| Az olvasóhoz | 13 |
| Sárossy László: A jó gazdák jogos reményével | 14 |
| Naptár | 25 |
| Névnapok | 40 |
| Mértékegységek, átszámítások | 52 |
| Dr. Vajda László: A magyar agrárgazdaság és a Közös Piac | 59 |
| Dr. Öcsödi Gyula: A mezőgazdasági termelés 1992-ben Kilátások, lehetőségek | 67 |
| A gazdálkodás keretei | 79 |
| Márton János: Tulajdonos gazdák, magángazdaságok | 79 |
| Négy sorskérdés | 79 |
| Érdemes tulajdonosnak lenni? | 80 |
| Hogyan hasznosítható a mezőgazdasági tulajdon? | 82 |
| A család és a vállalkozás | 84 |
| Ki maradjon a mezőgazdaságban? | 85 |
| A magángazdaságok formái, típusai | 87 |
| Szövetkező gazdák, szövetkezeti formák (FM ajánlás) | 94 |
| A szövetkezés alaptételei | 94 |
| Faluszövetkezet | 100 |
| Földbérlő-szövetkezet | 103 |
| Holding irányítású szövetkezet | 104 |
| Tejszövetkezet | 107 |
| Pinceszövetkezet | 109 |
| Szolgáltató szövetkezet | 112 |
| Márton János - Tomcsányi Pál: Piac és mezőgazdaság | 119 |
| A piacot ismerni kell | 120 |
| A piactérről a szupermarketbe | 123 |
| A piackutatás gazdálkodási kényszer? | 125 |
| A kereslet és jellemzője | 133 |
| A vevőt meg kell becsülni | 139 |
| A kínálat ismerete is lényeges | 146 |
| Mielőtt kereskedni kezdünk | 149 |
| Korlátozott piac, verseny és ár | 154 |
| Termelői értékesítést! | 162 |
| A Közös Piac a szigor mintája | 167 |
| Drágán vagy ésszerűtlenül termelünk? | 170 |
| És a munkaerkölcs?! | 172 |
| Minőségközpontú átalakulást | 173 |
| Mit termeljünk? | 181 |
| Lakatos Dénes: Piacra termelés, kockázat csökkentés | 185 |
| Piaci lehetőségek felmérése | 185 |
| Tájékozódásunk módja | 188 |
| A biztos piac nagy érték | 190 |
| Közvetlen értékesítés | 190 |
| Amikor szerződni kell | 191 |
| Az áru előkészítése az eladáshoz | 192 |
| Mi legyen a szerződésben? | 196 |
| Tárgyalás a vevővel | 197 |
| Termelés és a piaci kockázatok | 201 |
| A vállalkozó gazda kockázatai | 204 |
| Biztosítási formák és kockázatok | 205 |
| Biztosítótársaságok | 207 |
| Mezőgazdasági vagyonbiztosítás | 207 |
| Biztosítási változatok | 209 |
| Mi a tennivaló a csődeljáráskor? | 211 |
| A csődeljárás célja a fizetőképesség helyreállítása | 212 |
| A felszámolás | 213 |
| Botos Károly: Az agrárpiaci rendtartásról | 219 |
| A rendtartásról általában | 219 |
| A törvény célja | 220 |
| A kormányzat és a terméktanácsok | 220 |
| Közvetlen és közvetett szabályozás | 221 |
| A rendtartás eszköztára | 222 |
| Az árrendszer | 222 |
| A termelés mennyiségi szabályozása | 224 |
| Exportszabályozás | 225 |
| Importszabályozás | 227 |
| Az agrárintervenciós rendszer | 229 |
| A működés forrásai | 230 |
| Dr. Pongrácz Aladár: A bérlet | 233 |
| Mikor bérlet, mikor tulajdon? | 233 |
| A bérlet és a jogszabályok | 234 |
| Mit kell tudni a bérleti jogviszonyról? | 235 |
| A bérbeadó jogai, kötelességei | 237 |
| A bérlő jogai, kötelességei | 238 |
| Mi a zálogjog? | 239 |
| Mikor születik meg a bérlet? | 239 |
| A haszonbérlet | 240 |
| A jó gazda gondosságával | 241 |
| Mikor szűnik meg a haszonbérlet? | 242 |
| Mit érdemesebb bérbeadni? | 243 |
| Ne álljon kihasználatlanul | 243 |
| A termőföld bérbeadása | 244 |
| Bérbeadás az új típusú szövetkezetnek | 246 |
| Perczel János: Az öntudatos gazda | 250 |
| Elnevezések | 250 |
| Új elnevezés: farmer | 250 |
| A gazda | 252 |
| A polgár | 252 |
| Erkölcsi tartás | 253 |
| Gazdává válik | 255 |
| Hagyományőrzés és korszerűség | 256 |
| Nemcsak a technika | 256 |
| Technika és hagyomány | 258 |
| Döntő a munka termelékenysége | 261 |
| A gazdaember viselkedése az üzleti életben | 263 |
| Kell a tanácsadó | 264 |
| Az üzleti viselkedés | 267 |
| Kapcsolat az emberi környezettel | 268 |
| Kell a segítség | 269 |
| Kölcsönösség alapján | 270 |
| Márton János: Egészségesen élni | 272 |
| Az egészségkárosító szokásokról | 273 |
| A dohányzásról | 274 |
| Az italozásról | 276 |
| A helytelen táplálkozásról | 280 |
| A kiegyensúlyozott táplálkozásról | 281 |
| Az egészség egyenlő jó közérzet | 284 |
| A testi közérzet | 285 |
| A lelki közérzet | 285 |
| Kimerültség, pihenés | 287 |
| A családi munkamegosztás és a közérzet | 293 |
| Hűléses betegségek | 294 |
| Egészségveszélyeztető hiedelmek | 296 |
| Természetes gyógymódok | 298 |
| Házi patika | 300 |
| A termelésfejlesztés forrásai | 303 |
| Sárközi Ferenc: Hozam, növényszám, vetőmag minőség | 303 |
| Növényszám és hozam összefüggése | 304 |
| A vetőmag minősége és a hozam | 309 |
| A gabonavertikum intézményei | 313 |
| Főbb szántóföldi növények termesztését integráló szervezetek | 316 |
| Gerendás Károly: Fejlesztendő a kertészeti termelés | 317 |
| Németh Balázs: A sertés a kisüzemben | 320 |
| Sándor István: Korszerű szarvasmarhatartás | 324 |
| Bögréné Bodrogi Gabriella: A baromfitenyésztés alapfeltételei | 328 |
| Sándor István: A juhok elhelyezése és tartása | 330 |
| Dr. Demeter János: A takarmányozás meghatározza a termelést | 333 |
| A kérődzők takarmányozása | 333 |
| Sertés és baromfitakarmányozás | 336 |
| Mezőgazdasági termelő, forgalmazó, szolgáltató vállalatok (Állattenyésztés) | 338 |
| Buda Gábor: A kisgazdaságok gépesítése | 342 |
| Saját géppel, vagy szolgáltatóval? | 343 |
| Milyen traktort vásároljunk? | 345 |
| A munkagépek és a gépi berendezések megválasztása | 349 |
| Megfontoltan, takarékosan | 350 |
| Záhonyi Győző: Építkezzünk racionálisan | 353 |
| Több lehetőség kínálkozik | 353 |
| Kezdés és befejezés | 356 |
| Milyen jogszabályokat kell ismerni? | 357 |
| Engedélykérelem mellékletekkel | 358 |
| Hogyan rendezzük be a portánkat? | 360 |
| A hazai kutatás műhelyeiből | 369 |
| Szántóföldi növények | 369 |
| Zöldségfélék | 377 |
| Gyümölcsök | 383 |
| Gyakoribb állatbetegségek | 388 |
| A kocák leptospirozisa | 388 |
| A sertéspestis | 389 |
| A baromfikolera | 391 |
| A barofitífusz | 393 |
| A tehén tőgyödémája | 395 |
| A juhok varas szájfájása | 396 |
| A juhok büdössántasága | 398 |
| A tetanusz | 400 |
| A házinyúl talpfekélye | 402 |
| A házinyúl pasteurellózisa | 404 |
| Dr. Fábián Gyula: Környezet és gazdálkodás | 406 |
| Agrárérdek is | 406 |
| A növénytermesztés környezeti hatásai | 407 |
| Az állattartás környezeti hatásai | 409 |
| Az élelmiszeripar környezeti hatása | 410 |
| A termelés és az élet színtere | 411 |
| Adókedvezmény a környezetkímélő technológiákért | 414 |
| A termőföld védelme | 418 |
| Biogazdálkodás | 419 |
| Az élővilág védelme | 420 |
| Az agrár-környezetgazdálkodás feladatai | 422 |
| Dr. Csete László: Érdekképviseletek | 425 |
| Magyar Parasztszövetség | 425 |
| Szövetkezők és Termelők Szövetsége | 427 |
| Országos Gazdaszövetség | 429 |
| Hangya Szövetkezeti Szövetség | 430 |
| Magyar Agrárkamara | 431 |
| Magyarországi Gazdakörök Országos Szövetsége | 432 |
| Varga Jánosné: A mezőgazdaság számokban | 434 |
| A termelők száma | 434 |
| A termelési erőforrások | 440 |
| A termelés alakulása | 445 |
| Az agrárforgalom | 459 |
| Mérlegadatok | 464 |
| Nemzetközi adatok | 467 |
| Fontosabb intézmények címe | 472 |
| Minisztériumok | 472 |
| Országos hatáskörű állami szervek | 473 |
| Köztársasági megbízotti hivatalok | 475 |
| Megyei önkormányzati hivatalok | 475 |
| Bankok | 477 |
| Mezőgazdasági szaklapok | 478 |
| Kárrendezési hivatalok | 480 |
| Külkereskedelmi kirendeltségek | 482 |
| Néhány kereskedő-, gyártócég címe | 488 |
| Növényvédőszer, műtrágya és mezőgazdasági gépforgalmazó cégek | 488 |
| Felvásárlók, kereskedő cégek | 493 |
| Export-import cégek | 495 |
| Az 1993. évi országos vásárnaptárból | 497 |
| Szerzőink | 504 |