1.034.149

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Európáról és Magyarországról

Szerző

Kiadó: Athenaeum Irodalmi és Nyomdai R.-T.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 199 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: II. kiadás. Nyomtatta az Athenaeum Irodalmi és Nyomdai R.-T. könyvnyomdája, Budapest. Fekete-fehér ábrákkal és térképekkel illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Több barátom kívánságára lefordítottam és közreadom néhány - főleg utóbbi időben - külföldön tartott előadásomat és megjelent cikkemet. A legunalmasabbakat, az egészen földrajziakat, a gazdasági és... Tovább

Előszó

Több barátom kívánságára lefordítottam és közreadom néhány - főleg utóbbi időben - külföldön tartott előadásomat és megjelent cikkemet. A legunalmasabbakat, az egészen földrajziakat, a gazdasági és egyébb viszonyainkat, történelmünket, veszteségeinket sablonosan leírókat elhagytam. De el kellett hagyjam viszont a legmulatságosabbakat, azokat, amelyek szövegtelenek és vetített térképek, képek, grafikonok beszélget ésszerű magyarázatából álltak. Maradt a közepe - felerészben Európa problémáiról, felerészben hazánk dolgairól szólok. Időrendi sorrendben hagytam őket - csak egy régibb (1922. évi) előadást (II. sz.) iktatva közbe, mely sajátosan világítva meg a nemzetiségi kérdést, talán még ma is épúgy érdekelhet. Igy időrendben az egyes folyamatok és kérdések kialakulásukban követhetők. Az ismétlések elkerülhetetlenek voltak, még ily erős kiválogatásnál is, mihelyt az eredeti előadások formáját és gondolatmenetét meg akartam tartani. Pedig erre, sőt a mondottak lehetőleg szószerinti visszaadására törekedtem, főleg a politikai és különösen a mi ügyeinkre vonatkozó részeknél. Fontos az, hogy a magyar közönség pontosan lássa, hogyan jellemzi magyar ember, ha nem is hivatalos személy, viszonyainkat, dolgainkat a különböző idegen forumok előtt. Más részeken, hol ez nem volt fontos s hol például annak idején túlrövid kellett legyek, változtattam. Igy egészen új a IV. előadásnak az »Angol világbirodalom« c. szakasz. - Az idegen neveket latinosan és egyébb saját nyelvükön írtam, mint szoktam - pl. »entente«. Aki ez-t kifogásolná, tekintse a könyvet kéziratomnak. - Az ábrákat úgy válogattam, hogy lehetőleg több előadás szövegét segítsenek magyarázni, - de szöveggel úgy láttam el őket, hogy önmagukban is érthetői legyenek. Az ábrák részben tanítványaimmal közös munkáim. A 19. ábrát Dr. Fodor Ferencz munkájából vettem át.
Budapest, 1934 március.
GRÓF TELEKI PÁL Vissza

Tartalom

Magyarország világpolitikai és világgazdasági helyzete a multban és jelenben. (Berlni. 1926)7
A nemzetiségi kérdés - a geografus szemszögéből. (Williamstown U.S.A. 1922.)30
Magyarország gazdasági helyzete és nehézségei. (München, 1930.)51
Időszerű nemzetközi kérdések a politikai földrajz megvilágításában. (Breslau, 1929.)72
Európa problémája. (Magyar Szemle, 1931.)95
Történelmi fejlődésünk sajátosságai. (Berlin, 1931.)109
Mivel járulhat a földrajz az Európa-probléma megértéséhez. (Dékáni beszéd, 1931.)126
Európa az újonnan alakulú világban. (Bécs-Berlin, 1932.)137
A "Donauraum" problémája. (Németország, 1933.)153
Az európai szellem jelene és jövője. (Paris, 1933.)167
A magyar gazdasági terület klimaadottságai. (Essen, 1934.)177
Gondolatok az utolsó évszázadnak, mint korszaknak jellemzéséhez. (Milano, 1934.)184

gróf Teleki Pál

gróf Teleki Pál műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: gróf Teleki Pál könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv