1.035.019

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A vendéglátás szervezése I.

Tankönyvpótló jegyzet/Kéziratként

Szerző
Lektor

Kiadó: Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 444 oldal
Sorozatcím: A vendéglátás szervezése
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kéziratként. 500 példányban jelent meg. Tankönyvi szám: F-164/I./85. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

I.RÉSZ
A VENDÉGLÁTÁS FOGALMA FELADATAI, JELENTŐSÉGE. A VENDÉGLÁTÁS FEJLŐDÉSE
I. FEJEZET
A VENDÉGLÁTÁS FELADATAI, GAZDASÁGI ÉS TÁRSADALMI JELENTŐSÉGE
1. A vendéglátás feladatai 11
2. A vendéglátó tevékenység sajátosságai 18
3. A vendéglátás ágazatai 26
4. A vendéglátás jelentősége 29
II. FEJEZET
A MAGYAR VENDÉGLÁTÁS VÁZLATOS FEJLŐDÉSTÖRTÉNETE AZ ÓKORTÓL NAPJAINKIG 37
1. A magyar konyha fejlődése 39
2. A magyarországi cukrászipar múltja 51
3. Az étkezési kultúra fejlődése és a vendéglátóipari szolgáltatások alakulása 56
4. Az iparszerű vendéglátás kialakulásának és fejlődésének főbb eseményei 69
5. Az üzlethálózat, az üzlettípusok fejlődése 78
6. A magyarországi vendéglátóipari dolgozók munkásmozgalmának vázlatos áttekintése 95
SZERVEZÉSELMÉLETI ALAPISMERETEK
III. FEJEZET
A SZERVEZÉSELMÉLET FOGALMA, KIALAKULÁSA. SZERVEZÉSELMÉLETI ISKOLÁK 111
1. A szervezéselmélet kialakulása 111
2. A szervezéselmélet tárgya, tudományrendszertani helye 114
3. Szervezéselméleti iskolák 116
IV. FEJEZET
A SZERVEZET 131
1. A szervezet fogalma 131
2. A szervezetek elemi tényezői 133
3. A szervezetek fajtái 136
4. A szervezet működése 138
5. A szervezet struktúrája /szerkezete/ 147
V. FEJEZET
A SZERVEZÉS 151
A./ SZERVEZÉSI ALAPFOGALMAK 151
1. A szervezés fogalma 151
2. A szervezés csoportosítása 253
B./ A SZERVEZÉSI MUNKA FOLYAMATA 158
1. A szervezést előkészítő munkálatok 159
2. A tényleges helyzet felmérése 161
3. A tényleges helyzet elemzése 170
4. A szervezési javaslat /átszervezési terv/ elkészítése 177
5. A szervezési, intézkedések bevezetése 183
6. A szervezés eredményeinek értékelése 185
III. RÉSZ
A VENDÉGLÁTÓ TEVÉKENYSÉG SZERVEZÉSE ÉS MÓDSZEREI
VI. FEJEZET
A VENDÉGLÁTÓ VÁLLALAT CÉLKITŰZÉSEINEK MEGHATÁROZÁSA, A VÉGREHAJTÁST SEGÍTŐ PIACBEFOLYÁSOLÁS MÓDSZEREI 191
A/ A VENDÉGLÁTÓ VÁLLALATOK ÜZLETPOLITIKÁJA 191
1. Az üzletpolitika fogalma 192
2. Az üzletpolitika csoportosítása 193
3. A vállalati üzletpolitika feltételrendszere 194
4. A vállalati üzletpolitika kialakítása 198
B./ AZ ÜZLETPOLITIKA VÉGREHAJTÁSA 203
1. A marketing kialakulása 204
2. A marketing fogalma 204
3. Marketing a szocialista gazdaságtan 206
4. Marketing a vendéglátó vállalatok gyakorlatában 207
VII. FEJEZET
A VENDÉGLÁTÓIPARI BESZERZÉSEK SZERVEZÉSE 225
1. A termékforgalmazás rendje 225
2. Beszerzési módok 227
3. A vendéglátó vállalatok beszerzési forrásai 240
4. A beszerzési döntések 245
5. A beszerzések lebonyolítása 253
VIII. FEJEZET
A VENDÉGLÁTÓIPARI FUVAROZÁS SZERVEZÉSE 261
1. A fuvarozás jelentősége 261
2. A szállítói kapcsolatok rendszere 263
3. A fuvarozás formái 265
4. Fuvarozási módok 269
5. Fuvarozási feladatok a vendéglátásban 273
6. A fuvarozási tevékenység irányítása 276
IX. FEJEZET
A VENDÉGLÁTÁS ESZKÖZEI 283
A. AZ ESZKÖZÖK PAJTÁI 283
1. Az állóeszközök 283
2. Fogyóeszközök 286
3. Segédanyagok 297
4. Élelmi anyagok 301
B. AZ ESZKÖZÖK ÁLLOMÁNYÁNAK BŐVÍTÉSE 304
1. Az állóeszközök állományának bővítése 304
2. A fogyóeszközök beszerzése 306
3. A segédanyagok beszerzése 307
C. SZÁLLÍTÁS, ÁTVÉTEL, HASZNÁLATBA VÉTEL 308
D. AZ ESZKÖZÖK NYILVÁNTARTÁSA 309
1. Az állóeszközök nyilvántartása 309
2. A fogyóeszközök nyilvántartása 309
3. A segédanyagok nyilvántartása 310
E. AZ ESZKÖZÖK RAKTÁROZÁSA 311
1. Az állóeszközök raktározása 311
2. A tartós fogyóeszközök raktározása 312
3. A kereskedelmi fogyóeszközök raktározása 312
4. A segédanyagok raktározása 313
F. AZ ÁLLÓESZKÖZÖK ELHASZNÁLÓDÁSA 313
1. Az állóeszközök elhasználódása 313
2. Fogyóeszközök elhasználódása 314
G. AZ ESZKÖZÖK KARBANTARTÁSA 315
1. Az állóészközök karbantartása 315
2. A fogyóeszközök karbantartása 317
H. AZ ESZKÖZÖK SELEJTEZÉSE 317
1. Az állóeszközök selejtezése 317
2. A fogyóeszközök selejtezése 318
I. AZ ESZKÖZÖK ELSZÁMOLTATÁSA 319
1. A leltározás alapfogalmai 319
2. A vendéglátás különböző eszközeinek leltározása 324
3. A leltározás technikai lebonyolítása 326
4. Az anyagi felelősség mértéke 333
X. FEJEZET
A VENDÉGLÁTÓ IPARI RAKTÁROZÁS SZERVEZÉSE 337
1. A raktározás célja 337
2. A raktározás folyamata 338
3. A raktározás feltételei 355
4. A raktárakkal szemben támasztott követelmények 376
5. Vendég Iá tó ipari raktárak 385
6. A készletgazdálkodás szervezési összefüggései 413
7. A készletgazdálkodás irányítása 410
FÜGGELÉK 415
I. Tűzvédelem 415
II. Rendészet 433
FELHASZNÁLT IRODALOM 443
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv