A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Magyar és magyar vonatkozású érmek mesterjegyei

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor

Kiadó: Magyar Éremgyűjtők Egyesülete
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 264 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-7122-02-8
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az egyre gyarapodó létszámú éremgyűjtők köréből régóta megfogalmazódott az igény egy olyan kézikönyv iránt; amelyből a gyűjtő meghatározhatja a kezébe került érem tervező művészét, kivitelezőjét A... Tovább

Előszó

Az egyre gyarapodó létszámú éremgyűjtők köréből régóta megfogalmazódott az igény egy olyan kézikönyv iránt; amelyből a gyűjtő meghatározhatja a kezébe került érem tervező művészét, kivitelezőjét A magyar érmekről ilyen kiadvány még nem jelent meg: Többéves kutató munka eredményeit kívánjuk az alábbiakban az olvasó kezébe adni és abban reménykedünk, hogy sok gyűjtő segítségére lehetünk.
Az 1932-ben megjelent „Lajos HUSZÁR und Béla von PROCOPIUS: Medaillen- und Plakettenkunst in Ungarn" katalógus kizárólag a magyarországi éremkészítők érmeit és jegyeit tartalmazza. Emiatt, továbbá az eltelt fél évszázad művészeinek egyre gyarapodó létszáma miatt jelen összeállításunkban lényegesen több művész neve található. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a XX. században született művészek a „Huszár-Procopius"-ban szinte egyáltalán nem szerepelnek, míg munkánkban szinte kivétel nélkül ismertetjük mesterjegyeiket.
A „Huszár-Procopius"-t a ragyogó éremsorozatáról ma is méltán hírneves Éremkedvelők Egyesülete (ÉKE) adta ki. A jelen időszak mecénása a közel 8000 (!) gyűjtőt tömörítő Magyar Éremgyűjtők Egyesülete (MÉE), amely immár többszáz érem kiadásánál bábáskodott és íme, kész az éremkedvelők szükséges továbbképzésének előmozdítására is.
Egyébként a XX. századból az utóbbi fél-évszázadban jelentősen emelkedett az érmet készítő művészek száma: ma már nemcsak szobrászok és ötvösök, hanem festők, grafikusok, keramikusok és egyéb iparművészek is nagy számban készítenek érmeket és plaketteket. Ezt a jelentősen megnőtt igények (politikai, intézményi, egyházi, vállalati jubileumok, jelentős események, a nagyszámban osztott kitüntetések és megemlékezések) magyarázzák.
Kutató munkánkban éppen ezért nem elégedhettünk meg a szakirodalmi közleményekkel: át kellett tekintenünk számos köz- és magángyűjteményt és meg kellett ismerkednünk igen sok kiállítás anyagával. Igen nagy nehézséget okoztak az életrajzi adatok, mert ezek jelentős része (a XVI. századtól napjainkig terjedő idő-intervallumban) egyszerűen nem beszerezhető még a legjobbnak tartott szaklexikonokból sem. Még a századforduló körül alkotott művészek jelentős részénél sem voltak, pl. a halálozási adatok fellelhetők. Vissza

Tartalom

Bevezetés 7
Útmutató 9
Magyar- és magyar származású éremművészek 1850-től
napjainkig 13
A magyar vonatkozású érmek külföldi készítői 1850-től 189
A magyar vonatkozású érmek készítői. 1850-ig 205
Irodalom 253
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Magyar és magyar vonatkozású érmek mesterjegyei
Állapot:
4.480 ,-Ft
22 pont kapható
Kosárba
konyv