1.035.157

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A hatékonyság elméleti és gyakorlati kérdései az élelmiszer-gazdaságban

Jegyzet a felsőszintű továbbképző tanfolyamokhoz

Szerző
Lektor

Kiadó: MÉM Mérnök- és Vezetőtovábbképző Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 70 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 27 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: Változatlan utánnyomás. Megjelent 500 példányban. Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A hatékonysági témakör iránt megnőtt érdeklődés, a hatékonyság mai aktualitása hazánk társadalmi-gazdasági fejlődésére vezethető vissza. A III. ötéves tervidőszakban nyilvánvalóvá vált az a... Tovább

Előszó

A hatékonysági témakör iránt megnőtt érdeklődés, a hatékonyság mai aktualitása hazánk társadalmi-gazdasági fejlődésére vezethető vissza. A III. ötéves tervidőszakban nyilvánvalóvá vált az a felismerés, hogy a gazdasági fejlesztés fokozatosan kimerülő extenzív tartalékai mellett egyre nagyobb szerepet kell szánni az intenzív fejlesztésnek. Az általánosan kedvező gazdasági folyamatokon belül a társadalmi összmunka termelékenysége nem alakult kívánatosan és a termelési szerkezet is több összefüggésben elmaradt az igényektől.
A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának - az új gazdaságirányítási rendszer bevezetéséről szóló - 1966. májusi határozata többek között a fenti problémák megoldását kívánta előmozdítani.
Az intenzív fejlesztés a társadalmi összmunka hatékonyságának fokozását célozza, természetesen mindig a társadalmi szükségletek kielégítése függvényében. Ezek a célkitűzések vállalati keretekben valósulnak meg, így tehát a társadalmi összmunka hatékonyságának fokozása, az intenzív fejlesztés megvalósítása, a társadalmi szükségletek kielégítése végeredményben az élelmiszer-gazdaságban működő, kereken háromezerhétszáz (tanácsi vállalatok nélkül számítva) élelmiszer-gazdasági vállalat tevékenységén múlik. Vissza

Tartalom

Bevezetés 3
I. A HATÉKONYSÁG ÉRTELMEZÉSE 5
1. A ráfordítások értelmezése és jelentősége 5
2. A ráfordítások hatékonysága, a termelékenység, a gazdaságosság és a jövedelmezőség kapcsolata 7
II. HATÉKONYSÁG AZ ÉLELMISZERIPARI VÁLLALATOKBAN 13
1. Gazdaságos (optimális) üzemnagyság 13
A gazdaságos (optimális) üzemnagyság fogalma, meghatározásának módszere 13
Példa az optimális üzemnagyság kiszámítására 19
2. A gépesítés hatékonysága 22
A gépesítés célja és hatása 22
A gépesítés fokozatai 25
A gépesítés gazdasági hatékonyságának számítása 26
A még üzemképes gépek cseréjének gazdaságossága 31
3. A termelést növelő és a ráfordításokat csökkentő fejlesztésekről általában 34
4. A berendezésnagyság és berendezéskihasználás hatékonysága 39
5. A szállítás hatékonysági kérdései 49
6. A hatékonyság számlásának egyéb esetei 59
Kézzel történő csomagolás gépesítése 61
Áttérés drágább, a termék árát növelő csomagolási módra 62
Eldobó (egyutas) vagy visszatérő csomagolás 63
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv