1.115.517

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig
Ginop popup ablak bezárása

Gomba feldolgozása, tartósítása

Szerző
Budapest
Kiadó: Integra-Projekt Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 187 oldal
Sorozatcím: Termelők Kiskönyvtára
Kötetszám: 17.
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 963-7812-58-X
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal és táblázatokkal illusztrál.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó8
Filiusné Nadabán Terézia: A gombatermesztés és -feldolgozás nemzetközi és hazai helyzete9
A gomba termesztésének rövid története9
A gombatermesztés nemzetközi helyzete11
A gyűjtés, termesztés és feldolgozás hazai helyzete15
A gomba a nemzetközi kereskedelemben17
Irodalom19
Szenes Endréné: A gomba forgalmazásának és feldolgozásával kapcsolatos jogi szabályozások a gyűjtéstől a felhasználásig20
Közegészségügyi szabályozás20
Az 1995. évi XC. törvény élelmiszerekről24
Az élelmiszer-élőállító hely létesítésének és működtetésének engedélyezése25
- Az építési engedély26
- A létesítési engedély26
- A működési engedély27
- A kisüzemmé minősítés29
Az élelmiszer-előállítás személyi feltételei29
- Egészségi állapot30
- Minimumvizsga30
Az élelmiszerek előállításával kapcsolatos engedélyek30
- Új élelmiszer előállítási engedélye31
- Különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszer előállítási engedélye31
- Élelmiszer ionizálóenergiával való kezelési engedélye31
- Új termék gyátmánylapjának jóváhagyása32
- A minőségmegőrzési időtartam33
- Az élelmiszer-előállítás során felhasználható adalékanyagok, technológiai segédanyagok és csomagolóanyagok, mosó- és fertőtlenítőszerek enegedélyezése34
- A késztermékek jelölése35
Irodalom36
Filiusné Nadabán Terézia: A gomba - a feldolgozás nyersanyaga37
A gombák jellemzése37
- Az ehető gombákról37
Irodalom39
- A gombák biológiai sajátosságai39
A gomba nyersanyag beszerzése42
- Gombagyűjtés42
- Gombatermesztés45
- A gombák csomagolása, szállítása60
Irodalom61
Filiusné Nadabán Terézia: A gomba tartósítása63
A gombafeldolgozás előkészítő műveletei63
- A nyersanyag átvétele feldolgozásra63
- Tisztítás, válogatás65
- Mosás65
- Szeletelés, darabolás67
- Előfőzés (blansirozás)68
- Visszahűtés, szikkasztás71
- Utóosztályozás, válogatás71
A gombafeldolgozás tartósítóeljárásai72
- Tartósítás sós lében72
- Gombasavanyítás, tejsavas erjesztés75
- Gombakivonat-készítés, besűrítés77
- Szárítás78
- Tartósítás hőkezeléssel85
- Fagyasztás92
A tartósított gombakészítmények felhasználása94
- Előételek94
- Levesek94
- Egytálételek95
- Húspuhító ételek99
- Mártások100
- Saláták100
Szenes Endréné: A feldolgozóüzem higiéniája102
- A higiénia: a minőségi élelmiszertermelés alapja102
- A higénikus feldolgozás alapvető feltételei104
- Takarítás, tisztítás, fertőtlenítés109
Irodalom111
Szenes Endréné: A gombakészítmények fogyasztói csomagolása112
A csomagolás fő funkciói112
A csomagolás tevékenység szabályozása113
- A csomagolás kialakítása113
- A csomagolóanyagok113
- A csomagok mérete114
- A csomagok jelölése115
A gombakészítmények csomagolóeszközei117
Csomagolás és környezet122
Irodalom124
A gombafeldolgozás egészségügyi biztonsága144
Sohár Pálné: Élelmezéstoxikológiai előírások (szennyező és adalékanyagok)144
Simon József: Élelmiszer-fertőzések, élelmiszer-mérgezések150
Bíró Oszkár: A gombatermesztő és a gombát feldolgozó vállalkozás jövedelmezőségére ható főbb tényezők153
A gombatermesztés és -feldolgozás - mint vállalkozás - megítélése153
A korszerű gombatermesztés és -feldolgozás kialakulása154
Telepítés és a telephely megválasztása155
A vállalkozás méretei157
A vállalkozás jogi formái159
A piac megítélése163
Függelékek169
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem