kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
| Oldalszám: | 207 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 19 cm x 14 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
| A szerzők bevezető szava | 5 |
| Genetikával az országon keresztül | 6 |
| Az állattenyésztőké és az állattartóké a szó | 6 |
| Így jött létre, avagy a szerzők szava a bevezető végén | 8 |
| Egy kis történelem nem árt | 9 |
| Az élő test alapegysége | 11 |
| Az új egyed keletkezése | 14 |
| Bélyegek és tulajdonságok, öröklődés és környezet | 18 |
| Hogyan tanulmányozzuk a háziállatok genetikáját | 20 |
| A genetikának saját abc-je van | 22 |
| Az átöröklés alaptörvényei | 25 |
| Miért volt sikertelen a svédek munkája a fehér szarvasmarha kiválasztásával, és mit szólt ehhez a gyümölcsmuslica | 33 |
| A tyúktaraj alakjának titka - valamit a ló- és selyemkedvelők számára is | 41 |
| Hozzászólás a "fiú vagy leány" témához | 50 |
| Befolyásolható-e a nemek aránya | 54 |
| A csibék szexálása | 58 |
| Az ivarhoz kötött bélyegek | 60 |
| Hogyan dolgozzunk egy egész állománnyal, vagy nemzedékkel - a populációgenetika segédkezet nyújt | 63 |
| Hogyan is áll a helyzet a vércsoportok öröklődésével | 65 |
| Termelési tulajdonságok genetikája | 66 |
| Bevezetésül egy kis történelem | 73 |
| Beltenyésztési koefficiens | 75 |
| A homozigozitás koefficiense | 77 |
| Rokonsági koefficiens | 77 |
| A beltenyésztési, homozigozitási és rokonsági koefficiensek jelentősége a mesterséges termékenyítés szempontjából | 79 |
| Rokontenyésztés | 80 |
| A rokontenyésztés lényege | 82 |
| A rokontenyésztés közömbös módszer | 81 |
| Vonaltenyésztés | 83 |
| Vérfrissítés | 83 |
| A tervszerűtlen rokontenyésztés ártalmassága | 84 |
| A rokontenyésztés, mint az egészség öröklődése ellenőrzésének módszere | 85 |
| A tenyésztési módszerek áttekintése | 87 |
| Ugyanezeknek a módszereknek egy másik áttekintése | 87 |
| Heterózis | 89 |
| Haszonállat-előállító keresztezés | 90 |
| Beltenyésztett vonalak keresztezése | 93 |
| Új fajtát előállító keresztezés | 95 |
| Cseppvér, illetve nemesítő keresztezés | 95 |
| Kombinációs keresztezés | 96 |
| Fajtaátalakító keresztezés | 98 |
| Új állatfajták kitenyésztése | 99 |
| A tenyészkiválasztás módszerei | 101 |
| Fenotípus-genotípus-regresszió | 104 |
| Az örökölhetőség kulcsfontossága | 112 |
| A genotípus szerinti szelekció a döntő | 113 |
| Használati és tenyészérték | 115 |
| Az ivadékvizsgálat módszerei | 123 |
| Állatfajok szerinti ivadékvizsgálat | 124 |
| Genetikai korrelációk és szelekciós indexek | 130 |
| Kvalitatív bélyegek szelekciója | 132 |
| Szelekció és tervszerű tenyésztési munka | 134 |
| A mesterséges termékenyítés elterjedésének története bizonyítja az öröklődés jelentőségét az állattenyésztésben | 136 |
| Következik a mesterséges termékenyítés "genetikai korszaka"? | 138 |
| Ivadékvizsgálat apaállatok nélkül a mesterséges termékenyítés elveszti jelentőségét | 140 |
| Alkalmazható-e a mesterséges termékenyítés az összes gazdasági állatfajnál? | 144 |
| Pótolja-e a mesterséges termékenyítés teljesen a természetes pároztatást? | 150 |
| A mesterséges termékenyítés befolyásolja a termelőképesség színvonalát | 152 |
| A gazdaságosságé az utolsó szó | 158 |
| Mik azok a születési hibák | 164 |
| A háziállatok öröklődő hibái | 167 |
| Hogyan állapítható meg egy bizonyos születési hiba örökletessége | 169 |
| Letális faktorok | 171 |
| Az átöröklés és termékenység | 173 |
| Öröklődik-e a betegségekkel szembeni ellenállóképesség | 176 |
| Ne féljünk a matematikától - csak szokás dolga | 180 |
| A statisztikának megvannak a saját szabályai | 181 |
| Hogyan használhatjuk fel a fő statisztikai mutatókat? | 191 |
| Elégedjen meg az állattenyésztő csak a ceruzával? | 200 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.