A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A termelés szervezésének főbb kérdései a termelőszövetkezetekben

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 80 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 14 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A termelés szervezésének módszerei a termelőszövetkezetben új követelményeket támasztanak, új ismereteket igényelnek elsősorban a vezető, irányító dolgozóktól. Ilyen téren ugyanis még a legjobban vezetett kisüzem sem nyújthatott - méreteinél fogva - tapasztalati alapot.
Ez a körülmény ad különös jelentőséget a szerzők törekvésének, akik fontos kérdéscsoportokat emeltek ki a termelésszervezés tudnivalóiból. Szólnak a termelést befolyásoló tényezőkről, a termelési ágak megválasztásáról, a növénytermesztés és az állattenyésztés munkaszervezéséről, a takarmánygazdálkodás feladatairól.
Mondanivalójukat egyszerű nyelven, sok gyakorlati példával alátámasztva adják elő. Tömör megfogalmazásban, jól használható tanácsokkal igazítják el az olvasót a nagyüzemi gazdálkodás teendőinek helyes összehangolásában, megszervezésében.

Tartalom

Bevezető3
A mezőgazdasági termelést befolyásoló tényezők
A gazdaság talajviszonyainak szerepe a termelés szervezésében 5
A gazdaság éghajlat viszonyai8
Csapadék8
Hőmérséklet9
A gazdaság természetes fekvési viszonyai10
A gazdaság vízellátási viszonyai11
Az üzem fő termelési ágainak megválasztása
Az üzemi arányok és művelési ágak meghatározása13
A munkaerő folyamatos foglalkoztatása15
Az üzemágak arányai segítség elő az árutermelés fokozását és a bevételek folyamatosságát16
A növénytermesztés megszervezése a termelőszövetkezetekben
A helyes növényi sorrend jelentősége21
A termesztendő növényféleségek megválasztása23
Irányelvek a helyes vetési sorrend megállapításához25
A növénytermesztési munkák megszervezése27
A vetési munkák megszervezése28
A növényápolási munkák megszervezése29
A nyári kapálás jelentősége és megszervezése29
Az aratás megkezdése30
A gépek kihasználása31
A kombájnszérűk teljesítményének növelése33
A behordás szervezése35
A cséplés fontosabb szabályai36
Az őszi mezőgazdasági munkák szervezése39
Az állattenyésztés megszervezése a termelőszövetkezetekben
Az állattenyésztés célja és feladata43
Az állattenyésztés méreteit és irányát befolyásoló tényezők44
A közös és háztáji állomány összehangolása46
Az állatállomány összetételének és az állományváltozás megtervezésének főbb irányelvei47
A számosállat és szarvasmarha-egység fogalma49
A szarvasmarhatenyésztés és egyes ágazatainak megszervezése51
A sertéstenyésztés megszervezésének főbb irányelvei53
A juhtenyésztés megszervezésének irányelvei57
A baromfitenyésztés szervezésének főbb tudnivalói59
A takarmánygazdálkodás célja és feladata
A szükséges takarmánymennyiség megállapítása62
A takarmánytermelő területek megállapítása65
A legelő takarmányhozama67
A szántóföldi szálastakarmány-termesztés irányelvei70
A folyamatos zöldtkakarmányozás, a zöld futószalag megszervezése72
A téli takarmányszükséglet megtervezése75
Ajánlott irodalom77
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv