| Előszó és bevezetés | 7 |
| Kézikönyv beosztása | 9 |
| Takarmányozási alapfogalmak | |
| A takarmányról általában | 11 |
| A takarmányok csoportosítása | 12 |
| A takarmányozásról általában | 13 |
| Az emésztés és a takarmányok hasznosulása | 16 |
| A keményítőértékarány fogalma és kiszámítása | 18 |
| A takarmányozási előírás (takarmányadagok összeállításának módszertana) | |
| Általános rész | 19 |
| A szabványokról általában | 19 |
| Útmutató a szabványok használatára | 20 |
| Útmutató a napi fejadagok összeállítására | 20 |
| Eljárás az egyes takarmányféleségek helyettesítése esetében | 22 |
| Útmutató az abrakkeverési táblák használatára | 23 |
| Az abrakkeverési táblák módszertana | 25 |
| Abrakkeverési táblák alkalmazása kérődző állatok abrakkeverékének összeállításánál | 26 |
| Abrakkeverési táblák alkalmazása a sertések és egyéb állatok takarmányozási előírásánál | 28 |
| Táplálóanyagszükségleti szabványok gazdasági tenyész-, hízó- és igásállatokra | |
| Szarvasmarha tápanyagszükségleti szabványa | 32 |
| A ló tápanyagszükséglete | 36 |
| Sertés tápanyagszükséglete | 41 |
| A juh tápanyagszükséglete | 44 |
| Baromfiak tápanyagszükséglete | 45 |
| Takarmányozási példatár | |
| Szarvasmarha takarmányozási előírása | 57 |
| Juhok takarmányozási előírása | 58 |
| Melegvérű lovak takarmányozási előírása | 62 |
| Hidegvérű lovak takarmányozási előírása | 62 |
| Mangalica tenyészsertés takarmányozási előírása | 64 |
| Tenyész hússertés takarmányozási előírása | 66 |
| Hízósertések takarmányozási előírása | 68 |
| Baromfiak takarmányozási előírása | 70 |
| Abraktakarmányok tápanyagszabványa | |
| Gabonamagvak | 73 |
| Hüvelyes magvak | 73 |
| Olajos magvak | 73 |
| Egyéb magvak és termények | 74 |
| Vetőmagtisztítási hulladékok | 74 |
| Malomipari takarmányok | 74 |
| Hazai olajpogácsák | 75 |
| Külföldi olajpogácsák | 75 |
| Extrahált darák | 75 |
| Szeszipari melléktermékek | 76 |
| Söripari melléktermékek | 76 |
| Keményítőgyári melléktermékek | 76 |
| Állati eredetű takarmányok | 76 |
| Takarmánytápanyag szorzótáblák | |
| Zöldtakarmányok | 78 |
| Fűfélék | 78 |
| Herefélék, hüvelyesek | 78 |
| Egyéb növények és növényrészek | 80 |
| Silózott (erjesztett) takarmányok | 82 |
| Gyökér-, gumós- és egyéb vizenyős takarmányok | 84 |
| Szénák | 84 |
| Fűfélék szénája | 84 |
| Herefélék és hüvelyesek szénája | 86 |
| Szénalisztek és őrlemények | 88 |
| Szalmafélék | 88 |
| Gabonafélék szalmája | 88 |
| Polyvák és terméshéjak, törekek | 90 |
| Polyvák és terméshéjak, törekek | 90 |
| Gabonapelyva | 90 |
| Egyéb növények pelyvája | 90 |
| Magvak és egyéb termések | 92 |
| Gabonamagvak | 92 |
| Hüvelyes magvak | 94 |
| Ipari melléktermékek | 94 |
| Vetőmagtisztítási termékek | 94 |
| Malomipari termékek | 94 |
| Olajipari melléktermékek | 96 |
| Olajpogácsa, hazai | 96 |
| Olajpogácsa, külföldi | 98 |
| Extrahált olajmagdara | 98 |
| Cukoripari melléktermék | 98 |
| Szeszipari melléktermék | 100 |
| Söripari melléktermék | 100 |
| Keményítőipari melléktermék | 100 |
| Állati eredetű takarmányok | 102 |
| Abraktakarmányok keverési táblázatai | 105 |
| Abraktakarmányok tápanyag szorzótáblái a keverési táblákhoz | 131 |
| Keményítő-értékarány mutatótáblák | 137 |
| Mutatótáblák az egyes takarmányok egymással keményítőérték alapon történő helyettesítésére | 141 |
| Silózott takarmányok | 144 |
| Gyök-, gumós- és egyéb vizenyős takarmányok | 148 |
| Cukoripari melléktermékek | 150 |
| Szesz- és sörgyári melléktermékek | 152 |
| Keményítőgyári és egyéb melléktermékek | 154 |
| Gabonaszalmák | 154 |
| Hüvelyes szalmák | 156 |
| Pelyvák és egyéb növényrészek | 160 |
| Rétiszénák | 162 |
| Szántóföldi szénák | 164 |
| Pillangós szénák | 166 |
| Szénaliszt és őrlemények | 168 |
| Zöld fűfélék | 170 |
| Zöld pillangósok | 172 |
| Egyéb zöldtakarmányok | 178 |
| Szemestakarmányok | |
| Gabonamagvak | 178 |
| Hüvelyes magvak | 182 |
| Olajos magvak | 186 |
| Egyéb magvak és vetőmagtisztítási melléktermékek | 186 |
| Malomipari takarmányok | 188 |
| Olajipari takarmányok | 194 |
| Hazai olajpogácsák | 194 |
| Külföldi olajpogácsák | 198 |
| Extrahált darák | 198 |
| Szeszgyári takarmányok | 200 |
| Sör- és keményítőgyári takarmányok | 202 |
| Állati eredetű takarmányok | 202 |
| Takarmánymész és konyhasó napi szükségletének kiszámítása | 208 |
| A takarmányok mész- és foszfortartalma, mészhiánya ill. mészfeleslege | 209 |
| Fontosabb takarmányok karotintartalma | 217 |
| A fontosabb takarmányok étrendi-hatás mutatója (a-b-c sorrendbe) | 219 |
| Takarmányozástechnikai irányelvek | |
| Szarvasmarha takarmányozása | 230 |
| Lovak takarmányozása | 233 |
| Sertések takarmányozása | 235 |
| Juhok takarmányozása | 243 |
| Baromfiak takarmányozása | 245 |
| A takarmánybetakarítás technológiája | 249 |
| Szántóföldi szálastakarmányok betakarítása | 249 |
| Rétiszéna betakarítása | 252 |
| Egyéb kaszálók szénatermésének betakarítása | 253 |
| Legelők szénatermésének betakarítása | 253 |
| Magfogás a rétek fűállományának feljavítására | 253 |
| A szénakészítés fejlett módszerei | 254 |
| Takarmánytárolás technológiája | |
| Szénatárolás | 256 |
| Pelyvatárolás | 258 |
| Abraktakarmányok tárolása | 259 |
| Gyökér- és gumós takarmányok tárolása | 259 |
| Takarmányelőkészítés technológiája | |
| A takarmányok felaprítása | 261 |
| A takarmányok pácolása | 262 |
| A szalma forrázása és erjesztése | 263 |
| Szénatea készítése | 264 |
| Takarmányok párolása és főzése | 264 |
| Takarmányok élesztősítése | 264 |
| Malátásítás | 266 |
| Csíráztatás | 266 |
| Árpa pörkölése | 266 |
| Takarmányalap tervezési módszertana | 269 |
| Nyomtatványminták | 273 |
| Zöldtakarmány megtervezése | 274 |
| Szántóföldi zöldtakarmány-futószalag | 276 |
| Szántóföldi takarmányok termesztési adatai | 277 |
| Függelék | 282 |