1.034.669

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Generációk szakácskönyve

A Monarchiától a 21. századig

Szerző
Szerkesztő
Fotózta

Kiadó: L'Harmattan Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 565 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-9683-68-6
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Blanka néni - dr. Vigyázó Gyuláné - az édesanyám volt. A sors hosszú életet szánt neki, amelybe belefért két világháború összes következményével, de belefért egy polgári család példaszerű... Tovább

Előszó

Blanka néni - dr. Vigyázó Gyuláné - az édesanyám volt. A sors hosszú életet szánt neki, amelybe belefért két világháború összes következményével, de belefért egy polgári család példaszerű szeretete, kormányzása, és emellett törődés sok-sok más emberrel, aki hozzáfordult. Ebből a törődésből sarjadt valószínűleg az a törekvés, hogy aki családunkkal kapcsolatba került - legyen az vendég, alkalmazott vagy csak ismerős - az érezze magát a lehető legjobban, amíg körünkben van. Ehhez a törekvéshez tartozott a jó konyha is. A főzés tudományát édesanyám már ifjú korában, kitűnő háziasszony édesanyjától is elsajátíthatta. Később, már asszony korában francia konyhai és cukrászati tanfolyamon is részt vett. Fáradhatatlanul gyűjtötte barátnőitől, szakácsnőktől, külföldi ismerősöktől, később - mikor 60. életévében szakmát tanult és állást vállalt - kolléganőitől is a jobbnál jobb recepteket, de elsősorban az édesanyjától tanultakat használta fel konyhájában. Mindezeket az ismereteket ételnemek szerinti bontásban kockás spirálfüzetekbe írta kézzel. A jelen gyűjtemény oroszlánrészét ezek a spirálfüzetek képezik. Ezek tartalmazzák a felmenők és a rokonság, elsősorban rendkívül invenciózus kishúgom néhány receptjét is. Magam is hozzátettem mintegy 50, főleg hús- és halétel receptjét, csökkentendő az egyes fejezetek közötti aránytalanságokat. Ezek abból adódtak, hogy ez a gyűjtemény nem a nagyközönségnek készült, hanem egy adott - az átlagosnál jobb módú - család hétköznapjait és ünnepeit volt hivatva szolgálni. A recepteket igyekeztem egységes formába önteni, amennyire ez lehetséges volt, A könyvben szereplő minden egyes receptet kipróbáltam. A gyűjtemény kiadásával édesanyám emlékének szeretnék áldozni. Egyúttal hiszem, hogy mindazok, akik érdeklődnek a könyv iránt és használatba veszik, örömüket fogják benne lelni. Vissza

Tartalom

Előszó.............................................................. 9
Bepillantás a generációk konyhájába......................... 11
Útmutató a könyv használatához......................... 17
A könyvben használt mértékegységek ............................. 17
A könyvben használt anyagminőségek megjelölései................................ 21
Levesek ........................................................... 25
Levesek............................................ 29
Levesbetétek......................... 49
Előételek.................................................57
Hideg előételek........................... 59
Meleg előételek, egytálételek.............................73
Köretek és saláták .............................................115
Köretek............................119
Főzelékek....................123
Saláták....................134
Mártások salátákhoz ....................152
Hal- és húsételek....................161
Halételek....................173
Szárnyasok ......................................185
Marha- sertés és vadhús....................206
Meleg mártások .......................236
Sós sütemények és szendvicsek.............................. 241
Töltetlen sós sütemények.............................................. 245
Töltött sós sütemények................................................255
Krémek sós sütemények töltésére .......................................267
Szendvicsek..........................................................269
Kelesztett tészták..............................................275
Kenyerek, péksütemények.............................................. 279
Kuglófok............................................................286
Egyéb kelesztett sütemények ...........................................291
Édes sütemények...............................................303
Püspökkenyerek .............................307
Linzerszeletek ........................................................ 313
Élesztős tészták ................................................................320
Piték................................................................ 323
Homoktészták ....................................................... 327
Piskótatészták ........................................................329
Vajas és túrós tészták .................................................. 337
Különleges sütemények................................................ 341
Egyszerűbb sütemények ............................................... 358
Felfújtak.............................................................364
Torták............................................................ 371
Krém nélkül (is) fogyasztható torták .................................... 377
Krémmel töltött torták ................................................ 395
Krémmel töltött babapiskóták....................................409
Torták tojásfehérjéből ................................................. 413
Különleges torták .....................................................423
Édes krémek.........................................................445
Édes teasütemények ...........................................449
Egyéb desszertek...............................................483
Édes öntetek .........................................................487
Gyümölcsdesszertek ..................................................489
Krémek ....................494
Klasszikus fagylaltok..................................................505
Tejszínfagylaltok ...............................................................512
Cukrászati segédanyagok, fortélyok.........................523
Tartósítás....................531
Befőttek, ecetben vagy rumban eltett gyümölcsök ....................535
Ízek, dzsemek ........................................................541
Egyéb tartósított gyümölcskészítmények ................................. 549
Tartósított zöldségkészítmények ....................................................552
A receptek betűrendben ............................................................................557
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv