| Előszó | 1 |
| Ádám Éva: Bevezetés | 3 |
| A mikrobiológia felosztása és gyógyszerészi-orvosi jelentősége | 4 |
| A mikrobiológia mint tudomány kialakulása és fejlődése | 6 |
| Taródi Béla: Általános bakteriológia | 17 |
| A baktériumok mérete és alakja | 18 |
| A baktériumsejt szerkezete | 19 |
| A sejtburok (sejtfal) | 19 |
| Belső (citoplazma-) membrán | 20 |
| A Gram-pozitív sejtfal. Peptidoglikán réteg | 21 |
| A Gram-negatív sejtfal | 21 |
| Citoplazma | 23 |
| A nukleoid vagy maganyag | 25 |
| Az endospóra | 25 |
| Csillók | 26 |
| Pilusok (fimbriák) | 26 |
| A tok | 28 |
| A baktériumok szaporodása | 29 |
| A szaporodási görbe | 31 |
| A baktériumok tápigénye, energianyerése és tenyésztése | 34 |
| A baktériumok szénhidrát-anyagcseréje | 35 |
| A baktériumok tenyésztése | 38 |
| A baktériumok genetikája | 40 |
| A bakteriális genom | 40 |
| A baktériumok változékonysága, módosulás, mutáció | 42 |
| Klasszikus génátviteli módszerek | 44 |
| Plazmidok | 49 |
| Pusztai Rozália: Infekció és immunitás | 51 |
| Fertőző ágensek és a gazdaszervezet | 52 |
| Patogenitás | 53 |
| Virulencia | 53 |
| Baktériumok patogenitását meghatározó tényezők | 56 |
| A fertőzés terjedése | 56 |
| Adherencia | 57 |
| Invázió és gyulladás | 58 |
| Toxintermelés | 61 |
| A gazdaszervezet szerepe a patogenitásban (fogékonyság) | 66 |
| A fertőzés és a fertőző betegségek lefolyása | 67 |
| A szervezet védekezése a kórokozókkal szemben | 69 |
| Aspecifikus védelem | 69 |
| Specifikus védelem | 74 |
| Immunitás | 76 |
| Aktív immunitás | 76 |
| Passzív immunitás | 77 |
| Mikrobák immunmoduláns hatásai | 83 |
| Mikrobák által okozott immunkárosodások | 84 |
| Ádám Éva: Mikroorganizmusokkal szembeni védekezés | 85 |
| A sterilezés elve és gyakorlata | 86 |
| Fizikai módszerek | 87 |
| Kémiai módszerek | 92 |
| A dezinficiálás elve és gyakorlata | 93 |
| Fizikai módszerek | 93 |
| Fertőtlenítőszerek | 93 |
| Konzerválás | 99 |
| Ipari és gyógyszertári aszeptikus gyógyszerkészítés | 100 |
| Gyógyszerkészítményekkel szembeni mikrobiológiai követelmények | 101 |
| Élelmiszerek mikrobiális szennyezésének megelőzése és mikrobiológiai vizsgálata | 104 |
| Antibiotikumok, kemoterápiás szerek | 105 |
| Antibakteriális szerek és hatásmechanizmusaik | 108 |
| Mycobacteriumok elleni szerek | 115 |
| Baktériumok antibiotikum-rezisztenciája | 116 |
| Antiobiotikumok mikrobiológiai értékmérése | 120 |
| Célzott antibiotikum-terápia | 121 |
| Kölcsönhatások | 122 |
| Antimikrobás szerek lehetséges mellékhatásai | 124 |
| Kórházi fertőzések (nosocomialis és iatrogen fertőzések) | 126 |
| Pusztai Rozália: Részletes bakteriológia | 131 |
| Gram-pozitív aerob és anaerob coccusok | 135 |
| Staphylococcus genus | 135 |
| Streptococcus genus | 138 |
| Enterococcus genus | 143 |
| Gram-negatív aerob és anaerob coccusok | 145 |
| Neisseria genus | 145 |
| Moraxella genus | 147 |
| Veillonella genus | 147 |
| Acinetobacter genus | 147 |
| Gram-pozitív pálcák | 148 |
| Gram-pozitív aerob nem spóraképző pálcák | 148 |
| Gram-pozitív anaerob nem spórás pálcák | 151 |
| Gram-pozitív spóraképző pálcák | 152 |
| Gram-negatív pálcák és coccobacillusok | 157 |
| Enterális és extraintestinális kórképeket okozó baktériumok | 160 |
| Elsődlegesen enterális kórokozók | 163 |
| Extraintestinális kórképek okozói | 167 |
| Légúti fertőzéseket okozó baktériumok | 170 |
| Állati eredetű baktériumok | 174 |
| Gram-negatív anaerob pálcák | 181 |
| Fakultatív intracelluláris baktériumok | 182 |
| Mycobacteriumok | 182 |
| Mycoplasmák | 188 |
| Spirochaeták | 190 |
| Obligát intracelluláris baktériumok | 200 |
| Chlamydiák | 200 |
| Rickettsiák | 202 |
| Bartonellák | 205 |
| Ádám Éva: Általános virológia | 207 |
| A vírusok jellemzése és a vírusokat meghatározó kritériumok | 208 |
| A virion szerkezete | 211 |
| Helikális vírusok | 211 |
| Kubikális vírusok | 212 |
| A vírusok kémiai összetétele | 214 |
| Nukleinsavak | 214 |
| Fehérjék, enzimek | 215 |
| Lipidek, szénhidrátok | 217 |
| A vírusok elnevezése és osztályozása | 219 |
| A vírusok tenyésztése | 225 |
| A vírusok bioszintézise | 228 |
| A vírusok genetikája | 233 |
| Vírusfertőzés hatása a gazdasejtre | 237 |
| A vírusfertőzés típusai | 237 |
| A sejtek malignus transzformációja és a vírusok szerepe a daganatképzésben | 239 |
| Sejtek és vírusok kölcsönhatása in vitro | 241 |
| Vírusinterferencia | 242 |
| Szubvirális ágensek | 246 |
| Bakteriofágok | 249 |
| A vírusok patogén hatása és a vírusfertőzésekkel szembeni védelem | 253 |
| Vírusfertőzések kemoterápiája | 258 |
| A vírusok adszorpciójának, penetrációjának és dekapszidációjának gátlása | 259 |
| A transzkripció gátlása | 259 |
| A transzláció gátlása | 260 |
| A vírusnukleinsav-szintézis gátlása | 260 |
| Ádám Éva: Részletes virológia | 265 |
| DNS-vírusok | 266 |
| Adenovírusok | 266 |
| Herpesvírusok | 273 |
| Papovavírusok | 281 |
| Parvovírusok | 285 |
| Poxvírusok | 287 |
| RNS-vírusok | 290 |
| Arenavírusok | 290 |
| Bunyavírusok | 291 |
| Calicivírusok | 293 |
| Coronavírusok | 293 |
| Filovírusok | 294 |
| Flavivírusok | 295 |
| Orthomyxovírusok | 300 |
| Paramyxovírusok | 304 |
| Picornavírusok | 308 |
| Reovírusok | 313 |
| Retrovírusok | 315 |
| Rhabdovírusok | 326 |
| Togavírusok | 328 |
| Hepatitisvírusok | 331 |
| Hepatitis-A-vírus | 331 |
| Hepatitis-B-vírus | 333 |
| Hepatitis-C-vírus | 337 |
| Hepatitis-D-vírus | 338 |
| Hepatitis-E-vírus | 338 |
| Hepatitis-G-vírus | 339 |
| Lassú vírusfertőzések | 340 |
| Konvencionális lassú vírusfertőzések | 340 |
| Nem konvencionális lassú vírusfertőzések | 341 |
| Taródi Béla: Mikrológia | 343 |
| A gombák általános jellemzése | 344 |
| A gombasejt morfológiája | 344 |
| A gombasejt anyagcseréje és a szaporodás feltételei | 346 |
| A gombák szaporodása | 346 |
| A gombák osztályba sorolása | 348 |
| Mycosisok | 349 |
| A mycosisok osztályozása, patogenezise és a gombákkal szembeni immunitás | 349 |
| Gombaellenes szerek | 351 |
| A mycosisok laboratóriumi diagnózisa | 352 |
| Részletes mikológia | 354 |
| Dermatophytosisok | 354 |
| Szuperficiális mycosisok | 356 |
| Subcutan mycosisok | 357 |
| Belső szervi (szisztémás) mycosisok | 357 |
| Opportunista mycosisok | 360 |
| Pusztai Rozália: Parazitológia | 365 |
| A protozoonok alapvető tulajdonságai | 366 |
| Morfológia és osztályozás | 366 |
| Biológiai tulajdonságok | 366 |
| Táplálkozás | 367 |
| Szaporodás | 367 |
| Rezisztencia | 367 |
| Protozoonokkal szembeni védelem | 368 |
| Protozoonok elleni gyógyszerek | 368 |
| Részletes protozoológia | 370 |
| Testüregekben élő protozoonok | 370 |
| Vérben és szövetekben élő protozoonok | 379 |
| A férgek alapvető tulajdonságai | 390 |
| Részletes féregtan | 393 |
| Bélben előforduló férgek | 393 |
| Vérben és szövetekben előforduló férgek | 407 |
| Taródi Béla: A fertőző betegségek diagnosztikájának alapelvei | 411 |
| Tenyésztést nem igénylő módszerek a diagnosztikában | 412 |
| Mikroszkópos vizsgálatok | 412 |
| Mikrobális antigének detektálása | 414 |
| Kórokozók detektálása nukleinsav-próbák alkalmazásával | 415 |
| Tenyésztés és a tenyésztésre alapozott módszerek | 418 |
| A baktériumok diagnosztikai célú tenyésztése | 418 |
| A baktériumok tenyésztést követő azonosítása | 420 |
| A baktériumok antibiotikum-érzékenységének meghatározása | 421 |
| A vírusok tenyésztése | 422 |
| A vírusok kimutatása | 423 |
| A diagnosztikában alkalmazott immunreakciók | 426 |
| Szerológiai módszerek | 426 |
| Celluláris reakcióképesség vizsgálata | 434 |
| Egyéb diagnosztikus módszerek | 436 |
| Ádám Éva - Taródi Béla: A mikroorganizmusok gyógyszerészeti vonatkozásai | 437 |
| Mikroorganizmusok által előállított, gyógyszerként alkalmazott anyagok | 439 |
| Antibiotikumok | 439 |
| Vitaminok, aminosavak, organikus savak | 440 |
| Enzimek | 441 |
| Szteroidok | 441 |
| Szénhidrátok | 442 |
| Szerobakteriológiai készítmények | 443 |
| Antigénhatású készítmények | 443 |
| Ellenanyaghatású készítmények | 448 |
| A mikroorganizmusok és termékeik felhasználása különböző vizsgálatokban | 450 |
| Antibiotikum-vizsgálatok | 450 |
| Vitaminok és aminosavak vizsgálata | 450 |
| Egyéb felhasználások | 451 |
| Géntechnológia jelentősége a gyógyszergyártásban | 454 |
| A géntechnológia alapjai | 454 |
| Géntechnológia ipari alkalmazásának nehézségei | 459 |
| Géntechnológiával előállított termékek és felhasználásuk | 460 |
| Pusztai Rozália: A kórokozók betegségcsoport, szervek szerinti csoportosítása | 469 |
| Tárgymutató | 483 |