| Bevezetés | 3 |
| Géprajzi alapismeretek | |
| A rajzolás eszközei | |
| A rajzolás elemi szabványai | |
| Szabványos betűk | 9 |
| Vonalvastagságok és vonalfajták | 10 |
| Méretarányok | 12 |
| Ábrárzolási módok | 12 |
| Középpontos vetítés | 12 |
| Párhuzamos vetítés | 13 |
| Merőleges vetítés | 13 |
| Műszaki axonometria | 15 |
| Vetületi ábrázolás | 15 |
| Ábrázolás metszetekkel | 15 |
| Egyszerű metszetek | 17 |
| Összetett metszetek | 18 |
| Nem metszendő alkatrészek | 18 |
| Méretmegadás | 19 |
| Jelképes ábrázolás | 23 |
| Anyagismeret | |
| Az anyag fogalma | 27 |
| Az anyagok jellemző tulajdonságai | 28 |
| Szerkezeti anyagok | 32 |
| Fémszerkezeti anyagok | 32 |
| Az acél | 34 |
| Az acélok hőkezelése | 34 |
| Alumínium | 35 |
| Réz | 36 |
| Ón | 36 |
| Ólom | 37 |
| Horgany | 37 |
| Nemesfém | 37 |
| Egyéb fémek | 37 |
| Egyéb szerkezeti anyagok | 38 |
| Keramikus anyagok | 38 |
| A műszaki üveg | 38 |
| Az azbeszt | 38 |
| Fa | 39 |
| Bőr | 39 |
| Gumi | 39 |
| Műanyagok | 39 |
| Textilanyagok | 43 |
| Tömítő- és szigetelőanyagok | 43 |
| Kenőanyagok | 45 |
| Korrózióvédelem | |
| Mi a korrózió? | 51 |
| Korrózió az élelmiszeriparban | 52 |
| A korrózió megjelenési formái | 52 |
| Korrózióvédelem az élelmiszeriparban | 55 |
| Gépelemek | |
| A gépelemek csoportosítása | 61 |
| A gépelemek igénybevétele | 61 |
| Kötő gépelemek | 62 |
| Ékek, ékkötések | 62 |
| Reteszek, reteszkötések | 64 |
| Csavarok | 65 |
| Szegecsek, szegecskötések | 73 |
| Hegesztés | 74 |
| Forrasztás | 75 |
| Ragasztás | 76 |
| Forgó mozgást közvetítő gépelemek | 77 |
| Tengelyek | 77 |
| Tengelykapcsolók | 78 |
| Csapágyak | 81 |
| A csapágyak kenése | 85 |
| Gördülőcsapágyak tömítése | 88 |
| Erőátviteli gépelemek | 89 |
| Szíjhajtások | 89 |
| A laposszíjhajtás | 89 |
| Az ékszíjhajtás | 92 |
| Lánchajtás | 93 |
| Dörzskerékhajtás | 94 |
| Fogaskerékhajtás | 95 |
| Csővezetékek | 101 |
| Csővezetékek az élelmiszeriparban | 102 |
| Öntött csövek | 103 |
| Acélcsövek | 103 |
| Csőkötések | 104 |
| Csőidomok | 105 |
| Csőszerelvények (armatúrák) | 106 |
| Tömítések | 110 |
| A csövek hőszigetelése | 111 |
| Villamos gépek | |
| A villamos gépekről | 116 |
| A villamos energia átvitele és felhasználása | 116 |
| Transzformátorok | 116 |
| Reduktorok | 118 |
| Mérőtranszformátorok | 118 |
| Védelmi kapcsolóberendezések | 119 |
| Biztosítók | 120 |
| Kapcsolók | 120 |
| Generátor és motor | 122 |
| Váltakozú áramú generátor | 122 |
| Érintésvédelem az élelmiszeriparban | 127 |
| Az érintésvédelem módjai | 128 |
| Szállítóeszközök az élelmiszeriparban | |
| Szilárd és ömlesztett anyagok szállítása | 133 |
| Szállítószalag | 133 |
| Láncos szállítómű | 133 |
| Serleges felvonó | 134 |
| Szállítócsiga | 135 |
| Lengő szállítóberendezések | 135 |
| Gravitációs szállítószerkezetek | 136 |
| Szállítás áramló közegben | 138 |
| Rakodó- és emelőgépek | 143 |
| A szállítóberendezések teljesítménye, szállítóképessége | 145 |
| Az élelmiszeripari üzemek vízellátása | 146 |
| Folyadékszállító gépek | 146 |
| Dugattyús szivattyúk | 146 |
| A dugattyús szivattyúk szerkezeti elemei | 148 |
| Körforgó szivattyúk | 151 |
| Egyéb szivattyúk | 153 |
| Mozgórész nélküli szivattyúk | 155 |
| Hidrofor | 156 |
| Légszállító gépek | 158 |
| Légszivattyúk | 158 |
| Szellőzők | 159 |
| Légsűrítők | 160 |
| Kalorikus gépek | |
| Kazánok és fűtési rendszerek | 165 |
| Tüzelőanyagok | 165 |
| Tüzelőberendezések | 165 |
| Hűtőgépek és hűtőberendezések | 174 |
| Hűtőközegek | 174 |
| Hűtőelemek | 175 |
| Kompresszoros hűtőgépek | 176 |
| Abszorpciós hűtőgépek | 177 |
| Hőcserélők | 178 |
| Kondenzátorok (gőzsűrítők) | 179 |
| Ipari mérések és mérőeszközök | |
| Méréstechnikai alapismeretek | 183 |
| A mennyiség és a mérés fogalma | 183 |
| Mérési módszerek | 184 |
| Műszertípusok | 184 |
| A mérőműszerek általános felépítése és elemei | 185 |
| A mérőműszerek jellemzői | 185 |
| Hőmérsékletmérő műszerek | 186 |
| Üveghőmérők | 187 |
| Manometriás (nyomásos) hőmérők | 188 |
| Szilárd test hőtágulásán alapuló hőmérők | 189 |
| Villamos hőmérők | 189 |
| A hőmérők ellenőrzése, felszerelése és kezelése | 191 |
| Nyomásmérő műszerek | 192 |
| Folyadéktöltésű nyomásmérők | 193 |
| Rugalmas alakváltozáson alapuló nyomásmérők | 194 |
| A nyomásmérő műszerek ellenőrzése és kezelése | 199 |
| Sűrűségmérő műszerek | 197 |
| Folyadékok sűrűségének mérése | 197 |
| A sűrűségmérő műszerek ellenőrzése és kezelése | 199 |
| Szintmérő műszerek | 200 |
| Szilárd anyagok szintmérői | 201 |
| Folyadékszintmérők | 202 |
| A szintmérő műszerek ellenőrzése, felszerelése és kezelése | 203 |
| Mennyiségmérő műszerek | 204 |
| Szilárd anyagok nedvességtartalmának mérése | 211 |
| Gázok nedvességtartalmának mérése | 212 |
| A nedvességmérő műszerek ellenőrzése, felszerelése és kezelése | 214 |
| Irányítástechnika | |
| Az ember adottságaihoz alakított gépek | 217 |
| Az írányítás | 217 |
| Szabályozási feladatok az élelmiszeriparban | 222 |
| Függelék | 227 |