kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Egészségügyi Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Könyvkötői kötés |
| Oldalszám: | 652 oldal |
| Sorozatcím: | Gyógyszerész továbbképzés |
| Kötetszám: | 1-6 |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 15 cm |
| ISBN: | |
| 1. szám | |
| Általános járványtani alapfogalmak | |
| A fertőző betegségek | 5 |
| A járványok | 5 |
| A járványok terjedési módja | 6 |
| Járványtani mérőszámok | 6 |
| A fertőzés forrása | 7 |
| A fertőző anyag | 8 |
| A kórokozók átvitelének módjai | 8 |
| A fertőző betegségek leküzdése | 10 |
| A fertőző betegségek felosztása | 10 |
| Általános bakteriológiai alapfogalmak | |
| A kórokozók fajtái | 12 |
| A kórokozók alaki tulajdonságai | 13 |
| A baktériumsejt és a protplazmasejt szerkezete | 14 |
| A baktériumok biológiai tulajdonságai | 15 |
| Immunitástani alapfogalmak | |
| A mikroorganizmus és a gazdaszervezet közti viszony | 18 |
| Mérgezés, fertőzés, megbetegítőképesség és ennek foka | 20 |
| Védettség és mesterséges immunitás | 22 |
| Antigenek | 26 |
| Ellenanyagok | 30 |
| Allergia, anaphylaxia, szérumbetegség | 34 |
| Az oltóanyagok és használatuk | 36 |
| Antigénhatású oltóanyagok | 36 |
| Ellenanyaghatású oltóanyagok | 39 |
| Nem specifikus hatású vérsavók | 42 |
| Diagnosztikai készítmények | 42 |
| Mikroorganizmusokból előállított termékek, mikrobiológiai termékek, vérsavókészítmények | 43 |
| 2. szám | |
| Makroszkópos vizsgálat | 5 |
| Elővizsgálat | 10 |
| Vizes oldatok | 12 |
| Szirupok | 26 |
| Szeszes oldatok | 29 |
| Porkeverékek | 37 |
| Pilulák, tabletták | 49 |
| Kivonatok | 51 |
| Tinktúrák | 58 |
| Kenőcsök | 62 |
| Szappanok és szappantartalmú készítmények | 68 |
| Injekciós készítmények | 73 |
| 3. szám | |
| Bevezetés | 5 |
| Az analitika felosztása, a kvalitatív analízis módszerei. A kationok csoportosítása osztályok szerint. Kationosztályok | 5 |
| Oldás | 10 |
| Elektrolitos disszociáció | 11 |
| Hidrolízis | 11 |
| Komplex-képzés | 13 |
| Oxidációs-redukciós reakciók | 16 |
| Általános tudnivalók | 17 |
| Kationok vizsgálata | 18 |
| Az I. osztály kationjai | 18 |
| Ólom | 18 |
| Ezüst | 21 |
| Higany | 22 |
| Réz | 26 |
| Bizmut | 27 |
| A II. osztály kationjai | 28 |
| Arzén | 29 |
| Antimon | 32 |
| A III. osztály kationjai | 33 |
| Vas | 34 |
| Alumínium | 36 |
| Cink | 37 |
| Mangán | 38 |
| A IV. osztály kationjai | 40 |
| Kalcium | 42 |
| Stroncium | 42 |
| Bárium | 42 |
| Az V. osztály kationjai | 42 |
| Magnézium | 42 |
| Ammónium | 43 |
| Kálium | 44 |
| Nátrium | 46 |
| Hidrogén | 46 |
| Az anionok reakciói | 47 |
| Az I. csoport anionjai | 48 |
| Karbonát | 48 |
| Szulfit | 49 |
| Tioszulfát | 50 |
| Szulfid | 51 |
| A II. csoport anionjai | 52 |
| Szulfát | 53 |
| Foszfát | 53 |
| Borát | 54 |
| A III. csoport anionjai | 57 |
| Klorid | 59 |
| Bromid | 59 |
| Jodid | 59 |
| Cianid | 62 |
| Rodanid | 63 |
| A IV. osztály anionjai | 64 |
| Klorát | 65 |
| Nitrát és nitrit | 66 |
| Hidroxid | 70 |
| Függelék | 72 |
| 4. szám | |
| Előszó | |
| Álalános rész | |
| Bevezetés | 5 |
| Cserebomlásos titrálási módszerek | 6 |
| Redukciós oxidációs titrálási módszerek | 6 |
| A térfogatos analízis alapfeltételei | 6 |
| Mérőoldatok | 7 |
| Javítószám (a mérőoldat faktora) | 13 |
| Indikáció | 14 |
| A titrálás hibái | 15 |
| A titrálandó anyag mennyisége | 16 |
| A titrálási eredmények kiszámítása | 17 |
| Részletes rész | |
| Cserebomláson alapuló titrálások | 22 |
| Redox folyamaton alapuló meghatározások | 45 |
| Permanganometria | 53 |
| Jodometria | 54 |
| Bromatometria | 59 |
| Bromometria | 66 |
| Cerimetria | 73 |
| Függelék | 75 |
| 5. szám | |
| Előszó | 5 |
| Bevezetés | 6 |
| Általános rész | 8 |
| A gyógyszerhatások alapfeltételei | 8 |
| Az adagolás és annak kvantumai | 10 |
| Gyógyszermolakula változásai, kölcsönhatásai | 13 |
| Faji és szerzett immunitás | 15 |
| Anafilaxia, allergia, veleszületett érzékenység | 16 |
| Részletes hatástan | 18 |
| Az idegrendszerre ható szerek | 18 |
| A központi idegrendszer bódítói | 19 |
| Sebészeti alkatrészek | 20 |
| Elaltatószerek | 27 |
| Hydantoin származékok | 33 |
| Fájdalomcsillapítószerek | 33 |
| Megnyugatószerek | 39 |
| Lázcsillapítók | 40 |
| A központi idegrendszer izgatói | 46 |
| Sztrichnin-csoport | 47 |
| Koffein csoport | 49 |
| Tetrazol csoport | 51 |
| A körzeti idegrendszerre ható anyagok | 51 |
| Mozgató végkészülékek bénítói | 51 |
| Érző végkészülékek bénítói ill. helyi érzéstelenítők | 52 |
| Az autonóm idegrendszerre ható szerek | 56 |
| Cholinergiás bénítók | 65 |
| Méhre ható szerek | 69 |
| Vérkeringésre ható szerek | 72 |
| A szívre ható szerek | 78 |
| Erekre ható szerek | 85 |
| Érszűkítők | 85 |
| Értágítók | 91 |
| A vér, vérkeringés, vérképzés | 95 |
| Vércsoport meghatározás | 99 |
| Vérmérgek | 101 |
| Vas | 103 |
| Gyulladást gátló szerek | 107 |
| Savak | 108 |
| Lúgok | 111 |
| Fémsók | 112 |
| Táplálkozási zavarokkal kapcsolatos gyógyszerek | 115 |
| Hánytató szerek | 116 |
| Köptetők | 117 |
| Hashajtó szerek | 118 |
| Az emésztőcsatorna elválasztó tevékenységének működészavarai | 120 |
| Féregűző szerek | 122 |
| Diagnosztikumok | 122 |
| Húgyhajtószerek, diuretica | 123 |
| A vér víztartalmát fokozó szerek | 128 |
| A vese vérellátását fokozó szerek | 130 |
| A vesékben izgatólag ható szerek | 132 |
| Diuresist gátló anyagok | 132 |
| A húgysav kiválasztását fokozó szerek | 133 |
| Húgydesinficiensek | 133 |
| Vitaminok és hormonok | 134 |
| Vitaminok | 134 |
| Hormonok | 135 |
| Hypophysis | 139 |
| Szexual-hormonok | 144 |
| Hasnyálmirigy | 146 |
| Mellékvese | 148 |
| Mellékpajzsmirigy | 149 |
| Pajzsmirigy | 150 |
| Fertőtlenítő szerek | 150 |
| Kemoterápia | 151 |
| Arzén vegyületek | 153 |
| Antibiotikumok | 153 |
| A baktériumos fertőzéek gyógyszerei | 156 |
| Bőrélősdiek ellen használt szerek | 158 |
| Biológiai értékmeghatározások | 160 |
| A hivtalos gyógyszerek hatástani összefoglalója | 174 |
| 6. szám | |
| Alkalmazott matematika | |
| Az egyenletek alkalmazása | 5 |
| Hígítások számítása | 5 |
| Hígítás térfogatszázalékok alapján | 12 |
| A szeszhígítás | 14 |
| Hígítás sűrűsége (fajsúly) alapján | 17 |
| Az aránylat alkalmazása | 18 |
| A hatványozás és logaritmusok | 26 |
| A négyjegyű logaritmustábla és használata | 38 |
| A logarléc és használata | 40 |
| A számolás grafikus úton | 44 |
| Függelék | 57 |
| Fizikai mérések | |
| A gyógyszertári mérlegek és súlyok ellenőrzése | 63 |
| A sűrűség és fajsúly | 67 |
| Fajsúlymérés és sűrűségmérés Westphal-mérleggel | 75 |
| Hidrogénkoncentráció | 78 |
| A hidrogénkoncentráció mérése | 89 |
| Az olvadáspont meghatározása | 94 |
| Zsiradékok olvadáspontjának és kristályosodáspontjának meghatározása | 99 |
| A forráspont meghatározása | 100 |
| A szárítási veszteség meghatározása | 105 |
| A szárazanyagtartalom meghatározása | 106 |
| Az izzítási maradék meghatározása | 107 |
| Hőmérő higanyszál-korrekció nomogramm | 111 |
| Hígítási nomogramm | 112 |
| Izotonia nomogramm injekcióhoz | 113 |
| Izotonia nomogramm szemcseppekhez | 114 |
| 4-jegyű logaritmus tábla | 116 |
| 4-jegyű antilogaritmus tábla | 120 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.