1.035.153

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A film utja (rossz állapotú)

Szerző

Kiadó: Általános Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 48 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Hauptmann Béla nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A filmburleszk

Amikor a háború utáni években mindenfelé hangos viták folytak az új művészetről, amikor mindenütt azt hangoztatták, hogy a művészet mai formájában nem fejezi ki többé ennek a... Tovább

Előszó

A filmburleszk

Amikor a háború utáni években mindenfelé hangos viták folytak az új művészetről, amikor mindenütt azt hangoztatták, hogy a művészet mai formájában nem fejezi ki többé ennek a nemzedéknek érzéseit és gondolatvilágát, egyszerre előttünk állott a zseniális kamasznak, a filmnek, legeredetibb produktuma: a burleszk.
A színpadi dráma válságban van. Lehetetlen utakon tévelyeg s szinte beteges irtózattal fordul el a mától. Miért nincsen a mának drámája? Schöpflin Aladár a Pesti Napló egy régebbi számába írt mélyenjáró tanulmányában foglalkozik ezzel a kérdéssel. Szerinte a ma drámája azért nem fejlődhetett ki, mert a mai emberiség egyrészt nem egységes, külön-külön utakon bolyongó individumokká bomlott, másrészt mert a mai ember nem mer önönlelkébe nézni, holott a dráma csak egységes szellemből fakadhat és mindenkiben többé-kevésbé meglévő érzéseket tárhat fel.
És mégis, a világ mai kaoszában, széthullásában, kifejlődik egy egészen új drámai műfaj, mely elterjeszti és népszerűsíti a cirkuszi bohócok mókáit, de amíg a cirkusz lisztesképű clownjának ugrándozása és viccelődése a legtöbb embert hidegen hagyta, a burleszk sohasem tapasztalt sikereket ért el a földgömb minden részén. Mint minden művészet, úgy a burleszk kifejlődéséből és főleg sikereiből is jogosan következtethetünk arra, hogy az napjaink lelki világának egyik megnyilvánulási formája. Vissza

Gró Lajos

Gró Lajos műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Gró Lajos könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv