| Kiadó: | Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 99 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 19 cm x 14 cm |
| ISBN: | 963-365-22-1 |
| Bevezetés | 9 |
| A borászati kémia fontosabb vegyi anyagai | 11 |
| Ásványi anyagok | 11 |
| A szerves vegyületek osztályozása | 13 |
| Egyértékű alkoholok, aldehidek és savak | 14 |
| Többértékű alkoholok, aldehidek és savak | 16 |
| Szénhidrátok | 19 |
| Aromás vegyületek | 22 |
| Nitrogéntartalmú szerves vegyületek | 23 |
| Elméleti kémiai alapfogalmak | 24 |
| Titrálható savak | 24 |
| A savak és bázisok erőssége | 25 |
| A borok savfoka | 26 |
| A savak és bázisok egyensúlyi állapota | 29 |
| Észterek képződése a borban | 30 |
| A szőlőfürt és részei | 31 |
| A fürt részeinek viszonylagos mennyisége | 31 |
| A kocsány összetétele | 32 |
| A bogyóhéj összetétele | 32 |
| A magvak összetétele | 33 |
| A bogyó érése | 35 |
| A must összetétele | 39 |
| Víz | 39 |
| Cukrok | 39 |
| Szerves savak | 40 |
| Cukormentes extrakt | 41 |
| Az ásványi anyagok | 43 |
| A mustfrakciók összetétele | 44 |
| A must összetételének javítása | 45 |
| A must erjedése | 49 |
| A bor összetétele | 51 |
| Víz | 51 |
| Alkohol | 51 |
| Glicerin | 53 |
| Cukor | 53 |
| Szerves savak | 54 |
| Cukormentes extrakt | 56 |
| A bor illó alkotórészei | 58 |
| A bor ásványi anyagai és a hamu | 59 |
| A borban lévő gáz alakú anyagok | 61 |
| A bor tárolása és érése során bekövetkező kémiai változások | 62 |
| A bor kezelése | 66 |
| A borok derítése | 66 |
| A borok szürése | 71 |
| A borharmónia kialakítása | 71 |
| A bor oxidációs viszonyainak kézben tartása | 74 |
| A must és a bor kénezése | 74 |
| A pasztőrözés | 77 |
| A borok avinálása (szeszezése) | 77 |
| Törkölyborok, seprőborok és csemegeborok | 78 |
| A must és bor kémiai vizsgálata | 81 |
| Mintavétel | 82 |
| A must cukortartalmának megállapítása mustmérőkkel | 83 |
| A bor alkoholtartalmának meghatározása sűrűségméréssel | 87 |
| A bor alkoholtartalmának meghatározása a forráspont meghatározása által | 89 |
| Az ebullioszkóp | 91 |
| A must és a bor savtartalmának meghatározása | 93 |
| A bor vonadékanyag-(extrakt) tartalmának meghatározása | 93 |
| Zárszó | 98 |
| Javasolt irodalom | 99 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.