1.034.165

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gróf Széchenyi István válogatott munkái I.

Számos képpel

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Lampel Róbert (Wodianer F. és Fiai) Cs. és Kir. Udvari Könyvkereskedés
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 367 oldal
Sorozatcím: Remekirók képes könyvtára
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: Egész oldalas fekete-fehér illusztrációkkal. Beöthy Zsolt bevezetésével.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A magyar irodalom egész történetének legszembetünőbb, legjellemzőbb vonása: benső kapcsolata, szakadatlan kölcsönhatása a nemzet politikai életével. A magyar nemzeti léleknek ez a közdolgokra... Tovább

Előszó

A magyar irodalom egész történetének legszembetünőbb, legjellemzőbb vonása: benső kapcsolata, szakadatlan kölcsönhatása a nemzet politikai életével. A magyar nemzeti léleknek ez a közdolgokra irányuló politikai jelleme, melyet már az Árpád házabeli királyok korában kiemel egy német krónikás, megnyilatkozik, állandóan és bélyegzőleg jelentkezik e lélek egész irodalmi történetében. Egyetlen más irodalomban sem találkozunk oly sűrűn és oly igazán irodalmi műveknek azzal a jellemzésével, hogy jelentőségük nemcsak irodalmi, hanem politikai is, hogy nemcsak irodalmi művek, hanem politikai tettek. A magyar éposz Zrinyitől kezdve, a magyar dráma Bessenyeitől, a magyar regény Dugonicstól: nemcsak kiséri és visszhangozza, hanem egyenesen befolyásolja, munkálja a politikai történetet. Irodalmi életünknek ez a jelleme tetőzni látszik Széchenyi István munkáiban: irodalmunk egész történetét át ebben a tekintetben, e történetnek éppen uralkodó vonását tekintve, semmi sincs jellemzőbb nálok. Ha szorosabb értelemben vett irodalmi értékök nem lenne is páratlan eszme-gazdagságuk, az érzés és képzeletnek megragadóan eleven ereje s a hangnak hasonlithatatlan eredetisége által oly rendkívüli; már az említett mozzanatnál fogva is kiváló hely illetné meg a Remekírók művei sorában. Ezeknek szelleme és jelentősége egy tekintetben kulminál Széchenyi műveiben. A Hitel, Világ és Stádium valósággal nemcsak könyvek, hanem az új Magyarország egész épületének alapkövei.
Nem szándékozom Széchenyi életrajzát megírni. A magyar olvasó közönségnek bármily széles rétegéhez szól a jelen vállalat: kötelességem föltenni közönségéről, hogy fő vonásaiban, fontosabb adataiban ismeri halhatatlan pályájának képét: "a legnagyobb magyar" pályáját. Csak emlékeztetőül utalok Kemény Zsigmond nagy tanulmányára, mely úgy lélektani és politikai belátásának mélységére, mint irodalmi alakjának nemes erejére nézve mind maig az egész gazdag Széchenyi-irodalomnak legkiválóbb terméke. E tanulmányában Kemény Széchenyi István politikai, államférfiúi pályájának három korszakát különbözteti meg. A bevezetésül előrebocsátott tételek megvilágítására és igazolására szolgál, hogy politikai életének ezek a korszakai egyszersmind írói működésében is határozottan megkülönböztethetők.
Vissza

Tartalom

Bevezetés1
Hitel1
Világ165
Jegyzetek353-367

Gróf Széchenyi István

Gróf Széchenyi István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Gróf Széchenyi István könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Gróf Széchenyi István válogatott munkái I. Gróf Széchenyi István válogatott munkái I. Gróf Széchenyi István válogatott munkái I. Gróf Széchenyi István válogatott munkái I. Gróf Széchenyi István válogatott munkái I. Gróf Széchenyi István válogatott munkái I. Gróf Széchenyi István válogatott munkái I. Gróf Széchenyi István válogatott munkái I. Gróf Széchenyi István válogatott munkái I.

A borító kissé kopott, a borító, a lapélek és néhány lap foltos.

Állapot:
6.480 ,-Ft
52 pont kapható
Kosárba
konyv