| Bevezetés | 11 |
| Dietetikai alapismeretek | 13 |
| A szervezet energiaforgalma | 13 |
| A tápanyagosk energiatartalma | 13 |
| Respirációs kvóciens | 15 |
| Energiaszükséglet | 16 |
| A fehérjék szerepe a diétában | 22 |
| Fehérjeszükséglet | 23 |
| A fehérjék értékelése | 23 |
| A fehérjék komplettálása | 24 |
| Fehérjeutilizáció | 25 |
| Az aminosavak megítélése | 26 |
| Az aminosavak imbalance-hatása | 28 |
| A fehérjék intermedier anyagcseréje | 29 |
| Az aminosavak értékesülése | 29 |
| A zsírok és lipoidok szerepe a diétában | 30 |
| Telített zsírsavak | 31 |
| Középhosszú szénláncú zsírsavak | 34 |
| Lipidek | 35 |
| Zsírszükséglet | 35 |
| A zsírok emésztése | 36 |
| A zsírok felszívódása | 37 |
| Alimentaris lipaemia | 39 |
| A vérkoleszterin-szint étrendi befolyásolása | 39 |
| A zsíranyagcsere hormonális szabályozása | 40 |
| A szénhidrátok szerepe a diétában | 41 |
| Szénhidrátszükséglet | 41 |
| A szénhidrátok emésztése és felszívódása | 42 |
| A szénhidrátok intermedier anyagcseréje | 43 |
| A szénhidrát-anyagcsere zavara | 44 |
| A diabetes mint anyagcserezavar | 45 |
| Mesterséges édesítőszerek | 47 |
| Hypoglikaemia | 49 |
| Az ásványi anyagcsere dietetikai jelentősége | 50 |
| Mátrium és klór | 51 |
| Kálium | 52 |
| Kalcium és foszfor | 52 |
| Magnézium | 53 |
| Vas | 55 |
| Réz, króm, szelén | 55 |
| Kobald, molibdén, cink | 56 |
| Jód | 56 |
| Fluor | 57 |
| A vitaminok szerepe a dietetikában | 57 |
| Retinol | 58 |
| Tiamin | 60 |
| Riboflavin | 60 |
| Niacin | 60 |
| Folsav | 61 |
| Aszkorbinsav | 61 |
| Kolekalciferol | 62 |
| Piridoxin | 63 |
| Permiabilitási vitamin | 63 |
| Cianokobalamin | 63 |
| Tokoferol | 64 |
| K-vitamin | 64 |
| A tápláltsági állapot meghatározása | 65 |
| A testzsír meghatározása | 66 |
| A diéták élvezeti értéke (fűszerezés) | 68 |
| A fűszerek szerepéről | 68 |
| A diétás rendszer alapjai | 72 |
| A diéták elnevezése | 73 |
| A diétás rendszer felépítése | 74 |
| Tápanyagtartalom szerinti változatok | 74 |
| Ételkészítési eljárások szerinti változatok | 75 |
| Mesterséges táplálás | 75 |
| Különleges diéták | 75 |
| Diagnosztikus étrendek | 77 |
| Gyógyszeres kezelés diétás kiegészítése | 77 |
| Tápanyagtartalom szerinti változat | 78 |
| Alapétrend | 78 |
| Kalória- és fehérjedús diséta | 78 |
| Kalóriaszegény étrend | 84 |
| Fehérjeszegény diéta | 90 |
| Giordano-Giovannetti típusú diéta (kalóriadós-fehérjeszegény étrend) | 92 |
| Zsírszegény diéta | 96 |
| Diabetes-diéta | 99 |
| Nátriumszegény diéta (konyhasószegény diéta) | 106 |
| Ételkészítési eljárások szerinti változatok | 108 |
| Folyékony diéta | 108 |
| Pépes diéta | 109 |
| Rostszegény diéta | 109 |
| Könnyű-vegyes diéta | 110 |
| Rostdús diéta | 111 |
| Különleges diéták | 111 |
| Kalóridadús diéta | 111 |
| Gyümölcsnap | 113 |
| Savanyító és lúgosító diéták | 115 |
| Szénhidrátszegény, zsírdús diéta | 115 |
| Cukorszegény, tejmentes diéta | 116 |
| Purinszegény diéta | 116 |
| Gliadinszegény diéta | 117 |
| Folyadékszegény diéta | 117 |
| Folyadékdiéta | 117 |
| Triptofánszegény diéta | 118 |
| Elektrolitszabályozó étrendek | 118 |
| Konyhasógazdag étrend | 119 |
| Káliumszegény étrend | 119 |
| Káliumgazdag étrend | 119 |
| Kalciumgazdag étrend | 120 |
| Magnéziumszegény étrend | 120 |
| Magnéziumgazdag étrend | 120 |
| Aminoacidopathiák és enzymopathiák kezelésére szolgáló diéták | 121 |
| Phenylketonuria | 121 |
| Tirosinaemia | 124 |
| Alkaptonuria | 124 |
| Maple syrup urine disease | 125 |
| Hypervalinaemia | 125 |
| Homocystinuria | 125 |
| Cystathionuria | 126 |
| Histidinaemia | 126 |
| Gystinosis | 126 |
| Hydroxykinureninuria | 126 |
| Hyperglycinaemia | 126 |
| Hyperprolinaemia | 127 |
| Szerves savak anyagcserezavarai | 127 |
| Isovalerianacidaemia | 127 |
| Methylmalonacidaemia | 127 |
| Propionacidaemia | 127 |
| Az ureaciklus zavarainál alkalmazható étrendek | 128 |
| Hyperammonaemia I. II. | 128 |
| Arginin-borostyánkősav-uria | 128 |
| Citrullinaemia | 128 |
| Argininaemia | 128 |
| Ornithinaemia | 128 |
| Dipeptidanyagcsere-zavar esetén alkalmazható étrend | 128 |
| Carnosinaemia | 129 |
| Aminoacidurák | 129 |
| Hartnup-betegség | 129 |
| Piridoxinanyagcsere-zavarok diétája | 129 |
| Piridoxinelégtelenség | 129 |
| Piridoxinhiány | 129 |
| A szénhidrát-anyagcsere zavarainak étrendi kezelése | 129 |
| Galactosaemia | 129 |
| Veleszületett fruktóz-intolerancia | 130 |
| Laktóz-intolerancia | 130 |
| Glycogenosis | 130 |
| Hyperlipoproteinaemiák kezelésére szolgáló étrendek | 131 |
| Diagnosztikus diéták | 134 |
| Keresődiéták (nutritív allergiában) | 134 |
| Szerotoninmentes diéta | 134 |
| Kalciumszegény próbadiéta | 134 |
| GTT előtti diéták | 135 |
| Pancreas-funkciót vizsgáló próbadiéta | 135 |
| Víz- és sóterhelési próbák | 135 |
| Weber-vizsgálat előtti próbadiéta | 136 |
| Diétás utasítások különféle diagnosztikus eljárásokhoz | 136 |
| Gyógyszeres kezelés diétás kiegészítése | 136 |
| Gyermekosztályokon alkalmazott étrendek | 138 |
| Mesterséges táplálás | 139 |
| Iv. táplálás | 140 |
| Szondatáplálás | 146 |
| Elemi diéták | 148 |
| Különféle betegségekben alkalmazható diétás eljárások | 153 |
| Függelék | 181 |
| Kalóriaszegény diéta | 181 |
| Étrendi minták kalóriaszegény diétához | 181 |
| Ételkészítési eljárások | 184 |
| Cukorbeteg-diéta | 187 |
| Étrendi minták cukorbetegek részére | 190 |
| Ételkészítési eljárások | 191 |
| Nátriumszegény diéta | 193 |
| Étrendi minták nátriumszegény diétához | 196 |
| Ételkészítési eljárások | 197 |
| Purinszegény diéta | 199 |
| Étrendi minták purinszegény diétához | 202 |
| Ételkészítési eljárások | 203 |
| Gliadinmentes diéta | 205 |
| Étrendi minták gliadinmentes diétához | 207 |
| Ételkészítési eljárások | 208 |
| Fenilalanin-szegény diéta | 210 |
| Étrendi minták fenilalanin-mentes diétához | 212 |
| Ételkészítési eljárások | 214 |
| Hazai élelmianyagok tápanyagtartalma | 216 |
| Irodalom | 237 |