kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 233 oldal |
| Sorozatcím: | Gazdakönyvtár |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 14 cm |
| ISBN: | 963-9121-23-1 |
| Megjegyzés: | Második kiadás. Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
| A gombákról általában | 9 |
| Helyük az élővilágban | 9 |
| Életmódjuk | 10 |
| Termesztésük | 11 |
| A táplálkozásban betöltött szerepük | 12 |
| Egyes gombák gyógyhatásai | 13 |
| A gombatermesztés nemzetközi és hazai helyzete | 15 |
| Termeszthető gombák | 19 |
| Gombatermesztési alapanyagok és előkészítésük | 23 |
| A kétspórás csiperke (sampinyon) hagyományos termesztése | 28 |
| Komposztálás | 29 |
| Csírázás, zsákolás | 32 |
| Átszövés, takarás, lappangás | 33 |
| Termés | 34 |
| A kétspórás csiperke (sampinyon) kisüzemi termesztése | 36 |
| Termesztő- és komposztálóhelyiségek, berendezések és használatuk | 37 |
| Komposztálás | 43 |
| Komposztkészítés lótrágyából | 45 |
| "Szintetikus" komposztok | 51 |
| Hőkezelés (pasztőrözés, kondicionálás) | 54 |
| Csírázás, átszövés | 65 |
| Takarás | 70 |
| A takarástól az első terméshullámig | 72 |
| Termésidő | 75 |
| Termesztés 100°C-on gőzölt szalmán | 78 |
| Az ízletes (nyári) csiperke termesztése | 78 |
| Gyapjas tintagomba | 80 |
| Erdőszéli csiperke, lila pereszke | 82 |
| A letermett csiperkekomposzt hasznosítása | 82 |
| A laskagombák termesztése farönkön | 84 |
| Fajták | 84 |
| Milyen fafajok jöhetnek számításba? | 85 |
| Oltás, átszövés | 86 |
| Termőre fordítás | 87 |
| A laskagombák termesztése szalmaféléken, fűrészporon saját fogyasztásra | 89 |
| A termesztés rövid áttekintése, fajták | 89 |
| Az alapanyagok előkészítése | 89 |
| Csírázás | 90 |
| Átszövés | 91 |
| Termőre fordítás, termés | 91 |
| A laskagombák üzemi termesztése | 93 |
| A termesztés rövid áttekintése | 93 |
| Termesztőhelyiség | 94 |
| Szellőztetés | 96 |
| Fűtés | 97 |
| Párásítás | 98 |
| Megvilágítás | 99 |
| Laskagombafajták | 100 |
| A gombacsíra | 102 |
| Termesztési alapanyagok | 103 |
| Hőkezelés | 105 |
| A hőkezelés higiéniája | 110 |
| A dúsítás problémája | 111 |
| Nedvesítés, csírázás, zsáktöltés | 113 |
| Átszövés | 114 |
| Termőre fordítás, termés | 115 |
| Szedés, értékesítés | 118 |
| A termesztés során előforduló leggyakoribb problémák | 120 |
| A shiitake termesztése | 122 |
| Termesztés farönkön | 123 |
| "Steril" termesztés | 124 |
| Hőkezelés pasztőrözéssel | 125 |
| Hőkezelés pasztőrözéssel és kondicionálással | 126 |
| Fajták, csírázás | 126 |
| Átszövés, érlelés | 128 |
| A shiitaketermesztés fázisai | 130 |
| A fólia levételének időpontja, termőre fordítás (indukálás, fejképződés) | 130 |
| A termőtestek növekedése, szedés | 132 |
| Pihentetés | 134 |
| Egyéb gombák termesztése | 136 |
| Harmatgomba | 136 |
| Bocskorosgomba | 140 |
| Hortobágyi csiperke | 141 |
| Ördögszekérgomba | 143 |
| Csoportos pereszke | 145 |
| Laskapereszke | 145 |
| Déli tőkegomba | 146 |
| Ízletes tőkegomba | 147 |
| Téli fülőke | 148 |
| Fenyő-kénvirággomba | 149 |
| "Nameko" tőkegomba | 150 |
| Fülgombák | 151 |
| Pecsétviaszgomba | 151 |
| Bokrosgomba | 152 |
| Süngomba | 153 |
| Fekete kucsmagomba | 154 |
| A gombák növényvédelme | 157 |
| A kétspórás csiperke betegségei és kártevői | 157 |
| Vírusok | 157 |
| Baktériumok | 158 |
| Gyomgombák, versengő penészek | 159 |
| A termőtesten élősködő parazita gombák | 165 |
| Nem fertőző betegségek | 169 |
| Fonálférgek | 170 |
| Ugróvillások | 172 |
| Kétszárnyú rovarok (legyek, szúnyogok) | 172 |
| Pókszabásúak | 175 |
| Meztelen csigák | 177 |
| A kétspórás csiperke növényvédelmi technológiája | 178 |
| A fertőtlenítő- és növényvédő szerek használata | 178 |
| Helyiségfertőtlenítés | 179 |
| Kazalkezelések forgatások után | 180 |
| Csírázás utáni rovarölőszeres kezelés | 180 |
| A takaróanyag fertőtlenítése | 181 |
| Takarás utáni gombaölőszeres kezelés | 181 |
| Takarás utáni rovarölőszeres kezelés | 181 |
| Későbbi öntözések | 182 |
| Termésidő alatti rovarölőszeres kezelések | 182 |
| A meztelen csigák elleni védekezés | 183 |
| Eszközök, szerszámok, járművek fertőtlenítése, belépők | 183 |
| Higiénia | 184 |
| A laskagomba betegségei, kártevői és az ellenük való védekezés | 186 |
| A laskagomba betegségei | 186 |
| A laskagomba kártevői | 188 |
| Vegyszeres növényvédelmi technológia | 189 |
| Higiénia | 190 |
| Egyéb gombák növényvédelme | 191 |
| Hogyan készíthetünk gombacsírát? | 193 |
| Gombaismeret | 193 |
| A csírakészítés rövid összefoglalása | 194 |
| Gombatenyészet készítése kémcsőben | 194 |
| Köztes vivőanyag készítése | 200 |
| Csírakészítés | 204 |
| A csíra megtöbbszörözése | 209 |
| Új fajták előállítása | 210 |
| A gombák felhasználása | 216 |
| A friss gomba felhasználása | 216 |
| Gyorsfagyasztás (mélyhűtés) | 217 |
| Szárítás | 217 |
| Ecetes gomba | 218 |
| Natúrgomba | 219 |
| Tartósítás sóval | 220 |
| Tejsavas erjesztés | 221 |
| Üzemi tartósítás | 222 |
| Utószó | 223 |
| Irodalom | 225 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.