1.035.089

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mustra 2008 - CD-vel

2008. december 19.- 2009. február 1.

Szerkesztő

Kiadó: Kulturális Örökségvédelmi Hivatal
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 154 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 12 cm x 14 cm
ISBN: 978-963-7474-25-5
Megjegyzés: CD melléklettel. Néhány színes fotóval. A kiállítás szövegkivonata, melynek képanyaga a CD mellékleten található.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Kiskastély kutatása és állagvédelme
A Lengyel család Bogáton birtokos ágának a XVIII. század közepén, Lengyel Imrével magvaszakadt, jószágai a leányági örökösök kezére jutottak. Felsó'bogátpuszta... Tovább

Előszó

Kiskastély kutatása és állagvédelme
A Lengyel család Bogáton birtokos ágának a XVIII. század közepén, Lengyel Imrével magvaszakadt, jószágai a leányági örökösök kezére jutottak. Felsó'bogátpuszta Júliának, Vrantsits Istvánénak jutott. Csánky Dezső szerint a kúriát Vrancsics tábornok építette.
Építési idejének meghatározása azonban nem ennyire egyértelmű. A főhomlokzat kőkeretes ajtói felett két koronás címer van. A jobb oldali ajtó feletti egyértelműen a Festetics családé, amely Alsóbogát tulajdonosa, legalábbis így tudjuk. A meghatározást tovább bonyolítja, hogy az I. katonai felmérésen nem ugyanazt az épületet ábrázolták, mint a másodikon. A II. katonai felmérésen ábrázolt épület lényegében azonos a mai kúriával. Az építés korát áiönban egyértelműen meghatározza a legkorábbi díszítőfestés életképeinek szignója, itt jól olvasható a Dorffmeister név. A mai kúria az I. katonai felmérés (1784) után épült, de még a XVIII. század folyamán, különben az említett képeket nem festhette volna a Dorffmeister család egyik tagja sem. A kúria földszintes, kéttraktusos, téglalap alaprajzú, magas, kontyolt manzárdtetejö épület, a két hosszanti oldalon, a ház középtengelyében kis kiülésű középrizalittal. A keleti oldalon a rizalit két szélén van a két kőkertes bejárati ajtó. Az épület déli fele alatt alápincézett. A pinceajtó a kúria dombjának déli rézsűjéből indul.
Az elmúlt évszázadok alatt nem sok átalakítás történt. A XIX. század középső harmadában a nyugati homlokzatnál timpanon épült a középrizalit fölé. Külső tokok kerültek az ablaknyílásokba, amiket pántokkal erősítettek a vasrács belső oldalán lévő keretekhez. Az architektúrát megváltoztatták, a kúriát újravakolták. Vissza
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Mustra 2008 - CD-vel Mustra 2008 - CD-vel Mustra 2008 - CD-vel

CD-melléklettel.

Állapot:
1.840 ,-Ft
9 pont kapható
Kosárba
konyv