1.034.801

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gyermekkori dietetika

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Medicina Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 290 oldal
Sorozatcím: Egészségügyi szakiskolák tankönyve
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Második kiadás. Megjelent 650 példányban, fekete-fehér és színes ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Köztudomású, hogy a csecsemő- és gyermekgyógyászatban milyen fontos szerepet játszik a táplálkozás helyes irányítása. A gyermek egészsége és jó fejlődése függ ettől. Egészen természetes, hogy... Tovább

Előszó

Köztudomású, hogy a csecsemő- és gyermekgyógyászatban milyen fontos szerepet játszik a táplálkozás helyes irányítása. A gyermek egészsége és jó fejlődése függ ettől. Egészen természetes, hogy betegség idején a gyermeki szervezet még érzékenyebbé válik a táplálkozás hibáival szemben, s az is, hogy bizonyos betegségek étrendi kezelése még nagyobb gondosságot kíván, mint a felnőttkorban. Szükséges tehát, hogy a gyermek-ápolónővér jól tájékozott legyen az idevágó ismeretekben. Az orvos intézkedéseit csak így tudja helyesen értelmezni és megvalósítani. Az sem felesleges azonban, hogy az élelmezés gyakorlati tudnivalóiból is mennél többet elsajátítson. Bár a kórházakban az élelmezés irányítása és végrehajtása erre képzett szakemberek (élelmezésvezető, diétásnővérek) feladata, azért e munkából jelentős rész hárul az ápolónővérre is. Sőt az is előfordul, hogy a nővérnek kell a diétásnővér helyére lépnie, s nem egy tennivalót átvennie annak feladatköréből. Ezért tankönyvünk olyan tudnivalókat is felölel, amelyek nem tartoznak az ápolónővér szorosan vett tanulmányi anyagához. Az ápolónővérből a könyvben foglaltak elsajátítása után sem lesz diétásnővér. Nem is ez a cél. Azt azonban nagyon reméljük, hogy ezeknek az ismereteknek a birtokában nem fog és nem enged nagyobb baklövést elkövetni. Munkánkban szándékosan mellőztük az alapvető élettani és kórtani kérdések tárgyalását. Feltételeztük, hogy az olvasó tanulta a szakiskolák kötelező anyagát, s jól ismeri annak két pillérét: dr. Lukács József és dr. Nádrai Andor „A csecsemő és a gyermek betegségei" (Medicina Könyvkiadó, 1962), és László Magda-dr. Pikler Emmi „Az egészséges gyermek fejlődése és gondozása 3 éves korig" (Medicina Könyvkiadó, 2. kiadás, 1961) című művét. Úgy olvassa tehát ezt a könyvet, mint amazok kiegészítését. Annál is inkább, mert munkánkból kihagytuk a csecsemő- és gyermektáplálás metodikai kérdéseinek tárgyalását, amelyekkel az említett művek bőven foglalkoznak. Számos helyen erre külön is felhívtuk a figyelmet. A teljesség kedvéért a tejkonyha-technika ismereteit is bele kellett illeszteni anyagunkba. Minthogy ezt a fejezetet a Lukács-Nádrai-könyv számára egyikünk írta meg, azt kisebb módosítással átvettük. Budapest, 1964. január A SZERZŐK Vissza

Tartalom

Előszó 7
TÁPLÁLKOZÁSÉLETTANI ISMERETEK (Dr. Dobszay László) 9
Alapfogalmak 9
A tápanyagok élettani szerepe 10
Fehérje 10
Szénhidrát 13
Zsír 15
Vitaminok 18
Zsírban oldódó vitaminok 18
Vízben oldódó .vitaminok 19
Ásványi anyagok 21
Víz 23
Az emésztés és felszívódás 24
Anyagcsere 27
Tápanyagszükséglet és tolerantia 29
Psychés hatások jelentősége a táplálkozásban 31
AZ ÉLELMISZEREK (Dr. Sárkány Jenő) 37
Tej és tejtermékek 37
Tehéntej és tartósított tejkészítmények 37
Tejtermékek 42
Tojás 45
Hús és húsneműek 48
Tőkehús és zsigerek 48
Húsipari készítmények 52
Gyorsan romló hentesáruk 53
Közepesen eltartható készítmények 56
Tartós készítmények 56
Szárnyasok, halak, vadak 57
Zsiradékok 58
Állati zsírok 58
Növényi zsiradékok 59
Liszt és lisztneműek 60
Főzelékek és zöldségfélék 63
Gyümölcsök 70
Ízesítők és fűszerek 74
Cukor 75
Egyéb ízesítők és fűszerek 76
Konyhai segédanyagok 77
Italok 78
ÉLELMEZÉSHIGIÉNE (Dr. Sárkány Jenő) 79
Személyi higiéné 80
Nyersanyag-higiéne 82
A tárolás higiénéje 84
A szállítás és forgalombahozás higiénéje 84
Munkahely-higiéne 85
Az élelmiszerek csírátlanítására használt eljárások 86
Az élelmiszerek tartósítása 87
TEJKONYHA (Dr. Dobszay László) 91
A tejkonyha üzeme 91
Tejkonyhai készítmények 93
Alapanyagok 93
Egészséges csecsemők tartós táplálására használt tápszerek 94
Tejes tápszerek 94
Kiegészítő táplálékok 96
Gyógytápszerek 96
Tej mentes tápszerek 97
Savanyított tej készítmények 97
Ritkán használt gyógytápszerek 98
AZ ÉTELKÉSZÍTÉS TECHNOLÓGIÁJA (Langfelder Sándorné) 99
A konyhai műveletek eszközei 99
Konyhatechnikai eljárások 101
Előkészítés 102
Kiválasztás 102
Tisztítás 103
Az elkészítés műveletei 104
Sűrítés 104
Alapanyag(massza )-készítés 105
Lazítás 106
Formázás és összeállítás 107
Díszítés 108
Hőkezelés ...109
Az élelem felhasználása 111
Adagolás és fogáskészítés 112
Tálalás 112
Etetés 116
Befejező-tálalókonyha 116
Készen tartás 117
Maradékértékesítés 118
Változások az anyag sajátságaiban a konyhatechnikai műveletek során ..118
Az élelmezés vezetés néhány teendője 121
Étlapszerkesztés 121
Az étlap anyagai (Ételcsoportok) 122
Az élelmezés ellenőrzése 127
AZ EGÉSZSÉGES CSECSEMŐ TÁPLÁLÁSA (Dr. Sárkány Jenő) 133
Természetes táplálás 134
Hozzátáplálás 135
Elválasztás 137
Mesterséges táplálás 140
A mesterséges táplálás anyaga. (A csecsemő tápszerek) 141
A mesterséges táplálás rendje 146
Az adagok nagysága 147
Az étkezések száma és időbeosztása 148
A koraszülött táplálása 149
AZ EGÉSZSÉGES GYERMEK ÉLELMEZÉSE (Dr. Dobszay László) 153
Az egyes élelmiszerek jelentősége a gyermek táplálkozásában 154
Az étlapszerkesztés néhány irányító szempontja 156
A BETEGÉLELMEZÉS (Dr. Dobszay László) 163
A betegélelmezésről általában 163
Néhány csecsemőkori betegség étrendi kezelése 165
Alapelvek 165
A hasmenés étrendi kezelése 165
A toxicosis étrendjének elvei 167
A sorvadás egyes formáinak kezelése 167
Étrendi kezelés a gyermekkorban 169
Kímélő étrendek 169
Folyékony étrend 170
Folyékony-pépes étrend 171
Könnyű-vegyes étrend 172
A lázas beteg étrendje 174
Sebészi betegek étrendje 176
A lábadozó beteg étrendje 179
A művi táplálás 181
Táplálás szondán át 181
Táplálás végbélcsőrén át 182
Parenteralis táplálás 183
A gyomor- és bélrendszer betegségeinek étrendi kezelése 183
A heveny gyomor-bélhurut 183
A heveny fertőző bélhurut 185
Étrend idült vagy ismétlődő hasmenés esetén 187
Visszatérő hányás : 188
Az idült székrekedés étrendi kezelése 190
A májgyulladás és epekőbetegség étrendi kezelése 193
A heveny májgyulladás étrendje 194
Az idült májgyulladás, illetve a cirrhosis étrendi kezelése 197
Az epekőbeteg diétája 199
Anyagcsere-betegségek étrendi kezelése 201
A cukorbaj étrendje 201
Néhány ritka anyagcserezavar étrendi vonatkozásai 207
Soványító étrend 208
Hizlaló étrend 210
Étrend idült keringési elégtelenségben 212
A vesebetegségek étrendi kezelése 214
A heveny vesegyulladás 214
Idült vesegyulladás 220
Nephrosis 221
Heveny hólyag- és vesemedence-gyulladás 222
A vesekőbetegség étrendi kezelése 222
Néhány kóros állapot étrendi vonatkozása 223
Étrendi problémák táplálkozási túlérzékenység esetén 224
Táplálkozási (alimentaris) anaemia 227
A szervezet vegyhatásának, illetve ásványianyag összetételének megváltoztatását célzó étrendek 227
Néhány idegbetegség étrendi vonatkozása 229
Az epilepsia kezelése ketogen étrenddel 229
Néhány bőrbetegség kapcsolata a táplálkozással 230
AZ ÉTELEK ÖSSZETÉTELE ÉS ELKÉSZÍTÉSE (Langfelder Sándorné) . 233
A) Fiatal kisdedek (13-24 hónaposok) részére javasolt ételek jegyzéke . 234
B) Kisgyermekek (25-36 hónaposok) részére javasolt ételek jegyzéke .. 239
C) Óvodás-, iskoláskorú, 3-14 éves gyermekek részére javasolt ételek jegyzéke 244
D) Különleges összetétel és elkészítési módok 279
I. Vesebetegek részére 279
II. Coeliakiások részére 281
TÁPANYAGTÁBLÁZAT 284
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv