1.034.972

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A gazdasági állatok küllemi bírálata

Szerző

Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 307 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-286-012-8
Megjegyzés: Színes fotókkal, fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A mai küllemi bírálatban előtérben áll az egészség, az örökletes hibáktól, terheltségektől való mentesség és a hasznosítási iránynak megfelelő küllem. Mindezek mellett rendkívül fontos, hogy a kívánatos teljesítmény eléréséhez a legmegfelelőbb testformákat is rögzítsük. Ahol pl. a hústermelés döntő tulajdonság, ott gyakorlati állattenyésztési jelentősége miatt a vágott test bírálata is része a küllemi bírálatnak. A küllemi bírálatot csak gyakorlással lehet megtanulni és alkalmazni, ehhez azonban nélkülözhetetlen az elméleti alapok elsajátítása, a speciális összefüggések és a részinformációk ismerete. Az alapismereteket tartalmazó fejezetek a gazdasági állatok fejlődéstörténetével, genetikájával, anatómiájával, a háziállatok színeivel, a küllemi bírálat céljával, végrehajtásával foglalkoznak. Ezek után részletes leírás következik a ló, a szarvasmarha, a juh, a kecske, a sertés, a nyúl és a baromfik közül a tyúk küllemi bírálatáról.

Tartalom

Előszó a magyar kiadáshoz ..............................................................................15
A német kiadás előszava ..................................................................................16
Az alapok........................................................................................................17
A gazdasági haszonállatok és fajták fejlődése (G. Brem. H. Kräußlich) ..........19
A domesztikáció ..........................................................................................20
Jelentősége ..............................................................................................20
A küllem változása a domesztikáció hatására............................................21
A fajták kialakulása......................................................................................24
A fajta meghatározása ..............................................................................24
A lófajták kialakulása ..............................................................................25
A szarvasmarha fajták kialakulása ............................................................28
A juhfajták kialakulása ............................................................................30
A kecskefajták kialakulása........................................................................32
A sertésfajták kialakulása..........................................................................32
A nyúlfajták kialakulása ..........................................................................33
A baromfifajták kialakulása......................................................................34
A genetikai sokszínűség megőrzése..............................................................36
A géntartalékok megőrzésének alapjai......................................................36
A fajták fennmaradását veszélyeztető tényezők
megszüntetésének feltételei..................................................................37
A genom- és géntartalékok kialakítása......................................................39
a küllemi bírálat története (H. Kräußlich) ......................................................41
Az ókortól a XVIII. századig........................................................................41
A végtagok ..........................................................................................41
A martájék............................................................................................41
A küllembírálattan fejlődése ........................................................................43
Arányosságtan..........................................................................................43
Arányosság a művészetben ..................................................................43
Arányosság a régészetben és a humán orvoslásban ............... 44
Arányosság az állatbírálattanban ............................. 44
Mérések....................................................................................................48
A testméretek ......................................................................................48
A fajták és fajtaváltozatok különbségei a testméretek alapján................49
A testméretindexek ..............................................................................50
Testméretváltozások a növekedés során (allometria) ............................50
A diszkriminanciaanalízis ....................................................................51
A testrészek leírása és bírálata..................................................................51
A jellem és a vérmérséklet megítélése a küllemből ..................................53
A forma és a funkció................................................................................53
A típus..................................................................................................54
A konstitúció........................................................................................56
A takarmányértékesítés ........................................................................58
A használatot akadályozó hiányosságok................................................58
A teljesítményt korlátozó hiányosságok................................................58
Fajtaismertető jegyek................................................................................60
Színek és jegyek..................................................................................60
A normál (standard) fajtatípusok ..........................................................61
Szépség, harmónia, nemesség ..................................................................61
A szépség és a harmónia......................................................................61
A nemesség..........................................................................................61
Az összbenyomás ....................................................................................62
A formalizmus kritikája................................................................................62
Bírálati rendszerek........................................................................................63
A szabad bírálat........................................................................................63
A négyzetháló és az állatképsémák ..........................................................63
A pontozásos eljárások ............................................................................66
A lineáris leírás........................................................................................67
Anatómiai és funkcionális alapok (H. E. König, G. Brem) ..............................68
Anatómiai és működési leírás ......................................................................68
A ló..........................................................................................................68
A szarvasmarha........................................................................................79
A juh........................................................................................................80
A kecske..................................................................................................80
A sertés....................................................................................................81
A nyúl......................................................................................................81
A baromfi ................................................................................................81
Az anatómiai bélyegek hatása a tenyésztésben..............................................82
Háziállatok színei (G. Brem)............................................................................89
Színek keletkezése és öröklődése..................................................................89
A színképződés ........................................................................................89
A jegyek és a színek öröklődése ..............................................................91
A színmegjelenés kifejezésének génhelyei................................................97
A háziállatok színei......................................................................................100
Aló..........................................................................................................102
A szürke szín........................................................................................102
Az egyszínűség....................................................................................105
Fakó szín...............................................105
A tarkaság............................................................................................107
A szarvasmarha........................................................................................108
A juh.......................................................................................................110
A kecske ..................................................................................................111
A sertés...................................................................................................111
A nyúl......................................................................................................115
A baromfifélék ........................................................................................116
A szín és a pigmentmennyiség jelentősége az állattenyésztésben..................117
Küllemi bírálat a gyakorlati állattenyésztésben (A. Gottschalk)......................120
A küllemi bírálat általában............................................................................120
A haszonállatok küllemi bírálata ..................................................................120
Az állatok azonosítása..............................................................................121
Az egészségi állapot, a hasznosítást gátló tényezők és az örökletes
hibák bírálata........................................................................................122
A kitűzött tenyészcél elérésének vizsgálata ..................................................126
Hím-és nőivarú tenyészállatok bírálata és szelekciója..............................126
Az apaállatok utódainak bírálata ..............................................................127
Küllemi bírálat állatkiállításokon és tenyészállat-kiválasztáson ................127
A küllemi bírálat célja - fogalmak és meghatározások
(G. Brem, H. Kräußlich) ............................................................................128
A gazdasági állatok összbenyomási értéke....................................................128
A küllemi bírálat gyakorlata..........................................................................129
Előírások..................................................................................................129
Leírás és azonosítás..................................................................................129
Az összbenyomás ....................................................................................129
A testrészek..............................................................................................130
A küllem objektív leírása..............................................................................130
A kondíció és a konstitúció ......................................................................130
A típus......................................................................................................130
A rámásság ..............................................................................................131
Az izmoltság............................................................................................131
A fonna....................................................................................................131
A tőgy és a csecsbimbók..........................................................................132
Az egyes háziállatfajok küllemi bírálata........................................................133
A ló (H. Érbe).................................................135
A történelmi fejlődés....................................................................................135
A küllemi bírálat és a tenyészkiválasztás......................................................135
A küllemi bírálat és a teljesítmény................................................................136
A küllemi bírálat, mint tudás és művészet ....................................................136
Előkészület és elővezetés a bírálatra ............................................................136
A hely......................................................................................................136
A ló felállítása és vezetése........................................................................136
A bírálat ..................................................................................................137
Az azonosítás, a jelölő elemek, a kormeghatározás ......................................137
FEI és EU meghatározások ......................................................................137
Az egyesületek és szövetségek meghatározásai ........................................138
Az egyedi azonosításhoz fontos meghatározások......................................138
Az ivar ................................................................................................138
A szín ..................................................................................................139
Állandó ismertetőjegyek ......................................................................140
Égetések, tetoválások és chipek............................................................142
Életkor ................................................................................................143
A grafikus ábrázolás ............................................................................145
A mérések............................................................................................147
Bírálati kritériumok......................................................................................147
Az összbenyomás ....................................................................................147
A típus......................................................................................................148
A fej ........................................................................................................148
Anyák......................................................................................................148
A felső vonal a farokig ............................................................................150
A mar ......................................................................................................150
A lapocka ................................................................................................150
A kereszttájék ..........................................................................................151
A mellkas, a has, és a csípő......................................................................152
A csontozat és a paták..............................................................................153
Az elülső végtagok ..................................................................................155
A hátulsó végtagok ..................................................................................156
A lépés .................................................. 156
Az ügetés ................................................................................................158
A vágta .................................................. 158
Más jármódok..............................................................162
Az összbenyomás ..................................................163
A leírást segítő eszközök.........................................163
Értékelési rendszerek............................................163
A lineáris leírás........................................................................................163
Az összleírás............................................................................................163
A német hátasló tenyésztési célja................................................164
A haflingi ló általános tenyésztési célja........................................165
A haflingi ló tenyésztési célja (dél-tiroli leírás)................................165
A fríz ló tenyésztési célja....................................................................166
Minősítő bírálatok a törzskönyvi felvételhez ............................................166
Hannover ............................................................................................167
Szászország és Türingia....................................................................167
Bajorország..........................................................................................168
Dél-Tirol..............................................................................................168
A fajták........................................................................................................168
A telivér lovak ........................................................................................168
A melegvérű fajták ..................................................................................170
A nyugati lovak........................................................................................171
A hidegvérű fajták....................................................................................172
A kisló- és pónifajták................................................................................173
A szarvasmarha (J. Utz) ..................................................................................176
Előkészületek és a bírálat..............................................................................178
Azonosítás és színleírás................................................................................179
A kevert színű állatok ..............................................................................180
Színek és jegyek ..................................................................................181
Az egyszínű állatok..................................................................................183
A bírálati feltételek ......................................................................................183
A típus, az izmoltság, a tejelő jelleg........................................................186
A rámásság ..........................................................................................187
Az izmoltság........................................................................................191
A tejelő jelleg ....................................................................................191
A fonna....................................................................................................193
A testforma.................. ......................................................193
A váll ................................................................................................193
A hát....................................................................................................194
A medence ..........................................................................................195
A lábszerkezet......................................................................................196
A tőgy......................................................................................................200
A tőgyforma ........................................................................................200
A szőrtakaró ............................................................................................205
A vágott test ............................................................................................205
Minősítő rendszerek ....................................................................................207
Lineáris bírálat a fekete-tarka tenyésztésében............................................207
A hegyi tarka, a sárga marha és a borzderes lineáris
küllemi bírálata....................................................................................210
Húsmarhafajták küllemi bírálata ..............................................................213
A küllemi bírálat szerepe a tenyésztési programokban..............................214
A juh (J. N. Naderer)........................................... 215
Előkészítés és felvezetés a bírálatra............................... 215
A tenyészkiválasztás ........................................ 215
Az állat-egészségügyi ellenőrzés............................... 216
Gyapjúgondozás ........................................... 216
A konstitúció.............................................. 216
Takarmányozás ............................................ 217
A felvezetés gyakorlása...................................... 217
Az azonosítás és a kormeghatározás .............................. 217
Az azonosítás ............................................. 217
Az életkor meghatározása .................................... 218
Bírálati kritériumok........................................... 219
A gyapjúbírálat ............................................ 219
A gyapjúszőr............................................ 219
A gyapjú felépítése ....................................... 219
A gyapjú tulajdonságai .................................... 220
A gyapjúhibák........................................... 223
A testértékelés............................................. 224
Az összbenyomás ........................................ 224
A fej .................................................. 224
A nyak................................................. 225
A mar ................................................. 225
A mellkas .............................................. 226
A hát.................................................. 226
A medence ............................................. 227
A farok ................................................ 227
A végtagok, az állás és a mozgás............................. 227
A herék................................................ 228
A tőgy................................................. 229
Az izmoltság.............................................. 229
Az elülső rész........................................... 229
A hát.................................................. 229
A hátulsó rész........................................... 229
A vágott test .............................................. 229
A vágott test értékelése és a tenyészértékbecslés ................. 229
A vágott juhtest kereskedelmi osztályai........................ 230
A vágott test összetétele.................................... 232
Értékelési rendszerek....................................................................................232
A tenyészállat-értékelés Németországban..................................................232
Tenyészállat-értékelés Svájcban................................................................233
Tenyészállat-értékelés Ausztriában............................................................234
A juhfajták és fajtaspecifikus küllemi ismertetőjegyeik ................................234
A merinó juh............................................................................................235
A húsjuhfajták..........................................................................................236
A tejelő juhok ..........................................................................................237
A helyi fajták............................................................................................237
Az osztrák juhfajták..................................................................................238
A fontosabb svájci juhfajták ....................................................................238
A kecske (J. N. Naderer) ........................................ 240
Előkészületek és a bírálathoz.................................... 241
Az elővezetés gyakorlása..................................... 241
A körömápolás ............................................ 241
A takarmányozás........................................... 241
A kültakaró gondozása....................................... 241
Az állat-egészségügyi ellenőrzés............................... 241
Az azonosítás és az életkor-meghatározás .......................... 242
Az azonosítás ............................................. 242
Az életkor-meghatározás..................................... 242
A bírálati kritériumok ......................................... 243
A rámásság ............................................... 244
A külső megjelenés......................................... 244
A fej .................................................. 245
A fogazat............................................... 245
A nyak................................................. 245
Az elülső rész ........................................... 245
A középső rész .......................................... 245
A hátulsó rész ........................................... 245
A lábak................................................ 246
A bőr és a szőrtakaró...................................... 247
Az izmoltság............................................ 247
A tőgy és a herék......................................... 247
A bírálati rendszerek .......................................... 249
A fajtákat és a fajtatípust meghatározó küllemi jegyek................. 252
A tarka és a fehér német nemes kecske .......................... 252
A toggenburgi kecske ....................................... 253
A thüringiai erdei kecske..................................... 253
Az anglo-núbiai kecske...................................... 253
A búr kecske.............................................. 253
Az angórakecske......................................................................................253
A törpekecskék ........................................................................................254
A svájci kecskefajták................................................................................254
Az osztrák kecskefajták............................................................................254
A sertés (E. Littmann) .......................................... 255
Előkészület és tanácsok a küllemi bírálathoz........................ 256
Az azonosítás, az életkor meghatározása ........................... 257
Az állatazonosítás .......................................... 257
A fülcsipkézés........................................... 257
A tetoválás ............................................. 258
A füljelzők ............................................. 258
A chipek (transponderek)................................... 258
Az ivartól függő ismertetőjegyek, különbözőségek ............... 259
Az életkor és a súly......................................... 259
Az állat-egészségügyi állapot.................................. 260
A küllemi bírálat kritériumai .................................... 261
Az élő sertések bírálata...................................... 261
Testnagyság, fejlettség................ ....................... 262
Az izmoltság............................................ 263
Összbenyomás........................................... 264
A lábak................................................ 265
A csecsbimbók .......................................... 267
A vágott sertések értékelése................................... 268
A vágott sertések értékelési rendszere ............................. 270
A vágott test szubjektív értékelése.............................. 270
A vágott test értékelése az EUROP rendszer alapján ................ 271
A vágott test értékelése teljesítményvizsgáló állomáson.............. 273
A sertésfajták................................................ 275
A nyúl (K. Damme)..........................................................................................279
Húsnyulak....................................................................................................279
A küllemi bírálat jelentősége a szelekcióban ............................................280
A teljesítmény és a testfelépítés közötti kapcsolat ....................................280
A küllemi hibák elleni szelekció ..............................................................283
Angóranyulak ..............................................................................................285
Előkészület a bírálatra..............................................................................286
Egyedi jelölés ......................................................................................286
A bírálat feltételei és a bírálati rendszerek............................................287
A testtömeg..........................................................................................287
A testforma és a testfelépítés................................................................287
A gyapjú tömöttsége és hossza ............................................................288
A gyapjú kiegyenlítettsége....................................................................290
A gyapjú szerkezete..............................................................................290
Fajtaleírás ............................................................................................291
A baromfi (K. Damme) ....................................................................................294
A küllemi jegyek jelentősége a törzstenyészetekben
és a szaporítóüzemekben..........................................................................294
A markergének felhasználása....................................................................295
Az autoszex tulajdonság ......................................................................296
A küllemi rendellenességek elkerülését célzó szelekció............................298
Ujjelhajlás, -csavarodás és keresztcsőrűség..........................................299
A tollasodás hiányosságai ....................................................................300
Lábgyengeségek ..................................................................................301
A mellszélesség és a mellcsonthosszúság hiányosságai ........................302
A küllemi jegyek jelentősége a végterméknél................................................303
A tojótyúkok bírálatának gazdasági jelentősége
kistermelői állományokban ..................................................................303
A jó és a rossz tojótyúkok megkülönböztetése..........................................304
Összefüggés a különböző testrészek pigmentáltsága
és a tojástermelés között ..................................................................306
A küllemi jegyek mint a minőség kritériumai................................................307
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv