| Bevezetés | |
| Tenyésszünk minél több juhot! | 3 |
| A virágzó juhtenyésztés személyi feltételei | 6 |
| Kik tenyészthetnek juhot? | 7 |
| A fajtakérdés | |
| Milyen juhfajtát tenyésszünk? | 8 |
| A magyar fésűmerinó termelőképessége | 10 |
| Nemesítsük tovább fésűsmerinóinkat! | 11 |
| Ragaszkodjunk-e a cigájához? | 16 |
| A racka gazdasági értéke | 19 |
| A tenyészállomány | |
| A nyáj kialakítása | 21 |
| A tenyészanyák kiválogatása | 22 |
| Vezessünk juhaink termeléséről jegyzéket! | 26 |
| A tenyészkosok kiválasztása | 28 |
| A juhok táplálása | |
| A táplálóanyagok és hivatásuk | 31 |
| A takarmányok értékmérői | 32 |
| A napi takarmányszükséglet megállapítása | 34 |
| A juhok nyári takarmányai | 37 |
| Gyeplegelők | 38 |
| A tarlók | 39 |
| Mesterséges legelők | 41 |
| Ha a legelő kisült | 41 |
| Legeltetési rend | 42 |
| A juhok téli takarmányai | 46 |
| Szilázsok | 48 |
| Szénafélék | 51 |
| Szalmafélék | 51 |
| Gyökerek, gumók és nedvdús ipari melléktermékek | 53 |
| Mesterséges téli legelők | 53 |
| Az őszi vetések legeltetése | 54 |
| Abrakfélék | 55 |
| A juhok itatása | 55 |
| Üres anyák és gyapjútermelő ürük takarmányozása | 56 |
| A tenyészkosok takarmányozása | 57 |
| A vemhes anyajuhok takarmányozása | 58 |
| A tejtermelő (szoptató és fejt) anyajuhok takarmányozása | 61 |
| A juhok elhelyezése | |
| A juhakol és berendezése | 65 |
| Fészerakol | 68 |
| Karám | 68 |
| Az akol berendezési tárgyai | 69 |
| Az itatóvályúk | 70 |
| A juhok egészségének ápolása | |
| Körömápolás | 71 |
| Lábvéggyulladás (büdös sántaság) | 72 |
| Kergekórság | 74 |
| Tüdőférgesség | 75 |
| Gyomor- és bélférgesség | 76 |
| Mételykór | 77 |
| Juhcsimbe (paklincs) | 77 |
| Rühösség | 78 |
| Fertőző betegségek jelentése | 80 |
| A juhok szaporítása | |
| A párosítás | 82 |
| Mikor ellessünk? | 83 |
| Elletés az anyanyájak megosztásával | 86 |
| Az anyák előkészítése a pároztatásra | 86 |
| A kosok előkészítése a ároztatásra | 88 |
| A természetes pároztatás módszerei | 89 |
| Egy koshoz hány anyajuh osztható be? | 91 |
| A mesterséges termékenyítés | 92 |
| Az utópároztatás | 93 |
| Az üzekedés (ivarzás, berregés) | 95 |
| Meddig tartson a pároztatás? | 96 |
| A vemhesség | 97 |
| Az elvetélés | 98 |
| Az ellető akol berendezése | 99 |
| Az ellés | 101 |
| Az újszülött bárány ápolása | 103 |
| Az első szoptatása | 104 |
| A táplálás jelentősége a felnevelésben | 105 |
| A szopós bárányok táplálása | 107 |
| Ápolási teendők a szopós bárányok körül | 111 |
| Az árva bárányok felnevelése | 113 |
| A bárányok első osztályozása | 114 |
| A bárányok elválasztása | 116 |
| A növendékkosok takarmányozása | 118 |
| A növendékjerkék és ürük takarmányozása | 120 |
| A toklyók takarmányozása | 121 |
| Gyapjútermelés | |
| Van-e jövője a gyapjúnak? | 122 |
| Sok és jó minőségű gyapjú termelésének feltételei | 123 |
| Mikor nyírjuk a juhokat? | 129 |
| Mikor nyírjuk a bárányokat? | 130 |
| Hányszor nyírjuk évente juhainkat? | 132 |
| Előkészület a nyíráshoz | 133 |
| A nyírás eszközei és munkája | 134 |
| A lenyírt bundák kezelése | 138 |
| A gyapjú zsákolása és beváltása | 141 |
| Nyírósúly, "tiszta gyapjú", rendement | 142 |
| Tejtermelés | |
| A tejtermelés jelentősége a merinójuhászatban | 145 |
| A juhtej összetétele | 148 |
| A juhtej színe, íze, savfoka | 152 |
| Baktériumok, erjesztő- és penészgombák a tejben | 153 |
| A tejhozam növelése | 154 |
| Szükség van új fajtára? | 154 |
| Rendszeres szelekciót! | 155 |
| Megfelelő táplálást! | 157 |
| Kedvező közérzetről gondoskodás | 157 |
| Fontos a tőgy tökéletes kifejése | 158 |
| Hányszor fejjünk naponta? | 159 |
| A tejelési idény meghosszabbítása | 160 |
| A fejőjuhász anyagi érdekeltsége | 162 |
| A fejés | 163 |
| Tisztább juhtejet! | 163 |
| A fejő és tejkezelő egyén | 165 |
| Előkészület a fejési idény kezdetén | 165 |
| A fejés munkája | 165 |
| A tőgymosás | 172 |
| Fejősajtárok | 173 |
| Tejes edények és tisztogatásuk | 173 |
| A tejkonyha | 174 |
| A tej szűrése | 175 |
| A tej hűtése és szellőztetése | 176 |
| Pasztőrizálás | 178 |
| A juhtej értékesítése | 180 |
| Yoghurt-készítés | 180 |
| Általános tudnivalók a sajtgyártáshoz | 181 |
| A sajt-oltó | 181 |
| A sajtkonyha | 183 |
| A tej "beállítása" | 183 |
| A tej savfoka | 184 |
| A tej festése | 185 |
| A tej beoltása | 185 |
| Az alvadás tartama | 186 |
| Az alvadék felaprózása és a sajttészta kidolgozása | 187 |
| A sajtok formálása | 188 |
| A sajtok sózása | 190 |
| A sajtok érlelése | 191 |
| A juhgomolya készítése | 194 |
| Juhtúró készítése | 196 |
| Parenyica | 197 |
| Juhsajt pasztőrözött tejből | 198 |
| A roqucfort és a merinofort | 200 |
| Hústermelés | |
| A hústermelés jelentősége a juhászatban | 202 |
| Mit jelent a vágójuhon a minőség? | 203 |
| Mi tehát a teendő a jobb minőség érdekében? | 203 |
| Mikor vigyük piacra és hogyan hízlaljuk a tejes bárányokat? | 208 |
| Pecsenyebárányok hízlalása | 211 |
| Fiatal kosok hízlalása | 213 |
| Juhhízlaláspanofix-prém termelésére | 213 |
| Kifejlődött ürük hízlalása | 215 |
| A juhbőrök kezelése | 216 |
| A bőr lefejtése | 216 |
| A bőrök szárítása | 217 |