kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Medicina Könyvkiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
| Oldalszám: | 292 oldal |
| Sorozatcím: | Egészségügyi szakiskolák tankönyve |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Harmadik kiadás. |
| Előszó | 3 |
| Előszó a III. kiadáshoz | 5 |
| Táplálkozásélettani ismeretek (Dr. Dobszay László) | 7 |
| Alapfogalmak | 7 |
| A tápanyagok élettani szerepe | 8 |
| Fehérje | 8 |
| Szénhidrát | 10 |
| Zsír | 12 |
| Vitaminok | 13 |
| Ásványi anyagok | 15 |
| Víz | 16 |
| Az emésztés és felszívódás | 17 |
| Anyagcsere | 19 |
| Tápanyagszükséglet és tolerantia | 20 |
| Psychés hatások jelentősége a táplálkozásban | 22 |
| Az élelmiszerek és azok hygienéje (Dr. Sárkány Jenő) | 26 |
| Az élelmiszerek tulajdonságai | 26 |
| Tej | 26 |
| Tojás | 30 |
| Hús és húsneműek | 30 |
| Zsiradékok | 31 |
| Liszt és lisztneműek | 32 |
| Főzelékek és zöldségfélék | 32 |
| Gyümölcsök | 33 |
| Bébitápszerek | 34 |
| Élelmezés-higiene | 34 |
| Általános tudnivalók | 35 |
| Táplálék-hygiene | 35 |
| Személyi higiene | 36 |
| Tejkonyha (Dr. Dobszay László) | 38 |
| Tejkonyha üzeme | 38 |
| Tejkonyhai készítmények | 39 |
| Alapanyagok | 39 |
| Egészséges csecsemők tartós táplálására használt tápszerek | 40 |
| Gyógytápszerek | 43 |
| A nővér közreműködése a betegélelmezés feladataiban (Langfelder Sándorné) | 46 |
| Az élelem felhasználása | 46 |
| Adagolás és fogáskészítés | 46 |
| Tálalás | 47 |
| Befejező-tálalókonyha | 49 |
| Készen tartás | 50 |
| Etetés | 51 |
| Étlapszerkesztés | 51 |
| Az élelmezés ellenőrzése | 52 |
| Az egészséges csecsemő táplálása (Dr. Sárkány Jenő) | 60 |
| Természetes táplálás | 61 |
| Hozzátáplálás | 62 |
| Elválasztás | 64 |
| Mesterséges táplálás | 66 |
| A mesterséges táplálás anyagai | 66 |
| A mesterséges táplálás rendje | 69 |
| A koraszülöttek táplálása | 70 |
| Az egészséges gyermek élelmezése (Dr. Dobszay László) | 74 |
| Az egyes élelmiszerek jelentősége a gyermek táplálkozásában | 75 |
| Az étlapszerkesztés néhány irányító szempontja | 77 |
| Az étlapszerkesztés | 78 |
| A betegélelmezés (Dr. Dobszay László) | 83 |
| A csecsemőkori táplálkozási zavarok étrendi kezelése | 85 |
| A táplálék mennyiségi hibájából keletkező betegségek étrendi kezelése | 86 |
| A táplálék összetételének hibájából származó betegségek étrendi kezelése | 86 |
| A hasmenés étrendi kezelése | 87 |
| Étrendi kezelés a gyermekkorban | 91 |
| Kímélő étrendek | 91 |
| Folyékony étrend | 92 |
| Folyékony-pépes étrend | 94 |
| Könnyű-vegyes étrend | 96 |
| A lázas beteg étrendje | 98 |
| Sebészeti betegek étrendje | 100 |
| A lábadozó beteg étrendje | 104 |
| A művi táplálás | 106 |
| A gyomor- és bélrendszer betegségeinek étrendi kezelése | 109 |
| Heveny gyomor-bélhurut | 109 |
| Heveny fertőző bélhurut | 111 |
| Étrend idült vagy ismétlődő hasmenés esetén | 113 |
| Visszatérő hányás | 115 |
| Az idült székrekedés étrendi kezlése | 117 |
| A májgyulladás és az epekőbetegség étrendi kezelése | 122 |
| A heveny májgyulladás étrendje | 122 |
| Az idült májgyulladás, illetve cirrhosis étrendi kezelése | 126 |
| Az epekőbeteg diétája | 128 |
| Anyagcsere-betegségek étrendi kezelése | 131 |
| A cukorbaj étrendje | 132 |
| Néhány ritka táplálkozási és anyagcserezavar | 142 |
| Soványító étrend | 144 |
| Hízlaló étrend | 147 |
| Étrend idült keringési elégtelenség eseteihez | 149 |
| Vesebetegségek étrendi kezelése | 152 |
| Heveny vesegyulladás étrendje | 152 |
| Idült vesegyulladás étrendje | 158 |
| Nephrosis étrendje | 159 |
| Heveny gennyes vese- és vesemedence-gyulladás diétája | 159 |
| Vesekőbetegség étrendi kezelése | 159 |
| Néhány kóros állapot étrendi vonatkozása | 160 |
| Étrendi problémák táplálkozási túlérzékenység esetében | 160 |
| Táplálkozási anaemia | 162 |
| A szervezet vegyhatásának, illetve ásványianyag-összetételének megváltoztatását célzó étrendek | 163 |
| Néhány idegbetegség étrendi vonatkozása | 164 |
| Néhány bőrbetegség kapcsolata a táplálkozással | 166 |
| Az ételek összetétele és elkészítése (Langfelder Sándorné) | 168 |
| A-csoport | 169 |
| Fiatal kisdedek részére javasolt ételek jegyzéke | 169 |
| B-csoport | 180 |
| Kisgyermekek részére javasolt ételek jegyzéke | 180 |
| C-csoport | 198 |
| 3-14 éves gyermekek részére javasolt ételek jegyzéke | 198 |
| D-csoport | 272 |
| Különleges összetétel és elkészítési módok | 272 |
| Tápanyagtáblázat | 282 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.