1.034.793

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Híres képek, képes hírek

Pictures in the News - MTI fotó - 50 év képei/MTI Photo - 50 years/Kiállítási katalógus

Szerkesztő
Fotózta

Kiadó: Magyar Távirati Iroda Zrt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 198 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Angol  
Méret: 33 cm x 23 cm
ISBN: 978-963-06-1085-8
Megjegyzés: Fekete-fehér és színes fotókkal gazdagon illusztrált. Kiállítási katalógus.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Fél évszázada alakult meg a magyar sajtófotózás egyik fellegvárának számító MTI Fotó. 1956 tavaszán született meg ugyanis az a kormányzati döntés, amely a Magyar Távirati Irodába olvasztotta a... Tovább

Előszó

Fél évszázada alakult meg a magyar sajtófotózás egyik fellegvárának számító MTI Fotó. 1956 tavaszán született meg ugyanis az a kormányzati döntés, amely a Magyar Távirati Irodába olvasztotta a Magyar Fotó Állami Vállalatot, megteremtve azt az Európa-szerte ismert rangos fotóműhelyt, amely évtizedeken keresztül a legfontosabb bázisa volt a hazai professzionális fotóriporter- és reklámfotósképzésnek, és - nem mellesleg - avatott dokumentálója Magyarország történéseinek, a mindennapok sokszínű valóságának.
Világszerte ismert és elismert nagynevű alkotók (fotóművészek, kitűnő képességű, |ó szemű és villámkezű fotóriporterek) tekintik az MTI Fotót „kályhának", amelynek melegével föltöltődtek, és ahonnan elindultak megannyi médium fotórovatát létrehozni, erősíteni, számtalan nemzetközi fotópályázaton sikereket aratni vagy - akár vezetőként - új médiumokat alapítani és gazdagítani.
A fél évszázad majd két emberöltő. No és milyen volt ez a fél évszázad! Mennyi sorsfordító esemény, mennyi siker és kudarc, mennyi építés és bontás, mennyi szép alkotás, mennyi dicsőség, édes pillanat, kiáradó öröm és mennyi-mennyi emberi tragédia, elfelejteni való szomorú emlék!
Az MTI fotósai mindezeket avatotton dokumentálták az elmúlt 50 év során, az egész országot nagy fáradsággal, gyakorta bejárva, mívesen fényképezve, a felvételeket gondosan archiválva, megőrizve az utókornak, nekünk, az egykori és mai újságolvasóknak, kiállításlátogatóknak.
Hatalmas dokumentumtár épült fel a budai Naphegyen a 254, név szerint azonosítható, egykori alkotótól. Azzal a gyűjteménnyel együtt, amelyet a Magyar Fotó AV átadott a befogadó intézmény archívumának, napjainkban már csaknem 13 millió eredeti fotónegatívot és hozzávetőleg 5 millió mintaképet őriz az MTI fotóarchívuma, amely - a gyűjtemény méretét tekintve - Európában is a legnagyobbak közé tartozik!
Megtalálhatók a hatalmas fotógyűjteményben a politikai, gazdasági és kulturális eseményeket bemutató felvételek mellett tízezerszámra olyanok is, amelyek a mindennapokat (hajdanvolt ismert embereket, már nem létező épületeket, azóta átalakult utcákat, tereket, ma már csak a fakuló emlékezetben őrzött villanásnyi pillanatokat, a kor divatját, a lakosság életét) bemutató, megörökítő riportképek és az örök értéket-szépséget közvetítő fotóművészeti alkotások, a világ fotótárlatait megjárt bombasztikus felvételek is.
Az MTI Fotó - 50 év képei kiállítás az egykori alkotók, az MTI páratlan értékű fotóarchívumát szorgalommal fölépítő fotográfusok munkássága előtt tiszteleg egy olyan válogatással, amely ízelítőt nyújt az egykori híres fotóalkotó-műhely kincseiből, és egyúttal nagy ívű vonulatát is adja az elmúlt fél évszázad hazai történéseinek.
A Magyar Távirati Iroda Zrt. vezetése (meghallgatva még élő, „klasszikus" fotóriportereinek, fotóművészeinek véleményét) úgy elöntött, hogy 2006 őszén reprezentatív, 302 papírra nagyított fényképfelvétellel mutatja be a nagyközönségnek az MTI Fotó elmúlt ötven esztendejét.
Az MTI elnöke a kiállítás koncepciójának kidolgozásával és a képanyag kiválogatásával az elismert szaktekintélyt, Gera Mihályt bízta meg.
Ez a katalógus a kiállítás valamennyi fotóját tartalmazza.
Élvezetes böngészést, kellemes nosztalgiázást, jó szórakozást!
Jászai Csaba Vissza
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Híres képek, képes hírek Híres képek, képes hírek Híres képek, képes hírek Híres képek, képes hírek Híres képek, képes hírek

A kötés megnyílt. Néhány oldal foltos.

Állapot:
2.940 ,-Ft
15 pont kapható
Kosárba
konyv