1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az óra szerkezete és javítása

Szerkesztő

Kiadó: Németh József Technikai Könyvkereskedése
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői papírkötés
Oldalszám: 115 oldal
Sorozatcím: Technikai zsebkönyvtár
Kötetszám: 76-80
Nyelv: Magyar  
Méret: 17 cm x 12 cm
ISBN:
Megjegyzés: 48 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Összeállította: Rohonczi Mór főgimn. tanár. "Élet" Irodalmi és Nyomda Rt. nyomása.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Jelen füzetünk eltér a Technikai Zsebkönyvtár ama céljától, hogy a diákember kezébe olyan könyvet adjunk, amelynek alapján otthon új dolgokat tud előállítani. Nem is adunk méreteket, hogy... Tovább

Előszó

Jelen füzetünk eltér a Technikai Zsebkönyvtár ama céljától, hogy a diákember kezébe olyan könyvet adjunk, amelynek alapján otthon új dolgokat tud előállítani. Nem is adunk méreteket, hogy próbálgatás nélkül el tudja készíteni a szóbanforgó eszközöket, mert óráról lévén szó, új órát otthon nem készít a diákmestermeber. Arra törekedtünk tehát, hogy az olvasó egyrészt megértse az órában érvényre jutó fizikai törvényeket és mechanikai elveket, másrészt meg, hogy némi kézügyességgel maga is meg tudja javítani a kezébe vett óra kisebb hibáit.
Az olvasást bizonyos értelemben megnehezíti a sok "idézőjel" közé tett szó. A figyelmes olvasó azonban csakhamar észreveszi, hogy ezek a szavak vagy ekkor fordulnak elő először füzetünkben, vagy szokatlan, új szavak. Ezeket az órás-műszavakat ugyanis részben újonnan fordítottuk le, többnyire németből, részben pedig már megtaláltuk lefordítva abban az egy-két magyar könyvben, amelyek az órával foglalkoznak. sem az újonnan bevezetett, sem az átvett kifejezések nem mondhatók mind sikerülteknek. De előnyösebbnek tartjuk az idegen szó szolgai lefordítását, ha az egyébként kifejező és a fület sem sérti, mert az órás, a mechanikus és a laikus is annyira az idegen kifejezéshez van szokva, hogy a teljesen új kifejezéseket mindenütt külön meg kell magyaráznunk. Ezért legjobbnak tartottuk az idegen műszónak mellékelését. Egyébként sok helyen nem is nevezzük meg az alkatrészt egyetlen szóval, hanem körülírjuk, hogy mire való, mert ebből biztosabban megértjük, hogy miről van szó. Nem is az érti az óra működését, aki minden alkatrész idegen nevét tudja, hanem az, aki minden alkatrész szerepét ismeri. fontosab, hogy megértsük annak az egy-két fizikai törvénynek az alkalmazását, amelynek alapján hosszú fejlődés után a mai szinte ideális szerkezetű, jó órák létrejöttek. Vissza

Tartalom

Előszó3
Bevezetés5
Szerszámok6
Az órák szerkezete és működése10
Kerékrendszer14
Gátlórendszerek19
Ingaórák gátlórendszere19
Hordozható órák gátlórendszere25
A járás szabályozása. Az inga és a billegő39
Az óra apróbb hibáinak javítása49
Az ingaóra leemelése49
Az ütőszerkezet szabályozója68
Rugóval hajtott ingaórák67
A rugóhajtás általában69
A zsebóra hajtórugójának kicserélése71
A zsebóra mutatóinak rendbehozása83
A zsebóra járószerkezete89
A horgony95
Az ébresztőórák97
Speciális szerkezetű órák102
Csillagászati órák104
Világító rádium-órák104
Kerek konyhaórák104
Vízszintes ingájú órák105
Stopperórák108
A kerekes órák története111
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv