| A gombatermesztés helyzete a növénytermesztében (Balázs Sándor) | 5 |
| A gombák táplálkozási értéke | 5 |
| Vadontermő gombák gyűjtése | 6 |
| Termesztésbe vonás | 6 |
| Csiperketermesztő államok | 7 |
| Jelentősebb termesztett gombafajok | 8 |
| A gombatermesztés gazdasági jelentősége | 8 |
| A termesztett csiperkegomba botanikai és biológiai jellemzése (Uzonyi Sándorné) | 10 |
| Rendszertani helye a növényvilágban | 10 |
| Fejlődése és alaktana | 10 |
| Spóracsírázás | 10 |
| A micélium fejlődése | 10 |
| A termőtest fejlődése | 11 |
| Álszövet | 12 |
| A termőtest részei | 13 |
| A kalap | 13 |
| Felbőr | 14 |
| Kalaphús | 14 |
| Termőréteg | 14 |
| A tönk | 15 |
| A csiperkegomba környezeti igényei | 15 |
| Fejlődési szakaszok | 15 |
| A hőmérséklet | 15 |
| A víz | 17 |
| A levegő | 17 |
| A fény | 18 |
| A termesztett csiperkegomba fajtái | 18 |
| Fajtamegválasztás | 18 |
| Útmutató fajtakérdésekben | 19 |
| Termesztőhelyiségek (Koronczy Imréné) | 22 |
| A gombatermesztő üzem nagysága | 22 |
| A termesztőhelyiség fekvése | 23 |
| Föld alatti termesztőhelyiségek | 23 |
| Legjobb hasznosításuk | 24 |
| Hátrányaik | 24 |
| A föld alatti termesztőhelyiség megválasztása | 25 |
| Föld feletti építmények | 27 |
| Fűthető növényházak | 27 |
| Fűthető hollandi ágyak | 28 |
| Gazdasági épületek | 28 |
| Speciális termesztőházak | 28 |
| Termesztési rendszerek | 29 |
| A termesztőhelyiségek előkészítése és berendezése | 29 |
| Takarítás, fertőtlenítés | 29 |
| Pihentetés | 30 |
| 100 négyzetméter termesztőhelyiséghez szükséges felszerelések | 30 |
| A csiperkegomba-termesztés alapanyaga (Koronczy Imréné) | 32 |
| Az alapanyag tulajdonságai | 32 |
| Természetes táptalajok | 33 |
| Állati trágyák | 33 |
| Alomfélék | 33 |
| Lótrágya mint termesztési alapanyag | 34 |
| Alkalmatlan trágya: zöldetetéses és répás | 35 |
| Trágyatárolás | 35 |
| Juhtrágya | 35 |
| Baromfitrágya | 35 |
| Marhatrágya | 35 |
| Sertéstrágya | 36 |
| Trágyapótló anyagok és szintetikus táptalajok | 36 |
| Vázanyagpótlók, szalmafélék | 36 |
| Széna | 36 |
| Kukoricaszár | 37 |
| Kukoricacsutka | 37 |
| Fűrészpor | 37 |
| Az állati ürülék pótlására szolgáló anyagok | 37 |
| Nitrogéntartalmú műtrágyák | 37 |
| Állati eredetű N-tartalmú anyagok | 37 |
| Növényi eredetű N-tartalmú anyagok | 38 |
| "Klasszikus" MRA szintetikus komposzt | 39 |
| Hazai trágyapótlási receptek | 40 |
| A lótrágyakomposzt dúsítása | 42 |
| A komposzt összes nitrogénje | 42 |
| A kalcium szerepe | 42 |
| A foszforhasznosulás | 42 |
| Kálium | 43 |
| Hazai dúsítási eljárások | 43 |
| A komposztálás | 44 |
| A komposztálási folyamat megindítása | 45 |
| Hőmérsékleti zónák kialakulása | 45 |
| Baktériumtevékenység | 46 |
| A komposztálás menete | 47 |
| Előzetes beöntözés | 47 |
| Kazalbarakás | 50 |
| A forgatások ütemezése | 50 |
| Első forgatás | 50 |
| További forgatások | 51 |
| Heltay-féle aerob komposztálási eljárás | 51 |
| Forgatás kézi erővel | 51 |
| A kazalméret | 51 |
| Vízadagolás | 53 |
| Tápanyagpótlás | 53 |
| Növényvédelem | 54 |
| Mikor alkalmas ágyazásra a komposzt? | 54 |
| A szintetikus komposzt készítése | 55 |
| Nedvesítés | 55 |
| Kiegészítő anyagok | 55 |
| Hőkezelés | 55 |
| A gombaszaporítóanyag elhelyezése (csírázás) (Uzonyi Sándorné) | 56 |
| A termesztőágyak elkészítése | 56 |
| Az ágyazást megelőző munkák | 56 |
| Felrázás | 56 |
| Az ágyazási komposzt minősége | 56 |
| Termesztőágytípusok | 56 |
| Bakhátas | 56 |
| Lapos ágy | 58 |
| Toldás | 58 |
| Levégelés (ágyvégek kialakítása) | 59 |
| Ágyástípusok értékelése | 59 |
| Polctöltés, ládatöltés | 59 |
| A gombacsíra | 59 |
| Beszerzése | 60 |
| A gombacsíra készítése | 60 |
| Gombacsíraféleségek | 61 |
| A felhasználás körülményei | 61 |
| A gombacsíra helyes felhasználása | 62 |
| A szaporítóanyag elhelyezése: csírázás | 63 |
| A csírázás környezeti feltételei | 63 |
| Csírázási módok | 63 |
| Fészkes csírázás | 64 |
| Kevert csírázás | 65 |
| Gépesítési megoldások | 65 |
| Csírázás utáni munkálatok | 67 |
| Pótcsírázás | 67 |
| Környezeti igények | 67 |
| Hőmérséklet | 67 |
| Páratartalom | 67 |
| Légcsere | 67 |
| Lecsapódás | 68 |
| Gipszezés | 68 |
| Növényvédelem | 68 |
| Átszövés | 68 |
| A gombakultúra ápolása (Koronczy Imre) | 70 |
| Hibalehetőségek az átszövés idején | 70 |
| A takaróanyag és a gombaágyások takarása | 71 |
| A takaróanyag szerepe | 71 |
| A jó takaróanyag jellemzői | 72 |
| Víztartó képesség | 72 |
| Morzsalékos szerkezet | 73 |
| A takaróanyag kémhatása | 74 |
| Takaróanyagkeverékek | 74 |
| A takaróanyag fertőtlenítése | 75 |
| Az ágyások takarása | 75 |
| A takaróréteg vastagsága | 75 |
| A kultúra kezelése a lappangási idő alatt | 74 |
| A hőmérséklet beállítása | 74 |
| Légcsere | 77 |
| Öntözés | 77 |
| Növényvédelem | 77 |
| A termés | 78 |
| Terméshullámok | 78 |
| Ápolási munkák termésidőben | 78 |
| Hőmérséklet | 80 |
| Öntözés | 81 |
| Szellőztetés | 81 |
| A levegőszükséglet kiszámítása | 82 |
| A légcsere biztosításának módjai | 82 |
| A légcsere elégtelenségének jelei | 88 |
| A túlzott szellőztetés tünetei | 88 |
| Szedés érettség | 88 |
| Szedés | 89 |
| Szedés utáni teendők | 90 |
| Tisztítás | 90 |
| Áruosztályozás | 90 |
| Termőágyak javítása | 90 |
| Általános tisztasági teendők | 90 |
| Növényvédelem | 90 |
| Gombatermesztés növényházakban (Dr. Balázs Sándor) | 93 |
| Termesztési lehetőségek | 93 |
| Az üveg alatti termesztés időszaka | 94 |
| Gombával társítható növények | 94 |
| Növényházi forgó | 95 |
| Az üveg alatti gombatermesztés jellegzetességei | 95 |
| Felmelegedés elleni védelem | 96 |
| A házak belső elkészítése | 96 |
| Komposztálási sajátosságok | 96 |
| Bőséges nedvesítés | 97 |
| Fokozott növényvédelem | 97 |
| Vastagabb ágyásréteg | 99 |
| Csírázás | 99 |
| A komposzt védelme kiszáradás ellen | 99 |
| Takaróanyag | 99 |
| A takarási réteg vastagsága | 100 |
| Az üvegházi gombakultúra ápolása | 100 |
| Hőszabályozás | 100 |
| Szellőzés | 100 |
| Légcsere | 101 |
| Párásítás | 101 |
| Ágyás öntözés | 101 |
| Szedés | 102 |
| Növényvédelem | 102 |
| A növényházi gombatermesztés gazdaságossága | 102 |
| A korszerű csiperketermesztés (Koronczy Imre) | 104 |
| Egyzónás termesztőüzem | 104 |
| Többzónás termesztőüzem | 104 |
| Komposztáló helyiség | 104 |
| Pasztörizáló vagy hőkezelő helyiség | 105 |
| Hajtatóhelyiség | 107 |
| Termesztőhelyiségek | 107 |
| Kiszolgáló helyiségek | 108 |
| A korszerű felszíni üzem termesztéstechnológiája | 108 |
| Komposztálás | 108 |
| Töltés | 109 |
| Hőkezelés | 109 |
| A folyamat főbb szakaszai | 109 |
| Hőtartás | 110 |
| Lehűlés | 110 |
| A hőkezelés célja | 110 |
| Csírázás | 111 |
| Hajtatás, átszövetés | 111 |
| Takarás | 111 |
| Ápolás | 111 |
| Növényvédelem | 111 |
| Letermés | 113 |
| Hozamok | 113 |
| A csiperketermesztés gazdaságossági mutatói | 114 |
| A termesztett csiperkegomba növényvédelme (Uzonyi Sándorné) | 116 |
| Megelőző (preventív) növényvédelmi teendők komposztkészítés idején | 117 |
| Higiénia komposztkészítés idején | 117 |
| Nogos aeroszolozás, füstölés | 117 |
| Ágyazás és hőkezelés idején | 117 |
| A takaróanyag előkészítése során | 118 |
| Takaróanyag fertőtlenítése | 118 |
| Ágyások, termőtelepek megelőző növényvédelmi kezelése | 119 |
| A letermelés utáni növényvédelmi teendők | 120 |
| A letermett gombakomposzt kezelése | 120 |
| Gombatermesztő helyiségek fertőtlenítése | 121 |
| Padlófertőtlenítés | 121 |
| Gázosítás | 122 |
| Közvetlen, eseti növényvédelem termésidőben | 123 |
| Óvintézkedések vegyszeres védekezéskor | 123 |
| A csiperkegomba termőtestein, micéliumán élősködő kórokozók | 128 |
| Élősködő gombák, Mólé | 128 |
| Verticillium, száraz mólé | 130 |
| Szürkepenész, lemezbetegség | 131 |
| Pókhálós penész | 132 |
| Sárga penészek | 133 |
| Baktériumos megbetegedések, foltosság és fekély | 134 |
| Múmiabetegség | 135 |
| Trágyán, komposztban, takaróanyagon fejlődő versengő gombaszervezetek; gyomgombák | 136 |
| Velőpenész | 137 |
| Gipszbetegségek | 138 |
| Barna gipszbetegség: vagy csiperkemonolia | 138 |
| Olajzöld trágyapenész | 138 |
| Zöldpenészek | 140 |
| Gombavírus | 140 |
| Rendellenes fejlődési jelenségek | 142 |
| Torzulások | 142 |
| Micélium-kifutás, stroma | 143 |
| Legyek, szúnyogok, atkák, fonálférgek | 145 |
| Gombalegyek, gombaszúnyogok | 145 |
| Trágyalegyek vagy púposlegyek | 145 |
| Gubacslegyek vagy cecidlegyek | 145 |
| Gombalegyek elleni védekezés | 147 |
| Atkák (acaridea) | 148 |
| Fonalférgek (Nematoda) | 150 |
| Paraziták | 151 |
| Szaprofág fajok | 151 |
| Egyéb kártevők | 152 |
| Ugróvillások, ősrovarok | 152 |
| Ászkák vagy pincebogarak | 153 |
| Meztelen csigák | 153 |
| Egér és patkány | 153 |
| Egyéb gombák termesztése (Gyurkó Pál) | 154 |
| Mykorrhiza-gombák, a vargánya | 154 |
| A szarvasgomba | 154 |
| Szaprofita-gombák | 154 |
| Faanyagon termő gombák | 155 |
| Első termesztési próbák | 155 |
| Laskagomba-termesztés az NDK-ban | 156 |
| A mykofa | 156 |
| A hazai laskagomba-termesztés (Véssey Ede) | 156 |
| A laskagomba alaki tulajdonságai | 157 |
| A laskagomba termesztés technológiája (Tóth Ernő) | 158 |
| Faanyagon való termesztés | 158 |
| A termesztési alapanyag megválasztása | 158 |
| Darabolt fán való termesztés | 160 |
| Oltás | 160 |
| Oltóverem készítése | 160 |
| Előkészítés | 161 |
| Az oltás munkamenete | 161 |
| Munkaszervezés | 161 |
| A verem fedése | 162 |
| Átszövés | 163 |
| Minősége | 164 |
| Termőhelyre helyezés | 164 |
| Környezeti igények | 164 |
| Oltóverem felbontása | 165 |
| A termőtelep ápolása | 166 |
| Öntözés | 166 |
| Gyomtalanítás | 166 |
| A termés betakarítása | 167 |
| Szedés | 167 |
| Hozamok | 167 |
| Gazdaságosság | 168 |
| Gombatermesztés gyökértuskón (Tóth Ernő) | 169 |
| Helybenoltás | 169 |
| Termőrefordulás | 171 |
| Az eljárás értékelése | 171 |
| A laskagomba kártevői | 172 |
| Intenzív termesztési eljárások (Gyurkó Pál) | 173 |
| Alapanyag | 173 |
| Termesztési feltételek | 173 |
| Az eljárás értékelése | 173 |
| A japáni fagomba-termesztés (Gyurkó Pál) | 173 |
| Alaktani jellemzői | 175 |
| Hazai termesztési eljárás | 175 |
| Alapanyag | 175 |
| Oltás | 176 |
| Átszövés | 176 |
| Termésképzés, hozamok | 177 |
| Intenzív teremsztési eljárás | 177 |
| Felhasználási lehetőségel (Véssey Ede) | 177 |
| Laskagomba étkezési felhasználása | 177 |
| Szárítása | 178 |
| A shii-gomba felhasználása | 179 |
| Különleges gombaétel-receptek | 180 |
| Irodalomjegyzék | 183 |