 148 |
| Fontosabb tűlevelűek | 149 |
| Lomblevelű fák | 149 |
| Cserjék | 154 |
| Gazdasági fák alkalmazása | 154 |
| Telepítés | 155 |
| A telepítés ápolása | 156 |
| II. KÖTET | |
| Kis állatok tenyésztése | |
| Baromfitenyésztés | |
| A baromfitenyésztés gazdasági jelentősége | 3 |
| A tyúk külleme | 4 |
| Az ivarjelleg, ivar- és korszerinti elnevezés | 4 |
| A sikeres tyúktenyésztés feltételei | 5 |
| A tyúktenyésztés termelési irányai | 5 |
| A tyúkfajták | 7 |
| A tenyésztendő tyúkfajta megválasztása | 9 |
| A tenyészállatok kiválasztása és beszerzése | 10 |
| Tenyésztörzsek alakítása | 12 |
| Az ivarok közötti számarány | 13 |
| A tojás, tenyésztojások kiválasztása, eltartása, kezelése | 13 |
| A természetes keltetés | 14 |
| A mesterséges keltetés | 17 |
| A csirkék természetes nevelése | 20 |
| A csirkék mesterséges nevelése | 21 |
| A tyúkfélék takarmányozása, itatása és gondozása | 23 |
| A tyúkfélék elhelyezése, tyúkistállók | 26 |
| A tyúkok és termékeik értékesítése | 29 |
| Haltenyésztés | |
| Haltenyésztés | 50 |
| A tógazdasági termelésre alkalmas fontosabb halak ismertetése | 52 |
| A halastavak létesítése, berendezése | 53 |
| A lehalászás, osztályozás, teleltetés, a halak értékesítése, szállítása | 58 |
| Házinyúltenyésztés | 59 |
| Selyemhernyótenyésztés | 66 |
| Méhészet | |
| A méhészkedés fontossága és feltételei | 71 |
| A méh természetrajza | 71 |
| A méhek életmódja | 73 |
| A méhek tápláléka, a fontosabb mézelő növények | 75 |
| A méhlakások, a méhes | 77 |
| A méhek beszerzése és szállítása | 79 |
| A méhész évi teendői | 79 |
| A méhek ellenségei és betegségei | 86 |
| A méhészet eszközei | 87 |
| A méhészetet előmozdító intézmények | 89 |
| Tejgazdaságtan | |
| A tej termelése, kezelése és szállítása | 90 |
| A tőgy és a tej képződése | 91 |
| A tej képződését befolyásoló tényezők | 93 |
| A tej vegyi összetétele, alkotórészei és tulajdonságai | 99 |
| A föcstej | 103 |
| A fejés és annak eszközei | 103 |
| A kifejt tej összegyűjtése, kezelése és a tejkezelés eszközei | 107 |
| A tej pasztőrözése és annak hatása a tej tulajdonságaira | 112 |
| A tej szállítása | 114 |
| A tej értékesítése, hamisítása és vizsgálata | |
| A gyermektej | 117 |
| A minősített tej | 118 |
| Az államilag gümőkórmentesnek nyilvánított tehenészetek | 119 |
| A közfogyasztásra kerülő tej értékesítése | 120 |
| A tej forgalombahozatalának szabályozása | 121 |
| A tejhibák okai és megszüntetésük | 123 |
| A tejhamisítások és azok kiderítése | 124 |
| A mintavétel | 126 |
| A tej fajsúlyának meghatározása | 127 |
| A tej zsírtartalmának meghatározása | 128 |
| A tej frissességét megállapító eljárások | 131 |
| A tej feldolgozása | |
| A természetes és mesterséges fölözés | 132 |
| A fölözőgépek szerkezete és működése | 134 |
| A fölözés szabályai és ellenőrzése | 138 |
| A tejszín féleségei, kezelése, érlelése | 140 |
| A köpülők | 143 |
| A vaj képződése és az azt befolyásoló tényezők | 145 |
| A köpülés kivitele, szabályai | 147 |
| A nyert vaj kezelése | 147 |
| A vajnyeremény kiszámítása | 152 |
| A vajhibák | 153 |
| A vaj értékesítése és márkázása | 153 |
| A fölözés és a vajkészítés melléktermékei | 155 |
| A túrókészítés | 155 |
| A juhtej összetétele és feldolgozása | 161 |
| A túró vizsgálata | 163 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.