1.035.111

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Környezet és fejlődés 1992/4-5.

A Környezet és Fejlődés Társaság lapja - III. évfolyam 4-5. szám

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Környezet és Fejlődés Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 149 oldal
Sorozatcím: Környezet és fejlődés
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 19 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Gulyás Mihály: Terminus nem hátrál 7
Környezet-gazdasági módszerek
Kuti István: A légszennyezési különadó alkalmazása Franciaországban9
A kormányrendelet csupán az adó felső határát szabja meg, s a miniszteri szinten kiadott jogszabály írja elő a fizetendő adó konkrét kulcsait. Az eddigi gyakorlatban a konkrét díjtételek meglehetősen távol voltak a lehetséges maximumtól.
Kibocsátások adásvétele "buborékokban" - Az Enviro cikke nyomán16
A legnagyobbak azonban a kén-dioxid-buborékok, amelyek három részre osztják az Egyesült Államok területét: a Sziklás Hegységtől keletre eső térségre, Kaliforniára, és a közöttük levő területre. A vállalatok mindegyik körzeten belül szabadon kereskedhetnek szennyezési jogaikkal, föltéve, hogy az adott területen az összes szennyezés az engedélyezett szint alatt marad.
Hulladékdíj Németországban - A VDI Nachrichten alapján17
Ezzel szemben a környezetvédelmi szervezetek, így a Zöldek, valamint a szociáldemokraták nem elégszenek meg ilyen alacsony díjszabással, és a megállapított összeg tízszeresét akarják elfogadtatni. A német iparszövetség tartományi szervezetének vezetője szerint "ha már egyszer kitalálták a hulladékdíjat, hát érjék el, hogy azt Európa-szerte bevezessék".
Robert W. Hahn: A környezeti problémák közgazdasági orvoslása19
A kibocsátás-kereskedelem az eredmények és a nagy reményekben való csalódások vegyes képét mutatja. A program lehetővé tette sok cég számára, hogy rugalmasan alkalmazkodjon a kibocsátási korlátokhoz, és ez a rugalmasság dollármilliárdokban kifejezhető költségmegtakarítást eredményezett.
Termékdíj a vegyszerekben - Az Enviro cikke után33
Svédországban termékdíjat rónak ki a műtrágyákra (10 centet 1 kg nitrogén-hatóanyagra és 20 centet 1 kg foszfor-hatóanyagra), valamint a növényvédőszerekre.
Állam, jog, gazdasági szabályozás
Burger Ferenc: A csőd és környezete30
A tapasztalatok ezzel szemben azt mutatják, hogy sok esetben ez a nyilatkozat egyáltalán nem tekinthető alaposnak. A törvény pedig arra már nem ad explitit lehetőséget, hogy a felügyelőség - ha kétségbe vonja a nyilatkozat hitelességét - környezeti átvilágítást (állapotvizsgálatot, auditálást) rendeljen el.
Chikán Andrásné: Gondolatok a lövészárokból34
A termelés szüneteltetésével együtt általában leállítják a környezetvédelmi technológiákat is, így az utolsó termelési időszak szennyezése megoldatlan marad. A vállalatnál dolgozó harcedzett környezetvédelmi apparátus, mely képzettséggel, nagy tapasztalatokkal rendelkezett, felbomlik. A munkatársak szétszóródnak, és csak szerencsés esetben fognak a környezetvédelemhez kapcsolódó munkát végezni.
Ki viseli a régi környezeti károk terheit? - Az Umweltmagazin cikke alapján37
Az ítélet azt is megállapítja, hogy szervezési hibák miatt maradt el az "egykori terheket viselő terület" rendes megjelölése a beépítési tervben. Ez a bepanaszolt város rovására is írható, még akkor is, ha a tervezésben rész vett hivatalos személyek legjobb lelkiismeretük szerint jártak el. Azonban egy telek vagy földdarab gazdasági hasznosításának kockázatát minden telektulajdonosnak magának kell viselnie. Ezért az ő dolga, hogy biztosítsa magát a telek megszerzésekor egy szavatossági kikötéssel (záradékkal) az eladóval szemben.
Dr. Pomázi István: A "mágikus négyszög" ökologizálása39
Az összeállításnál az volt a kiindulási elv, hogy a környezeti érdekek érvényesítésében nem elegendőek a kimondottan környezetvédelmi törekvések, hanem az ökológiai szempontokat be kell építeni más programokba és szabályozási eszközrendszerekbe is.
Csorba Zoltánné: Tapasztalatok a környezetvédelmi PHARE-program irányításában42
A külföldi segélyprogramok kapcsán gyakran elhangzik az a vád, hogy a magyar szakértők kiszorulnak a munkából, a külföldiek végeznek el minden rangosabb feladatot. Erre gondolva tudatosan igyekeztünk minél nagyobb teret biztosítani a magyar konzultáns cégek számára.
Dr. Tombácz Endre: Környezeti hatásvizsgálat a területi terveknél44
Eleve nagyon nehéz egy környezetvédelmi szempontból elhibázott területi tervet utólagosan és kívülről elfogadhatóvá tenni. Hosszú távon a legcélravezetőbbnek azt tartanánk, ha a környezeti hatásvizsgálat folyamata teljesen beépülne a területi tervezés munkamenetébe.
Balogh Zsuzsanna, Bárczi István: Repceolaj - egy ígéretes megújítható üzemanyag48
Az őszi káposztarepce ökológiai igényei nagyon hasonlóak a búzáéhoz. A túltermelés következtében a becslések szerint a búza jelenlegi vetésterülete 900 ezer hektárra fog csökkenni, így elvileg 3-400 ezer ha-on lesz lehetőség a repce termesztésére. Ráadásul ez az olajnövény a gabonafélék kiváló előveteménye, így jól beilleszthető azok vetésforgójába.
Kovácsné Molnár Gyöngyi: A környezetvédelem súlyának alakulása az 1992-es adótörvényekben52
Az 1992. január 1-je után aktivált, környezetvédelmet szolgáló gépek, berendezések és fölszerelések 33%-os amortizációs normával írhatók le. Már régi kívánsága volt ez a környezetvédelmi szakembereknek, ami biztosítja a gyorsabb megtérülést a környezetvédelmi beruházások esetében. A társasági adóról szóló törvényben tulajdonképpen ez az egyetlen, a környezetvédelmet széles körben támogató elem.
Zsikla György: Az 1993. évi adójogszabályok környezetvédelmi vonatkozásai56
Noha a relatív előny a normál áfa-kulcshoz képest még mindig megmaradt, a környezetvédelmi szolgáltatásoknál is drágulással kell számolni.
Környezetpolitika - gazdaság
Dr. Szász Tibor: A szabályozó eszközök megválasztásának szempontjai58
Először itt azt kell megvizsgálni, hogy a kérdéses környezetszabályozó eszköz illeszkedik-e a piacgazdaság rendszerébe. Számba kell venni azt is, hogy a szabályozó eszközök bevezetéséből származó előnyök és hátrányok miképpen oszlanak meg az érintettek között.
Füle Miklós: A környezeti piac esélyei61
Az eddigiekből úgy tűnhet, hogy a belső piac nem kényszeríti a vállalatokat környezetkímélő magatartásra, ezt a feladatot kizárólag a külpiac fogja elvégezni. Ez azonban egy indokolatlanul kényelmes, felelősséglerázó álláspont lenne.
Dr. Kerekes Sándor: Piaci eszközök alkalmazásának korlátai a hazai környezetvédelemben63
Talán furcsán hangzik egy környezetgazdász szájából, de megkockáztatom azt az állítást, hoy a környezetvédelem gazdasági szabályozásában azok az eszközök az igazán jók, amelyek nem tesznek egy veszteséges vállalkozást nyereségessé. Ez azt jelenti, hogy beruházási támogatást, árkiegészítést stb. csak olyan vállalkozók kaphatnának, akikben a támogatást élvező tevékenysége egyébként is nyereséges.
A környezet-gazdasági eszközök alkalmazása - OECD-irányelvek, 199165
Az italok csomagolóanyagai (üvegek, dobozok, zacskók) esetében ez a letéti-visszaváltási rendszer már régóta működik. Ennek eredete tisztán gazdasági indíttatású: a visszaváltható, újrafelhasználható üvegek olcsóbbak, mint a nem újrafelhasználhatóak. Az olcsón gyártható csomagolóanyagok miatt a magánszféra döntéshozói ma már inkább az eldobható csomagolást részesítik előnyben. A környezetvédelmi hatóságok a környezeti előnyök miatt azonban indokoltnak látják a letéti-visszaváltási rendszer fenntartását.
Dr. Rákosi Judit: Az állam szerepe a környezetvédelem finanszírozásában71
Az állami feladatokat két fő csoportba osztjuk. Az elsőbe tartoznak azok, amelyeket a továbbiakban is főként a költségvetésből kell finanszírozni. A második csoportba tartozó teendők állami ösztönzést, kényszerítést igényelnek.
A gazdaság és környezete
Dennis Meadows: Túl a határokon74
Ez a harmadik modell azt mondja ki, hogy a határok valóságosnak, közel járunk hozzájuk, még elegendő időnk van, de nincs elvesztegetni való időnk. Eszerint éppen elegendő anyag, energia, pénz, környezeti alkalmazkodóképesség és emberi tehetség áll rendelkezésre, hogy megvalósuljon egy jobb világot hozó forradalom.
Dr. Hargitai Sándor: Környezetvédelem, egészségügy, gazdaság79
Bizonyos értelemben az erőforrások feléléséből származó gazdasági növekedés valósul meg, aminek többféle oka van. Ezek közé sorolható az is, hogy az országok általában nem készítenek statisztikákat, átfogó gazdasági számításokat a környezetvédelem gazdasági, társadalmi (jóléti, szociális és más) ráfordításainak és eredményeinek az összevetésére.
Dr. Kósi Kálmán: Gazdasági fejlődés, technológia, környezet82
A természeti rendszerek működésükkel példaként szolgálhatnak a hulladékmentes technológiák kialakításához. A természet képes a hulladékot elraktározni, illetve feldolgozni. Ezzel szemben az ember által felhasznált nyersanyagok "kihasználása" becslések szerint csak 5-10% között mozog. az anyag- és energiaátalakítási technológiák ugyanis lényegesen gyorsabban fejlődtek, mint a gazdaság képessége az anyag és az energia felhasználására.
Dr. Fodor István: Mennyit ér az ember egészsége?84
Az egészségi károk számított összegei alulbecsültek, mivel a veszteségekbe sehol nem fér bele a termelésben részt vevő gyermekek, háziasszonyok, nyugdíjasok, munkanélküliek egészségkárosodása. Az egészségi károk így az 1987. és 1988. évek átlagában 42 milliárd 807 millió forintot tettek ki. Ez a vizsgált években Magyarország bruttó hazai termékének (GDP) 3,0%-át jelentette.
Dr.Nováky Erzsébet: A környezeti stratégiák megalapozása88
A "közlegelők tragédiája" azonban megmutatta, hogy, ha egy társadalom tagjai kizárólag csak saját érdekeik szerint cselekednek, akkor rosszabbul járnak. Mindig kell legyen a társadalomban olyan csoport, réteg, amely nemcsak saját érdekei szerint cselekszik.
Helyzetkép
A környezetvédelem költségei91
OECD-statisztika a tagállamok környezetvédelmi kiadásairól
A tipikus "csővégi" (end of pipe) környezetvédelmi technológiai megoldásoktól eltekintve, gyakran meglehetősen nehéz megbecsülni a környezetvédelmi kiadásokat. Hasonlóan nehéz, ha nem lehetetlen, például olyan esetekben mérni a kiadások emelkedését, például, amikor a rovarirtókat vagy más kémiai vegyületeket betiltják.
Alternatívák
Dr. Kiss Károly, Pavics Lázár: Egy zöld adórendszer hazai alkalmazásának előnyei106
Joggel vetődik föl a kérdés: a bemutatott rendszer annyira logikus, ésszerű és célszerű, akkor hát mi az oka, hogy a nálunk fejlettebb, környezetvédelemben jóval előbbre tartó országok mégsem alkalmazzák? A válasz egyszerű, bár az érv igen súlyos. A fogyasztói társadalmakban azt fogyasztanak, amit a termelő diktál. A hatalmas cégek manipulálják a piacot, az igényeket. A világon nem az ésszerűség uralkodik.
Dr. Kiss Károly, Pavics Lázár: Zöld költségvetés 1993-ra109
Piacgazdaságokban a pénzügyminiszter kulcsfigura. Sokan és szívesen képzelik magukat helyébe, játszanak el a gondolattal, hogyan osztanák szét az állami pénzt. Most mi is ezt tettük. Környezetvédelmi szempontok szerint róttuk ki az adókat, és állítottuk össze az 1993-as költségvetést. Reméljük, ha csak egy kis időre, a pénzügyminiszter úr is beleképzeli magát a mi gondolkodásunkba.
Az öko-adó122
A Natur cikke alapján
Míg ezalatt az idő alatt az összes adóbevétel a bruttó társadalmi termékhez képest változatlan maradt, a gépkocsiadó autónként 58%-al emelkedett, a jövedelemadó foglalkoztatottanként írd és mondd 2000%-al szökött fel. Ha az utóbbi évtizedekben az adó- és járulékok-politikában az emberi munkaerő megdrágítása lett volna a cél, hogy az ember egyre inkább kiszoruljon a munkaerőpiacról, akkor sem lehetett volna lényegesen más a politika.
Tudományos alapok
Dr. Lányi György: Az ökológiai folyamatok színterei125
Az ökológia nem a tájat (az erdőt, a pusztát, a tavat) hanem annak tartósan fennmaradó populációtársulásait, a biocönózisokat és legmagasabb életközösségegységeit, a biomokat, a biorégiókat vizsgálja.
Summary in english
Contents137
Summarized Articles139

Gulyás Mihály

Gulyás Mihály műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Gulyás Mihály könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv