1.115.134

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig
Ginop popup ablak bezárása

Gyógyélelmezés

Szerző
Budapest
Kiadó: Medicina Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 237 oldal
Sorozatcím: A gyakorló orvos könyvtára
Kötetszám: 185
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 11 cm
ISBN: 963-240-302-9
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés11
Dietetikai alapismeretek13
A szervezet energiaforgalma13
A tápanyagosk energiatartalma13
Respirációs kvóciens15
Energiaszükséglet16
A fehérjék szerepe a diétában22
Fehérjeszükséglet23
A fehérjék értékelése23
A fehérjék komplettálása24
Fehérjeutilizáció25
Az aminosavak megítélése26
Az aminosavak imbalance-hatása28
A fehérjék intermedier anyagcseréje29
Az aminosavak értékesülése29
A zsírok és lipoidok szerepe a diétában30
Telített zsírsavak31
Középhosszú szénláncú zsírsavak34
Lipidek35
Zsírszükséglet35
A zsírok emésztése36
A zsírok felszívódása37
Alimentaris lipaemia39
A vérkoleszterin-szint étrendi befolyásolása39
A zsíranyagcsere hormonális szabályozása40
A szénhidrátok szerepe a diétában41
Szénhidrátszükséglet41
A szénhidrátok emésztése és felszívódása42
A szénhidrátok intermedier anyagcseréje43
A szénhidrát-anyagcsere zavara44
A diabetes mint anyagcserezavar45
Mesterséges édesítőszerek47
Hypoglikaemia49
Az ásványi anyagcsere dietetikai jelentősége50
Mátrium és klór51
Kálium52
Kalcium és foszfor52
Magnézium53
Vas55
Réz, króm, szelén55
Kobald, molibdén, cink56
Jód56
Fluor57
A vitaminok szerepe a dietetikában57
Retinol58
Tiamin60
Riboflavin60
Niacin60
Folsav61
Aszkorbinsav61
Kolekalciferol62
Piridoxin63
Permiabilitási vitamin63
Cianokobalamin63
Tokoferol64
K-vitamin64
A tápláltsági állapot meghatározása65
A testzsír meghatározása66
A diéták élvezeti értéke (fűszerezés)68
A fűszerek szerepéről68
A diétás rendszer alapjai72
A diéták elnevezése73
A diétás rendszer felépítése74
Tápanyagtartalom szerinti változatok74
Ételkészítési eljárások szerinti változatok75
Mesterséges táplálás75
Különleges diéták75
Diagnosztikus étrendek77
Gyógyszeres kezelés diétás kiegészítése77
Tápanyagtartalom szerinti változat78
Alapétrend78
Kalória- és fehérjedús diséta78
Kalóriaszegény étrend84
Fehérjeszegény diéta90
Giordano-Giovannetti típusú diéta (kalóriadós-fehérjeszegény étrend)92
Zsírszegény diéta96
Diabetes-diéta99
Nátriumszegény diéta (konyhasószegény diéta)106
Ételkészítési eljárások szerinti változatok108
Folyékony diéta108
Pépes diéta109
Rostszegény diéta109
Könnyű-vegyes diéta110
Rostdús diéta111
Különleges diéták111
Kalóridadús diéta111
Gyümölcsnap113
Savanyító és lúgosító diéták115
Szénhidrátszegény, zsírdús diéta115
Cukorszegény, tejmentes diéta116
Purinszegény diéta116
Gliadinszegény diéta117
Folyadékszegény diéta117
Folyadékdiéta117
Triptofánszegény diéta118
Elektrolitszabályozó étrendek118
Konyhasógazdag étrend119
Káliumszegény étrend119
Káliumgazdag étrend119
Kalciumgazdag étrend120
Magnéziumszegény étrend120
Magnéziumgazdag étrend120
Aminoacidopathiák és enzymopathiák kezelésére szolgáló diéták121
Phenylketonuria121
Tirosinaemia124
Alkaptonuria124
Maple syrup urine disease125
Hypervalinaemia125
Homocystinuria125
Cystathionuria126
Histidinaemia126
Gystinosis126
Hydroxykinureninuria126
Hyperglycinaemia126
Hyperprolinaemia127
Szerves savak anyagcserezavarai127
Isovalerianacidaemia127
Methylmalonacidaemia127
Propionacidaemia127
Az ureaciklus zavarainál alkalmazható étrendek128
Hyperammonaemia I. II.128
Arginin-borostyánkősav-uria128
Citrullinaemia128
Argininaemia128
Ornithinaemia128
Dipeptidanyagcsere-zavar esetén alkalmazható étrend128
Carnosinaemia129
Aminoacidurák129
Hartnup-betegség129
Piridoxinanyagcsere-zavarok diétája129
Piridoxinelégtelenség129
Piridoxinhiány129
A szénhidrát-anyagcsere zavarainak étrendi kezelése129
Galactosaemia129
Veleszületett fruktóz-intolerancia130
Laktóz-intolerancia130
Glycogenosis130
Hyperlipoproteinaemiák kezelésére szolgáló étrendek131
Diagnosztikus diéták134
Keresődiéták (nutritív allergiában)134
Szerotoninmentes diéta134
Kalciumszegény próbadiéta134
GTT előtti diéták135
Pancreas-funkciót vizsgáló próbadiéta135
Víz- és sóterhelési próbák135
Weber-vizsgálat előtti próbadiéta136
Diétás utasítások különféle diagnosztikus eljárásokhoz136
Gyógyszeres kezelés diétás kiegészítése136
Gyermekosztályokon alkalmazott étrendek138
Mesterséges táplálás139
Iv. táplálás140
Szondatáplálás146
Elemi diéták148
Különféle betegségekben alkalmazható diétás eljárások153
Függelék181
Kalóriaszegény diéta181
Étrendi minták kalóriaszegény diétához181
Ételkészítési eljárások184
Cukorbeteg-diéta187
Étrendi minták cukorbetegek részére190
Ételkészítési eljárások191
Nátriumszegény diéta193
Étrendi minták nátriumszegény diétához196
Ételkészítési eljárások197
Purinszegény diéta199
Étrendi minták purinszegény diétához202
Ételkészítési eljárások203
Gliadinmentes diéta205
Étrendi minták gliadinmentes diétához207
Ételkészítési eljárások208
Fenilalanin-szegény diéta210
Étrendi minták fenilalanin-mentes diétához212
Ételkészítési eljárások214
Hazai élelmianyagok tápanyagtartalma216
Irodalom237
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Gyógyélelmezés Gyógyélelmezés

A borító elszíneződött.

Állapot:
1.280 ,-Ft
10 pont kapható
Kosárba