| Kiadó: | SpringMed Kiadó Kft. |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 135 oldal |
| Sorozatcím: | SpringMed betegtájékoztató könyvek-Allergológia |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 14 cm |
| ISBN: | 978-963-9695-24-5 |
| Megjegyzés: | Színes és fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
| A kiadó előszava | 7 |
| Beköszöntő | 9 |
| Bevezetés | 11 |
| Mi a tolerancia? | 16 |
| Az allergia és az atópia | 17 |
| Az allergiás folyamat | 17 |
| Az atópia | 20 |
| A gyermekkori táplálékallergia kialakulása | 21 |
| A betegség kialakulásában szerepet játszó tényezők | 21 |
| Az allergiás tüneteket kiváltó tápanyagok | 28 |
| Az antigén fogalma | 28 |
| Az allergén fogalma | 29 |
| Keresztallergia | 32 |
| Az állati eredetű fehérjék közötti keresztakció | 33 |
| A növények közötti keresztakció | 34 |
| A táplálékallergia tünetei | 39 |
| Bőrtünetek | 39 |
| Emésztőrendszeri tünetek | 41 |
| Légzőrendszeri és egyéb tünetek | 42 |
| Tehéntej-allergia | 44 |
| Anafilaxia | 44 |
| Emésztőrendszeri tünetek | 46 |
| Egyéb tünetek | 50 |
| Az anyatejes babák tehéntej-allergiája | 51 |
| Túlérzékenységi reakció az első tehéntejfogyasztáskor | 53 |
| A táplálékallergia diagnózisa | 56 |
| Kórelőzmény | 56 |
| A gyanús tápláálék kerülése | 58 |
| Diagnosztikus vizsgálatok | 59 |
| Kezelés - kórjóslat - megelőzés | 62 |
| A kiváltó táplálék kerülése | 62 |
| Gyógyszeres kezelés | 66 |
| A táplálékallergia kórjóslatas - a prognózis | 66 |
| Allergiamegelőzés a tudomány mai állása szerint | 69 |
| A táplálékallergiáktól elkülönítendő betegségek | 77 |
| Táplálékintoleranciák | 77 |
| Gluténérzékenység: cöliákia | 84 |
| Gyakori kérdések | 88 |
| Ételreceptek allergiás csecsemők és gyermekek számára | 91 |
| Szójegyzék - orvosi kifejezések magyarázata | 108 |
| Tárgymutató | 115 |
| Ajánlott irodalom | 119 |
| Hasznos információk | 121 |
| A SpringMed Kiadó kiadványai | 130 |
| A SpringMed Kiadó kiadványainak hozzáférhetősége | 135 |