A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

A vendéglátás művészete/Gasztronómiáról, Gundelekről

Magyar Ízek

Szerző
Róla szól

Kiadó: Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 331 oldal
Sorozatcím: Nemzeti könyvtár
Kötetszám: 5
Nyelv: Magyar  
Méret: 27 cm x 18 cm
ISBN: 978-615-5269-04-2
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Magyarország uralkodói a 20. században: Ferenc József királyi fenség, Károlyi Mihály köztársasági elnök, Kun Béla népbiztos, Horthy Miklós kormányzó, Szálasi Ferenc nemzetvezető, Rákosi Mátyás... Tovább

Előszó

Magyarország uralkodói a 20. században: Ferenc József királyi fenség, Károlyi Mihály köztársasági elnök, Kun Béla népbiztos, Horthy Miklós kormányzó, Szálasi Ferenc nemzetvezető, Rákosi Mátyás főtitkár, Kádár János első titkár.
Magyarország államformái a 20. században: királyság, köztársaság, tanácsköztársaság, király nélküli királyság, nyilas diktatúra, kommunista diktatúra.
Magyarország pénznemei a 20. században: Korona (legnagyobb címlet: tízmillió korona, 1921.), Pengő (legnagyobb címlet: egymilliárd b.-pengő, 1946.), Forint (legnagyobb címlet a 20. században: tízezer forint, 2000.).
Gundel Károly 1910-ben kibérelte a városligeti Wampetics vendéglőt: a Gundel Étterem száz éve fogadja a fehér asztal örömeiben, különleges étkek és finom borok élvezetében lubickolni kívánó vendégeket.
"A zavaros időkben a folyamatosság jelképének neveztek" - visszafogott szomorúsággal így vallott 1948 nyarán Gundel Károly az éttermében vacsorázó amerikai újságírónak.
A "folyamatosság" zaklatott történelmű hazánkban titkokat rejtő, megfejtendő, értelmezendő fogalom. 1914-ben "Izabella főhercegasszony Ő császári és királyi Fenséges legmagasabb megbízásából" főhercegi titkára köszönő levelet írt Gundel Károlynak, amiért volt szíves automobilját a főhercegasszony budapesti tartózkodásakor a Fenséges rendelkezésére bocsátani.
Változnak az idők. Vissza

Tartalom

Szigethy Gábor: Gundel5
Gundel Károly: A vendéglátás művészete9
A Gasztronómiai Könyvtár beköszöntője11
Bevezetés15
A jelen
A vendéglátásról19
A vendéghívás19
A meghívó24
Étkezés előtt26
Fűtés, hűtés27
Ültetés28
Menűkártya31
Terítés31
Világítás32
Az étkezés36
Változatosság37
Kenyér39
Ételsor40
Vegyes ízelítők (hors d'oeuvre)41
Levesek46
Előételek49
Közételek60
Főételek62
Főzelék-étel63
Édesség63
Csemege64
Az ital65
Kávé65
A mult67
A magyar konyha fejlődése101
A paprika101
A paprika a régi szakácskönyvekben106
Nemzeti ételeink108
Külső befolyások111
A vendéglők szerepe115
A tokaji bor116
Függelék: Étlapok és ételsorok
Gundel Imre: A gasztronómiáról és Gundelekről141
A gasztronómiáról143
Étvágygerjesztő143
Egy kis eszmefuttatás a fehér asztal örömeiről148
Attrakciók Gundeleknél191
Humor nélkül nincs élet209
Édesapám családja216
Szüleim221
Függelék299
Jegyzetek319
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv