1.034.149

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A 200 éves Bábolna múltjáról

1789-1945

Szerző

Kiadó: Bábolnai Mezőgazdasági Kombinát
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 88 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, illusztrációkkal. A Bábolnai Mezőgazdasági Kombinát kiadványa a Bábolnai Ménesbirtok alapításának 200. évfordulója alkalmából.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

1789. június 26-án adta át gr. Szapáry József azokat a birtoktesteket, amelyeket 1790. május 4-én vett át véglegesen a hadipénztár. A Bábolnai Ménes kétszáz éves alapításának idei ünneplésével... Tovább

Előszó

1789. június 26-án adta át gr. Szapáry József azokat a birtoktesteket, amelyeket 1790. május 4-én vett át véglegesen a hadipénztár. A Bábolnai Ménes kétszáz éves alapításának idei ünneplésével tulajdonképpen nem vagyunk egészen pontosak. Ezt csak azért említjük, mert körülbelül így vagyunk a ménesintézet, majd az állami ménesbirtok egész kétszáz éves történetével. Igazából nagyon kevés konkrét ismerettel rendelkezünk.
A ménes történetének első korszakára vonatkozóan viszonylag sok iratanyag maradt meg a bécsi levéltárakban, ezeket azonban csak ritkán vette kézbe a kutató, ha Bábolna történetét kívánta megírni. A magyar állami tulajdonbavétel időpontjától azonban jelentős változás történt az iratkezelésben is. Bábolna a magyar földművelésügyi kormányzat igazgatása alatt működött, s ezért mind a Földművelésügyi Minisztérium irattárában, mind a Pénzügyminisztérium, de a Honvédelmi Minisztérium levéltárában is találhatunk anyagokat, amelyek ismerete nélkül nehezen tölthetők ki a történetében még meglevő űrök. A látszólagos bőség azonban igazából komoly hiányokat jelöl. A gazdaság gazdálkodására vonatkozó iratokat nem vagy csak rendkívül hiányosan őrzik az irattárak. Sok minden megsemmisült a második világháború végén, s ma már nincs remény egyfajta teljesség elérésére.
Tulajdonképpen ez az oka annak, hogy a kétszáz éves fordulóra nem tudjuk kézbe adni a gazdaság kimerítő történetét. Szándékunkban áll azonban egy, a lehető teljességre törekvő munka megjelentetése Bábolnáról. Ehhez azonban még sok munkát kell elvégezni. Ezért választottuk azt a megoldást, hogy most csupán egy vázlatot nyújtunk át az érdeklődőknek gazdaságunk történetéről. Mindenesetre olyan vázlatot, amely a gazdaság életének fontosabb fordulópontjait hitelesen mutatja be. Vissza
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A 200 éves Bábolna múltjáról A 200 éves Bábolna múltjáról
Állapot:
4.360 ,-Ft
22 pont kapható
Kosárba
konyv