1.035.018

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gépek szerkezettana

Élelmiszeripari géprajz-gépelemek

Szerző
Lektor

Kiadó: Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 254 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az élelmiszeriparban a különböző termények feldolgozásakor számos gépre és berendezésre van szükség, melyek nélkül a gyártást nem tudnánk elképzelni. Ezek működését, műszaki paramétereit az... Tovább

Előszó

Az élelmiszeriparban a különböző termények feldolgozásakor számos gépre és berendezésre van szükség, melyek nélkül a gyártást nem tudnánk elképzelni. Ezek működését, műszaki paramétereit az élelmiszeripari mérnököknek is ismerni kell ahhoz, hogy eredményes és gazdaságos termelést tudjanak végezni. A "Gépek szerkezettana" c. tantárgycsoport a gépek és berendezések megértéséhez, üzemeltetéséhez szükséges gépészeti alapismereteket foglalja össze, melyeknek tárgyalása 3 félév folyamán történik.
Első lépésként a megfelelő térszemlélet kialakításával, a géprajzok szabályaival, az élelmiszeripari gépelemek lerajzolásának, illetve a géprajzok olvasásának gyakorlásával foglalkozunk. Ezután a szerkezeti anyagok, a gépalkatrész gyártási módok, a legfontosabb szilárdsági ellenőrző számitások képezik az előadások és gyakorlatok anyagát. Oktatásunk célja azoknak a gépelemeknek, szerelvényeknek, élelmiszeripari gépeknek és berendezéseknek, szállítógépeknek a tárgyalása is, melyek a technológiai gépsorokban megtalálhatók. Ezek szerkezeti felépítésének, működési elvének, műszaki jellemzőinek, technológiai folyamatokba illesztés feltételeinek megismertetése, ellenőrző- és üzemeltetésükkel kapcsolatos számitások elvégzése is feladatunk.
A "Gépek szerkezettana" tantárgy előtanulmányt jelent a szakgéptanokhoz és a szaktechnológiákhoz. Elsajátításával az élelmiszeripari mérnökök képesek lesznek kisebb felújítási és karbantartási munkákhoz vázlatokat és rajzokat készíteni, a kivitelezési munkát - mely általában üzemünk karbantartó részlegének feladata - ellenőrizni, és az üzembehelyezést elvégezni. Az uj élelmiszerfeldolgozási technológiák e tantárgyhoz kapcsolódó gépi berendezéseinek tervezéséhez szaktanácsot tudnak adni a tervező mérnököknek, a már gyártott és beszerezhető berendezések kiválasztását, üzemeltetését könnyebben tudják elvégezni. Vissza

Tartalom

Bevezető 7
Szabványok 9
I. A géprajz készítésének alapjai 10
1. A géprajz fajtái 10
2. A rajzlapok mérete 12
3. Feliratmező 13
4. Darabjegyzék 13
5. Rajzszámozások 14
6. Rajzfeliratok 15
7. Géprajzok vonalai 15
8. Géprajzok méretaránya 18

II. Gépalkatrészek felépítő idomai és szerkesztésük 19
1. Térelemek 19
2. Sikmértani szerkesztések 20

III. Gépelemek síkbeli ábrázolása 35
1. Vetítési módok 35
1.1. Középponti vetítés 36
1.2. Párhuzamos vetítés 37
2. Axonometrikus ábrázolás 38
2.1. Egyméretü axonometria 39
2.2. Kétméretü axonometria 40
2.3. Frontális axonometria 40

IV. Géprajzok ábrázolási szabályai 42
1. Vetületek 42
1.1. Vetületek elhelyezése 43
1.2. Vetületek száma 44
1.3. Vetületek vonalai , 45
1.4. Forgástestek vetületei 48
1.5. A vetületek fajtái 50
1.5.1. Részvetület /félvetület/ 50
1.5.2. Résznézet 52
1.5.3. Kiemelt részlet 52
1.6. Vetületek ábrázolásának egyszerűsítései 53
1.6.1. Töréssel megszakított vetület 53
1.6.2. Sík felület jelölése 53
1.6.3. Ismétlődő elemek rajzolása 53
1.7. Nézetrendtől eltérő ábrázolás 55
1.8. Segédnézet, elfordított nézet, kiterített nézet 55
2. Metszetek 57
2.1. Egyszerű metszet és fajtái 59
2.1.1. Teljes metszet 60
2.1.2. Részmetszet 61
2.1.3. Félmetszet 61
2.1.4. Kitörés 62
2.1.5. Kiterített metszet 62
2.2. Összetett metszet és fajtái 63
2.2.1. Lépcsős metszet 63
2.2.2. Befordított metszet 64
2.3. A metszet rajzolás szabályai 67
3. Szelvények 69
3.1. A szelvények fajtái 70
3.1.1. Befordított szelvény 70
3.1.2. Nézeten kivül rajzolt szelvény 70
V. Áthatási vonalak szerkesztése 73
1. Sikfelületek metszése 73
2. Forgástest és síkfelület metszése 73
3. Forgástestek metszése forgástettel 78
4. Forgástest és egyéb test, áthatása 82
VI. Méretmegadás 86
1. Méretmegadás elemei 86
1.1. Méretvonal 86
1.2. Méretsegédvonal 89
1.3. Mérethatároló 90
1.4. Méretszám 91
2. Méretszám kiegészítő jelek 92
3. Egyszerűsített méretmegadások 94
4. Mérethálózat felépítése 99
VII. Élelmiszeripari szerkezeti anyagok 104
1. Anyagvizsgálatok 105
1.1 Statikus anyagvizsgálatok 105
1.1.1. Szakítóvizsgálat 105
1.1.2. Keménységvizsgálat 110
1.1.3. Hajlitóvizsgálat 113
1.2. Dinamikus anyagvizsgálat 114
1.2.1. Fajlagos ütőmunka 114
1.2.2. Acél öregedési vizsgálata 115
1.3. Hibakereső anyagvizsgálatok 116
1.4. Szerkezeti és növényi anyagok vizsgálati módszereinek hasonlósága 116
2. Szerkezeti anyagok 118
2.1. Vasfémek 118
2.1.1. Öntvények 119
2.1.2. Acélok 121
2.1.2.1. Acélok hőkezelése 121
2.1.2.2. Szerkezeti acélok 122
2.1.2.2.1. Ötvözetlen szerkezeti acélok 122
2.1.2.2.2. Gyengén ötvözött szerkezeti acélok 124
2.1.2.5.3. Erősen ötvözött szerkezeti acélok 125
2.2. Nehézfémek és ötvözeteik 127
2.3. Könnyűfémek és ötvözeteik 128
2.4. Nem fémes anyagok 129
2.4.1. Műanyagok 129
2.4.2. Üveg 131
2.4.3. Kerámiák 131
2.4.4. Beton 131
2.4.5. Azbesztcement 132
2.4.6. Fa 132
2.5. Felületvédő anyagok 132
2.6. Hőszigetelő anyagok 134
Gépalkatrészek kialakítása, felülete és illesztése 135
1. Előgyártmányok műveletei 135
2. Forgácsoló megmunkálások 142
3. Forgács nélküli alakitások 146
4. Felületi érdesség 148
5. Gépelemek határméretei, tűrései 153
5.1. Határeltérések megadása 154
5.2. Tűrés megadása 155
5.2. Szabványos mérettürések 155
6. Gépelemek illesztése 157
6.1. Illesztési rendszerek 157
6.2. Ajánlott illesztések 158
Gépelemek szilárdsági ellenőrzése 161
1. Statikai alapfogalmak 161
1.1. Az erő 161
1.2. A nyomaték 163
1.2.1. Erőpár 164
1.3. A statika alaptételei 165
1.4. Egyensúly feltételei 166
1.5. Kényszerek 166
1.6. Tartók 168
1.6.1. Kéttámaszú tartók igénybevételi ábrái 169
2. Szilárdságtan 172
2.1. Szilárdságtani alapfogalmak 172
2.1.1. Alakváltozások 172
2.1.2. Feszültségek 175
2.1.3. Összefüggés az alakváltozások és feszültségek között 175
2.1.4. Hőmérsékletváltozáskor fellépő feszültségek 177
2.2. Igénybevételek 177
2.2.1. Huzó igénybevétel 176
2.2.2. Nyomó igénybevétel 178
2.2.3. Hajlitó igénybevétel 179
2.2.3.1. Síkidomok másodrendű nyomatékai 182
2.2.3.2. Méretezés hajlitásra 186
2.2.4. Nyiró igénybevétel 187
2.2.5. Csavard igénybevétel 188
2.2.6. Összetett igénybevétel 191
2.3. Megengedett feszültség, terhelési módok 193
2.4. Hegesztési varratok szilárdsági ellenőrzése 195
X. Gépelemek szerelhető kötései és ábrázolásuk 197
1. Csavarok, csavarkötések 197
1.1. Menetfajták 200
1.2. Csavarmenetek gyártása 203
1.3. Csavarmenet ábrázolása és jelölése 204
1.4. Csavarok és csavaranyák alakja 211
1.5. Csavarkötések 216
1.6. Csavarbiztositások 218
2. Reteszek, ékek és ezek kötései 222
3. Bordástengely-kötés 224
4. Egyéb kötőelemek 225
Mellékletek 227
Irodalom 254

Dr. Horváth Ernő

Dr. Horváth Ernő műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Horváth Ernő könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv