| Előszó | 3 |
| A fellendülés százada | 7 |
| A XX. század mezőgazdasága | 7 |
| Honnan indultunk? | 10 |
| Az új anyagok világa | 12 |
| Korszerű eszközök növényeink védelmére | 12 |
| A legújabb anyagok | 17 |
| Gyáripari termelés? | 21 |
| A biológia nagy felfedezései | 23 |
| Századunk energiaforrásai | 25 |
| A világ mezőgazdaságának gondjai | 31 |
| A fellendülés századának élelmezési helyzete | 31 |
| Ami igazán kevés: az állati fehérje | 36 |
| Az agrárgondok átszövik a politikát | 46 |
| Kereslet - kínálat | 51 |
| Lemarad a versenyben a kisüzem | 55 |
| Korszerű tenyésztés - több állati termék | 63 |
| A szarvasmarha felé fordul a figyelem | 63 |
| Bőven tejelő tehéntípusra van szükség | 65 |
| Csak tej vagy hús is? | 68 |
| Jó hatásfokkal transzformáló típusok kialakítása | 70 |
| A tenyésztői munka fontos tényezője az idő | 72 |
| A legkorszerűbb tenyésztés, nagyüzemi módon | 73 |
| Hasznosítani mindent, ami jó | 75 |
| Gazdaságos hústermelés | 79 |
| Régi és új takarmányfélék | 81 |
| "Húsgyártás" tudományos alapon | 84 |
| Kevés munkával sok húst | 89 |
| Nemcsak a mennyiség, a minőség is lnyeges | 91 |
| Milyen a jó marhahús? | 91 |
| A vágóállat minősítése | 92 |
| Hibridcsirkék | 95 |
| Gyorsan sok és olcsó állati terméket | 95 |
| A csirkehús-termelés jelenlegi helyzete | 97 |
| Hús vagy tojás? | 102 |
| Amerikai hibridfajták szerte a világban | 103 |
| Európai hibridek, kísérletek | 105 |
| Érdemes-e hibridbaromfit tartani? | 109 |
| Minden napra egy tojás | 113 |
| Hol tart a világ, és hol vagyunk mi? | 113 |
| Naponként már két tojás? | 116 |
| Gazdaságos tojástermelés | 118 |
| tojásgyárak | 121 |
| Koncentráció, specializáció | 124 |
| Takarmánygyártás | 129 |
| A keveréktakarmány, századunk egyik fontos terméke | 130 |
| Miből "gyártják" a takarmányt? | 133 |
| Minden állat számára a legmegfelelőbb takarmányt | 136 |
| Nemcsak az összetétel, az alak is fontos | 138 |
| Hol és hogyan állítsuk elő a keveréktakarmányokat? | 149 |
| A keveréktakarmányok használatának elterjedése | 142 |
| Technika az állattenyésztésben | 147 |
| A technika számára a legtermékenyebb talaj az állattenyésztés | 147 |
| Gépesítés, automatizálás | 150 |
| A jelen: gépesítés | 150 |
| A jövő: automatizálás | 162 |
| Villamosítás | 168 |
| Célszerű, gazdaságos gépesítést | 171 |
| Küzdelem az egészséges állatállományért | 175 |
| Harcban a kórokozó mikroorganizmusokkal | 175 |
| Megismerés - a tudomány útja | 177 |
| Ellenségei vagy barátai vagyunk-e állatainknak? | 180 |
| Az egészség védelmezői | 183 |
| Antibiotikum, az "életellenes életmenő" | 183 |
| A vitamin az életet jelenti | 184 |
| Nemzetközi összefogás a kórokozók ellen | 187 |
| Kötött-zárt istállózás vagy szabadtartás? | 189 |
| A természetből a "betonpalotákba" | 189 |
| Természetszerűbb, de nem rigedtartás | 191 |
| Télen, nyáron segít az állati szervezet hőszabályozása | 192 |
| A szabadtartáshoz elegendő-e a borjak hőszabályozása? | 194 |
| A szabadtartásos növendékmarha-nevelésnek jövője van | 197 |
| Jó levegő - jó egészség | 197 |
| Megfelelő takarmányoz ás - kedvezőbb súlygyarapodás | 198 |
| Több alomra, de kevesebb munkára van szükség | 202 |
| Az építési költségek a szabadtartás mellett szólnak | 203 |
| Mi a helyzet a tehenek szabadtartásával? | 205 |
| Nem egyértelmű még a tejhozam alakulása a nyitott istállóban | 206 |
| Tisztázatlanok a takarmányozási, vízellátási és almozási problémák | 210 |
| A férőhely és a tehéncsoportok nagysága a szabadtartásos tehénistállókban | 212 |
| Nyíitott istálló - nagyobb szakképzettség, gondosabb gépi fejés | 213 |
| Kísérletezzünk | 214 |
| Az állattenyésztési építkezések új irányai | 217 |
| Épülettípusok az állattenyésztésben | 217 |
| Változatos építési anyagok | 219 |
| Új tervek, új megoldások | 222 |
| Itthon is korszerű megoldásokra, elrendezésekre van szükség | 223 |
| Végszó | 237 |
| Forrásmunkák | 243 |