kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Integra-Projekt Kft. |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 187 oldal |
| Sorozatcím: | Termelők Kiskönyvtára |
| Kötetszám: | 17. |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 23 cm x 16 cm |
| ISBN: | 963-7812-58-X |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal és táblázatokkal illusztrál. |
| Előszó | 8 |
| Filiusné Nadabán Terézia: A gombatermesztés és -feldolgozás nemzetközi és hazai helyzete | 9 |
| A gomba termesztésének rövid története | 9 |
| A gombatermesztés nemzetközi helyzete | 11 |
| A gyűjtés, termesztés és feldolgozás hazai helyzete | 15 |
| A gomba a nemzetközi kereskedelemben | 17 |
| Irodalom | 19 |
| Szenes Endréné: A gomba forgalmazásának és feldolgozásával kapcsolatos jogi szabályozások a gyűjtéstől a felhasználásig | 20 |
| Közegészségügyi szabályozás | 20 |
| Az 1995. évi XC. törvény élelmiszerekről | 24 |
| Az élelmiszer-élőállító hely létesítésének és működtetésének engedélyezése | 25 |
| - Az építési engedély | 26 |
| - A létesítési engedély | 26 |
| - A működési engedély | 27 |
| - A kisüzemmé minősítés | 29 |
| Az élelmiszer-előállítás személyi feltételei | 29 |
| - Egészségi állapot | 30 |
| - Minimumvizsga | 30 |
| Az élelmiszerek előállításával kapcsolatos engedélyek | 30 |
| - Új élelmiszer előállítási engedélye | 31 |
| - Különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszer előállítási engedélye | 31 |
| - Élelmiszer ionizálóenergiával való kezelési engedélye | 31 |
| - Új termék gyátmánylapjának jóváhagyása | 32 |
| - A minőségmegőrzési időtartam | 33 |
| - Az élelmiszer-előállítás során felhasználható adalékanyagok, technológiai segédanyagok és csomagolóanyagok, mosó- és fertőtlenítőszerek enegedélyezése | 34 |
| - A késztermékek jelölése | 35 |
| Irodalom | 36 |
| Filiusné Nadabán Terézia: A gomba - a feldolgozás nyersanyaga | 37 |
| A gombák jellemzése | 37 |
| - Az ehető gombákról | 37 |
| Irodalom | 39 |
| - A gombák biológiai sajátosságai | 39 |
| A gomba nyersanyag beszerzése | 42 |
| - Gombagyűjtés | 42 |
| - Gombatermesztés | 45 |
| - A gombák csomagolása, szállítása | 60 |
| Irodalom | 61 |
| Filiusné Nadabán Terézia: A gomba tartósítása | 63 |
| A gombafeldolgozás előkészítő műveletei | 63 |
| - A nyersanyag átvétele feldolgozásra | 63 |
| - Tisztítás, válogatás | 65 |
| - Mosás | 65 |
| - Szeletelés, darabolás | 67 |
| - Előfőzés (blansirozás) | 68 |
| - Visszahűtés, szikkasztás | 71 |
| - Utóosztályozás, válogatás | 71 |
| A gombafeldolgozás tartósítóeljárásai | 72 |
| - Tartósítás sós lében | 72 |
| - Gombasavanyítás, tejsavas erjesztés | 75 |
| - Gombakivonat-készítés, besűrítés | 77 |
| - Szárítás | 78 |
| - Tartósítás hőkezeléssel | 85 |
| - Fagyasztás | 92 |
| A tartósított gombakészítmények felhasználása | 94 |
| - Előételek | 94 |
| - Levesek | 94 |
| - Egytálételek | 95 |
| - Húspuhító ételek | 99 |
| - Mártások | 100 |
| - Saláták | 100 |
| Szenes Endréné: A feldolgozóüzem higiéniája | 102 |
| - A higiénia: a minőségi élelmiszertermelés alapja | 102 |
| - A higénikus feldolgozás alapvető feltételei | 104 |
| - Takarítás, tisztítás, fertőtlenítés | 109 |
| Irodalom | 111 |
| Szenes Endréné: A gombakészítmények fogyasztói csomagolása | 112 |
| A csomagolás fő funkciói | 112 |
| A csomagolás tevékenység szabályozása | 113 |
| - A csomagolás kialakítása | 113 |
| - A csomagolóanyagok | 113 |
| - A csomagok mérete | 114 |
| - A csomagok jelölése | 115 |
| A gombakészítmények csomagolóeszközei | 117 |
| Csomagolás és környezet | 122 |
| Irodalom | 124 |
| A gombafeldolgozás egészségügyi biztonsága | 144 |
| Sohár Pálné: Élelmezéstoxikológiai előírások (szennyező és adalékanyagok) | 144 |
| Simon József: Élelmiszer-fertőzések, élelmiszer-mérgezések | 150 |
| Bíró Oszkár: A gombatermesztő és a gombát feldolgozó vállalkozás jövedelmezőségére ható főbb tényezők | 153 |
| A gombatermesztés és -feldolgozás - mint vállalkozás - megítélése | 153 |
| A korszerű gombatermesztés és -feldolgozás kialakulása | 154 |
| Telepítés és a telephely megválasztása | 155 |
| A vállalkozás méretei | 157 |
| A vállalkozás jogi formái | 159 |
| A piac megítélése | 163 |
| Függelékek | 169 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.