1.031.434

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A VII. nemzetközi élelmiszertudományi konferencia előadásainak és posztereinek összefoglalói

7th international conference on food science summaries of lectures and posters/Proceeding/2006. április 20., Szeged

Szerző

Kiadó: Szegedi Tudományegyetem Szegedi Élelmiszeripari Főiskolai Kar
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 175 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Angol  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN: 963-482-676-8
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

"A hagyományos tésztaipari terméket különböző minőségű búzalisztekből állítanak elő, de hüvelyes, kukoricakeményítő valamint pszeudo-cereália alkalmazása új az irodalomban... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

"A hagyományos tésztaipari terméket különböző minőségű búzalisztekből állítanak elő, de hüvelyes, kukoricakeményítő valamint pszeudo-cereália alkalmazása új az irodalomban is. Néhány lehetőség van a termék minőségének a javítására: új technológia alkalmazása, emulgeátorok és enzimek alkalmazása. A transzglutamináz enzim, amely fehérje-glutamin y-glutamyl transzferáz enzim (EC.2.3.2.13), katalizálja az acil-csoport reakcióját, így kovalens elágazást hoz létre a fehérjében. Keresztkötést alakít ki egy lizin- és glutamin maradék között egy E-(Y-glutamin)lizin kötést alakít ki a lizin maradék biológiai értékének csökkenése nélkül (Gerrard et al. 2001). Transzglutamináz enzim alkalmazásának nagy a jelentősége a tésztaipari termékek fejlesztése területén
* tésztaipari termékek állíthatók elő pszeudo-cereáliákból, hajdinából és borsó lisztből,
* Tr. astivum liszből Tr. durum minőségű tészta állítható elő,
* jobb főzési minőségű tészta állítható elő a Tr. durum lisztből,
* koleszterin mentes minőségi tésztaipari termék állítható elő." Vissza

Tartalom

Food Sciene, qulity, safety and enviroment
Kovács Erzsébet T.
Transzglutamináz enzim alkalmazása minőségi
tészta termékek előállítására
Use of the enzyme transglutaminase for developing noodle
products with high quality 1
Markovics Erzsébet - Bodó Lászlóné
Sikérmennyiség, terülés és amilolites állapot összefüggésének
vizsgálata próbacipó-sütéssel
Investigation of the relationship between gluten content, spreading and
amylolytic state with baking test 3
Tanács L. - Véha A. - Krisch Judit - Petróczi I. M. - Matuz J.
Műtrágyával és fungiciddel kezelt aestivum búzák sütőipari vizsgálatai, az
évjáratok függvényében
Investigations of baking parameters of winter wheat varieties
treated with fertilizer and fungicides affected by cropyears 5
Gerő László - Soós József - Tanács Lajos:
Herbicid kezelések és évjárat hatása őszi búzafajták egyes sütőipari
jellemzőinek az alakulására
Herbicide Treatments and Year Effects on Winter Wheats Baking Parameters 7
Dulf Francisc V., Bele C., Socaciu C., Culea M., Zegrean G.
Fingerprint of fatty acids and phytosterols profile of four
functional oils from Romania 9
Bele. C. - Dulf F. - Monica Culea - Zegrean G. - Carmen Socaciu:
Investigation on Lipid Composition of Wheat Germ Oil Consumed in
Romania 10
Soós József
Mézek minősége és mikrobiológiai vonatkozásai
On Quality of Honey and Some Microbiological Aspects 11
Bajúsz Ildikó
Juhtej állományának vizsgálata
Texture analysis of sheep's milk curd 13
Csanádi József, Fenyvessy József, Hovorkáné Horváth Zsuzsa:
Juhtej szomatikus sejtszámának hatása a sajtkitermelésre
The effect of the Somatic Cell Count of sheep milk on the cheese yield 15
Zegrean Gelu - Constantin Bele - Dulf Francisc - Dalea Ioana
The influence of the Penicillin treatment on fatty acids from cow milk 17
Némedi Erzsébet - Takács Krisztina - Újhelyi Gabriella - Gelencsér Éva:
Glutén kontamináció vizsgálatára szolgáló alternatív
módszer optimalizálása és alkalmazási lehetőségei
Adaptation and optimalization of an altarnative
method for gluten detection 18
Kétszeri Dávid:
Automatikus azonosítási és kommunikációs szabványok szerepe az
élelmiszerek nyomonkövethetőségében
The role of automated identification and communication
standards in food traceability 20
Marosi Tibor:
Élelmiszer-biztonság - állami felelősség és a piaci verseny
Food safety - state responsibility and the market competition 22
Szabó Ferenc:
Projekt-kommunikáció egy hulladékgazdálkodási projektben
Project Communication in a Waste Management Project 24
Gyimes Ernő - Szabó P. Balázs - Véha Antal - Bakos Tiborné:
A lisztminőség hatása a technológiára és a minőségre édesipari termékek
esetén
Effect of wheat flour for the technology and quality on cakes and biscuits 26
Agri-Economy
Zoran Anisic:
Mass customization in food industry 27
Keczer Gabriella:
A gazdálkodó szervezetek és a felsőoktatási intézmények
szervezeti kultúrájának összehasonlítása
Comparing the organizational culture of corporations and higher education
institutions 28
Gábor Simon:
Levels of consumer protection expressed in index numbers
Fogyasztóvédelem a mutatószámok vonzásában 30
Fekete Zsófia:
Kérdőív-összeállítási szempontok a Kiváló Magyar Élelmiszer
védjegy és az élelmiszeripari szakmai szervezetek kapcsolatának
vizsgálatához
View-points for Compilation of a Questionnaire Regarding the
Relation between the Trade-corporations of Food Industry and the
Trademark "Quality Food from Hungary" 32
Kis Mária:
Régió és településmarketing
Regional and settlement marketing 34
Panyor Ágota:
„Különleges élelmiszerek" - különleges minőség
„Specialfoods" - special quality 36
Deák István:
A kutatás-fejlesztés pénzügyi számvitelben történő megjelenítésének
problémái
Problems of Indicating Research and Development in Financial Accounting 38
Kovács László - Orlovits Zsolt:
A termelői piaci alkupozíciót befolyásoló egyes jogintézmények
hatása az élelmiszer termékpályán
The impacts of certain legal institutes influending the market
bargain position of producers in food product line 40
Molnár Eszter:
Kvantitatív és kvalitatív kutatás a Villányi bortermelők és turistái körében
Questionmarie research among wine-tourists in Villány-Siklós wine-growing 42
Polereczki Zsolt - Csonka Arnold:
A közösségi marketing jelentősége az élelmiszeriparban működő
kis- és közepes vállalkozások számára
The importance of the collective marketing in case of small and medium sized enterprises working in the food industry 44
Food engineering
Bánvölgyi Szilvia - Horváth Szabina - Békássyné Molnár Erika - Vatai Gyula:
Fekete ribizli (Ribes nigrum L.) lé besűríthetőségének vizsgálata
nanoszűréssel
The examination of concentration of black currant
(Ribes nigrum L.) juice by nanofiltration 46
Csiszár Eszter - Gáspár Igor- Békássyné Molnár Erika - Vatai Gyula:
Ecetsav-baktérium eltávolítása nyers ecetből félüzemi mikroszűrő
berendezésen
Acetic acid bacteria separation from raw vinegar on pilot-plant
micro filtration equipment 48
Koris András - Márki Edit - Váné Dorottya - Vatai Gyula:
Membrános nyálkátlanítás beilleszthetősége a
növényolaj-finomítás folyamatába
Integration of Dry Membrane Degumming into
the Edible Oil Refinery Process 50
Vincze Ivetta, Zelenyánszky Anna, Vatai Gyula:
Homoktövis (Hippophae rhamnoides L.) lé besűríthetőségének
vizsgálata fordított ozmózissal
Examination of the concentration of sea-buckthorn
(Hippophae rhamnoides L.) juice with reverse osmosis 52
Géczi Gábor, Sembery Péter, Kiss János:
Folyékony élelmiszerek mikrohullámú pasztőrözése
Microwave pasteurization for liquid food 54
Szabó Gábor - Beszédes Sándor:
Dielektromos jellemzők vizsgálata szemeskukorica
mikrohullámú szárítása során
Investigation of dielectrical properties in connection
with microwave drying of maize 56
Lakatos Erika - Kovács Attila J. - Neményi Miklós:
Homogén mikrohullámú tér kialakítása
Homogenious microwave field creation 58
Dávidházy Gábor - Deák László:
Családi gazdaságok és gépkörök angliai vizsgálata
Examination of family farms and machinery ring operation in England 60
Bellus Zoltán - Csatár Attila:
Új gépkonstrukciók a mezőgazdasági komposztálás terén
New machine designs in agricultural composting 62
Szabó P. Balázs:
A búza szemkeménységének a meghatározása a Lloyd 1000 R
állományvizsgáló segítségével
The kernel hardness of winter wheat varieties measured by
Lloyd 1000 R Material Testing Machines 64
Véha Antal - Gyimes Ernő - Markovics Erzsébet:
Eltérő szemkeménységű búzák őrléstechnológiai vizsgálata
Milling technological investigation on different hard wheat varieties 66
Rural development
Oana Brínzan:
Rural tourism - a component part of the Strategy of Regional Development
of Romania V West Region 68
Zoltán Dénes:
Possibilities for Religious and Cultural Tourism in the Partium 69
Oana Brinzan:
Biodiversity protection - priorities, intervention field and proposed activities
for the Strategy of Regional Development of Romania V West Region 70
Gulyás László:
A muzeumok új szerepei a kulturális gazdaságban
New roles of museums in the cultural economy 71
Bucher Eszter:
Civil szervetek szerepe a terület-és településfejlesztés terén
Baranya megye példáján
The role of civilian organisations concerning regional and settlement
development in Baranya county 73
Pál Ágnes - Győri Ferenc:
Centrumhelyzetben az ország peremén: Szeged
Szeged: in Central Position On the Edge of the Country 75
Szónoky Ancsin Gabriella:
A Szeged népességfejlődése az árvíz után 77
Process control and engineering
Gocek Pawel - Hartmann Michael - Schleusener Heinz:
Modern Technologies in client-server Architecture for
Geo-Based Webportals - represented by examples for
Companies in Food Technology and Food Industry 78
R. Rajkó, F. Eszes, G. Szabó:
Calculation of heat conduction by MS ExcelTM VBA macro.
Part II. Program for finite bodies 79
Eszes Ferenc - Rajkó Róbert - Szabó Gábor:
A maghőmérséklet mérés hibái és következményei a hústermékek
hőkezelésénél
Errors in core temperature measurements and its consequence in heat
treatment of meat products 80
Gyula Mester:
Applications of Mobile Robots 82
István Matijevts:
Architecture of Mobile Robots 83
János Gyeviki:
Measurement of Linear Transducers 84
János Gyeviki:
A Novel Sliding Mode Control for Pneumatic Positioning 85
POSTERS
Food science Sectio
Csanádi József, Fenyvessy József, Bajúsz Ildikó, Baráné Hercegh Ottília:
A juhtej szomatikus sejtszámának hatása a joghurt
állománytulajdonságaira
The effect of SCC on the texture properties of yoghurt from sheep milk 87
Csanádi József, Fenyvessy József, Földi László:
Alpesi és szánentáli anyakecskék tejtermelése, a tej összetétele,
és a sajtkitermelés vizsgálata
Milk production and composition of alpen and saanen goat's
milk and investigation of the yield of cheese from goat's milk 89
Daniela Diaconescu - Danciu Ioan - Elisabeta Ivan:
Enzymes - antistaling additives used in breadmaking 91
Deák Edit - Németh Orsolya - Monspart-Sényi Judit - Fehér Marianna -
Stefanovits-Bányai Éva:
A sütőtök beltartalmi értékeinek alakulása a fajta és
az évjárat tükrében
Variations in the inner content of squash according to
cultivars and years 92
Engel Dita, Hegedűs Attila, Szani Szilárd, Mózes Teréz, Stefanovits-Bányai Éva:
Káposztafajták antioxidáns kapacitásának szerepe az élelmiszeriparban
Role of the antioxidant activity of some cabbage species in the food industry 94
Györéné Kis Gyöngyi - Lugasi Andrea:
Kereskedelemből származó gyümölcs- és zöldseglevek antioxidans
tulajdonságai
Antioxidant properties of commercial fruit and vegetable juices 96
Jeneyné Nagymáté Emese - Fodor Péter:
E-vitaminnal dúsított sör előállítási lehetősége
Examination of the possibility of a beer sample enriched with
Vitamin E 98
Koncz Kálmánné - Pásztorné Huszár Klára - Horti Krisztina - Dalmadi István:
Kereskedelemben kapható gyümölcsjoghurtok viszkozitása
Study ofthe viscosity of commercial fruit flavoured yoghurts 100
Lóki Katalin - Vargáné Visi Éva - Albert Csilla - Csapó János:
Szulfonsavas hidrolízis módszerek alkalmazása a triptofán
racemizációjának vizsgálata során
Application of sulphonic acid hydrolysis methods in order to
determine the racemization of tryptophan 102
Majoros Emese - Csóka Mariann - Korány Kornél:
A kajszibarack és a belőle készült termékek aromatulajdonságainak
összehasonlítása
Comparison of the aroma features of the apricot fruit and
some food products made of it 104
Ákos Mesterházy, Gábori Kászonyi, Tibor Bartók, Antal Véha, Ernő Gyimes:
Quality and resistance of wheat lines to Fusarium head blight 106
Sántha Brigitta - Somogyi László - Dalmadi István:
Rozmaringkarakter kialakulása étolajban és a zamat
megjelenése sütött élelmiszerben
Development of rosemary character in edible oil and the
appearance of the taste in fried dish 107
Sergiu Palcu, Gheorghe Campeanu, Virgiliu Ciutina, Lucian Halmagean, Simona Crisan:
Physical factors effect on morphological - physical and
production indicators at Pisum sativum L.
in Arad agricultural and ecological area 109
Sergiu Palcu:
Researches regarding the influence of some chemical fertilisers with
microelements on B1, B2 and B6 vitamins content at garden pea,
Pisum sativum L. I. Preliminary results 109
Stégerné Máté Mónika - Horváth Dénesné - Ivanics Judit - Siró István -
Monspartné Sényi Judit:
Gyökérzöldségek nitrit-nitrát tartalmának vizsgálata
Analysis of nitrite and nitrate content of root vegetables 110
Balázs P. Szabó - Antal Véha - Erié Gyimes:
Determining the kernel hardness of visco-elastic material
(wheat kernel) with different methods 112
Szamosi Csaba - Engel Rita - Hegedűs Attila - Némethy-Uzoni Hanna - Tordai Enikő -
Sárdi Éva - Stefanovits-Bányai Éva:
A dinnyefélék táplálkozási jelentősége a téli időszakban
Nutritional importance of melón and watermelon in the winter period 113
Szenthe Anna, Stefanovits-Bányai Éva, Stéger-Máté Mónika, Boldoczky Diana,
Balogh Emőke, Engcel Dita, Sípos Béla Zoltán, Papp János:
Nyár végén érő bogyósgyümölcsök friss fogyasztásának szerepe
táplálkozásunkban
The role of fresh consumption of summer-autumn-fruiting
soft fruits in human nutrition 115
Varga László:
Optikai módszerek alkalmazása az élelmiszerszínezékek vizsgálatában
Application of optical methods to examine food colouring substances 117
Varga Tünde - Kertészné Lebovics Vera - Székely Edit - Blázovics Anna - Lugasi Andrea:
Izoflavonoidokban gazdag szójakivonat hatása állatkísérletben
alimentáris hiperlipidémiában
Effect of dietary intake of soybean extract rich in isoflavonoids
in alimentary hyperlipidaemia in rats 119
Vargáné Visi Éva - Lóki Katalin - Albert Csilla - Csapó János:
A cheddar sajt szabad D-aminosav tartalmának alakulása a gyártás során
Changes in the free D-amino acid content of cheddar during cheesemaking
process 121
Bara Camelia:
Rapid methods of M1 aflatoxin isolation and determination in cow milk 123
Bara Lucian:
Ph implications in patuline production in apple juice 124
Bara Vasile:
Comparative research on deposit corn contaminated with aflatoxin and
ocharatoxin A 125
Food safety and quality
Anca Dicu - Rodica Segal - Maria Giurginca - Elisabeta Ivan:
Antiradical action determination of some plant types with
anti-diabetes role 126
Chereji Rodica - Ruska Laszlo - Cretescu Iuliana:
Durum wheat for pasta and bread-making.
Comparison of methods used in breeding to determine
gluten quality-related parameters 127
Claudia Muresan - Virgiliu Ciutina - Lucian Halmagean - Elisabeta Ivan:
A comparative evolution of phenol compounds in red wines from
Burgund Mare grapes variety obtained in Minis - Maderat vineyards 128
Claudia Muresan:
Phenol compounds evolution of Burgund Mare grapes variety
in the West and East Romanian vineyards 129
Dalmadi István - Polyákné Fehér Katalin - Farkas József:
Tárolási hőmérséklet és idő hatása nagy hidrosztatikus nyomással és
hőkezeléssel előállított feketeribiszke-püré néhány minőségi tulajdonságára
Effects of storage temperature and time on selected quality properties of
blackcurrant fruit products treated by heat and high hydrostaticpressure 130
Daniela Diaconescu - Anca Dicu - Claudia Muresan:
The evolution of some antioxidant agents during the
bread making process 132
H. Horváth Zsuzsa:
Különböző szemcseméretű fűszerpaprika őrlemények színének
összehasonlítása
Comparison of the color of paprika grists with different grain size 133
Halászné Fekete Mária - Csató Sándor:
A fűszerpaprika őrlemények olajban oldott színének mérése
Measuring of the colour of paprika grist dissolved in oil 135
Hitka Géza - Kápolna Beáta - dr. Kollár Gábor - Németh Aliz:
SmartFreshTM (1-MCP) kezelés tárolhatóságot javító hatásának
vizsgálata rezisztens almafajtákon
The influence of SmartFresh TM (1-MCP) treatment on
scab-resistant apple varieties 137
Krisch Judit - Salgó László - Tanács Lajos:
Ételallergia előfordulása Szegeden a II. Kórházban végzett
specifikus IgE teszteredmények tükrében
Occurrence of food allergy in Szeged as shown by the specific IgE tests
performed at the Municipal Hospital 139
László Zsuzsanna - Fehér László:
Ózon és ultraibolya fény mikrobaölő hatásának vizsgálata
élelmiszeralkotó vegyületek jelenlétében
Investigation of Antimicrobial Effect of Ozone and
Ultraviolet Light in the Presence of Food Components 141
Lucian Halmagean:
Bacterial infectious biochemical disorder under the depressive
effect of nitrogen for vegetables 143
Lucian Halmagean - Virgiliu Ciutina - Simona Crisan:
Symbiotically process and morphological processes stimulation
for vegetable cultures under the influence of bio fertilisers
and nitrogen administration way and stage 244
Szántainé Kőhegyi Katalin - Szedljak Ildikó - Dalmadi István:
Dohányok fizikai és kémiai jellemzőinek változása fermentálás alatt
Changing of Physical and Chemical Properties of Tobaccos during
Fermentation 145
Tóth Árpád - Sipos Péter - Bene Sándor - Borbély Mária - Uri Csilla - Győri Zoltán:
Őszi búzalisztek sikérfehérje-összetétele és különböző módszerekkel
mért reológiai tulajdonságai közötti összefüggések vizsgálata
Study of connection between the composition of gluten-proteins
and rheological properties of winter wheat determined by various methods 147
Ernő Gyimes - Antal Véha:
Agrophysics and milling quality - some aspects 149
Agicultural-technical research
Fabulya Zoltán:
A Wonderware InTouch szoftver alkalmazása ipari folyamatok
vizualizására az oktatásban
Application of Wonderware InTouch software to visualize industrial
processes in education 150
János Gyeviki - Attila Csiszár:
DSP based Positioning in Practice 152
Hampel György:
Élelmiszeripari adatok, adatbázisok keresése az interneten
Searching for food industry data and databases on the Internet 153
Balázs Koroknai - Katalin Kiss - Katalin Bélafi-Bakó
Coupled membrane process for mild concentration of fruit juices 155
Kozák Áron - Vatai Gyula:
Feketeribizli-lé besűrítése ozmotikus desztillációval laboratóriumi
berendezésen
Concentration of black currant juice with osmotic distillation in laboratory
scale 156
Márki Edit - Hornyák László:
Pervaporációs membránok alkalmazhatóságának vizsgálata folyékony
élelmiszerek aromakomponenseinek kinyerésére
Examination of the pervaporation membrane applicability for the
extraction of aroma components from liquid foods 158
Nagy Elemérné:
A multimédia lehetősége az „Élelmiszeripari nyersanyagismeret"
tárgy oktatásában
The possibilities of multimedia in teaching "Knowledge of raw
material of food industry" subject 160
Róbert Rajkó:
International scientific accomplishment of the Szeged College Faculty of
Food Engineering in the last 30 years 161
Sárosi József:
Az RSView vizualizációs szoftver élelmiszeripari alkalmazhatósága
The application of RSView visualization software in food industry 162
Simon Erika:
Hőátadási tényező kísérleti meghatározása hőszivattyús
szárítóberendezés esetén
Determination of heat transfer coefficient by psychrometry
in a heat pump operated dryer 164
Varga László:
Optikai módszerek alkalmazása az élelmiszerszínezékek vizsgálatában
Application of optical methods to examine food colouring substances 165
Enviromental aspects of food industry
Kertész Szabolcs - Galbács Zoltán:
Szerves vegyületek ártalmatlanítása biológiai módszerrel
Degradation of organic compounds by biological treatment 167
RURAL DEVELOPMENT
Komarek Levente:
A baromfivertikum árualapjának alakulása, különös tekintettel a
Dél-Alföldre
Changes in the resources of the poultry-farming industry in
Hungary with special attention to the area of the Southern Great Plains 169
Gizella Vajda - Levente Komarek:
Results of the SAPARD (Special Accession Programme for
Agriculture and Rural Development) and EAGGF
(Agricultural and Rural Development Operative Programme)
in the South Great Plan Region 171
MARKETING AND MANAGEMENT OF FOOD
Molnár Eszter
Lehetséges stratégiai és taktikai marketing kialakítása
a Szekszárdi borvidéken 172
Székely Balázs Olivér - Bartos Szabolcs:
Fogyasztói magatartásvizsgálat a sajtok piacán és a piacbefolyásolás
hatékony marketing eszközei
Research of consumers behaviour on the cheese market of hungry and the
efficient methods of market influence 173
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A VII. nemzetközi élelmiszertudományi konferencia előadásainak és posztereinek összefoglalói A VII. nemzetközi élelmiszertudományi konferencia előadásainak és posztereinek összefoglalói A VII. nemzetközi élelmiszertudományi konferencia előadásainak és posztereinek összefoglalói A VII. nemzetközi élelmiszertudományi konferencia előadásainak és posztereinek összefoglalói

A kötés megtört, néhány oldalon jelölés és színes sorkiemelés látható.

Állapot:
3.480 Ft
1.740 ,-Ft 50
9 pont kapható
Kosárba
konyv