Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!

978.054

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gyógyszertan

Orvostanhallgatók és orvosok számára

Szerző

Kiadó: Eggenberger-féle Könyvkereskedés (Rényi Károly)
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői vászonkötés
Oldalszám: 564 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyolcadik kiadás. Néhány fekete-fehér ábrával illusztrált. Rendeléstannal és egy méregtani toldással ellátva és a IV. Magyar Gyógyszerkönyvhöz alkalmazva. Hornyánszky Viktor R.-T. magy. kir. udvari könyvnyomda nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Magyar Gyógyszerkönyv IV. kiadásának elkészülte késleltette könyvünk ez új kiadásának megjelenését. Csak most, miután a Gyógyszerkönyv új szövege elkészült és sajtó alatt van, volt alkalmunk... Tovább

Előszó

A Magyar Gyógyszerkönyv IV. kiadásának elkészülte késleltette könyvünk ez új kiadásának megjelenését. Csak most, miután a Gyógyszerkönyv új szövege elkészült és sajtó alatt van, volt alkalmunk anyagunkat ahhoz alkalmazni és tekintettel a már évek óta jelentkező nagy szükségletre, - hiszen hallgatóinknak már úgy szólván két-három éve nem volt tankönyve, - siettünk azt azonnal, még a Gyógyszerkönyv megjelenése előtt megjelentetni. Lehet, hogy e sietségből egy-két új szerünk ismertetésében baj lesz, különösen a hivatalos név megjelölésében, ami még esetleg változhatik: - de ez a könyvben könnyen kijavítható és nem indokolta volna az égető tankönyvszükséglettel szemben a várakozást.
Új kiadásunk készülésének e hosszú ideje lehetővé tette, hogy anyagunkat behatóan átdolgozzuk, megrostáljuk, felfrissítsük és kiegészítsük: amire különben a pharmacologia hatéves haladása is kötelezett bennünket. Úgyhogy a VIII. kiadással majdnem új könyvet nyujtunk olvasóinknak. Beosztásunk alapjában a jónak bizonyult régi maradt, de új fejezetként kellett beiktatnunk az egyre nagyobb fontosságú organotherapiás szereket és vitaminokat, valamint a vérképzésre ható szereket. Részletesebben kellett foglalkoznunk a narcosis-elmélettel és a narcotizálás újabb módjaival; a digitalis therapiával; a hydrogenion-concentratióval és ion-hatásokkal; a bélmozgások pharmacologiájávl és a diuresisben az "elővese" szerepével: a harci gázokkal és a chemotherapia hladásával. Elkerülhetetlenné lett ezáltal könyvünk terjedelmének növekedése, mint ahogy elkerülhetetlen az, hogy haladó tudományunk egyre több ismeretet kíván meg hallgatóinktól és orvosainktól. Azt hisszük, ennek dacára sem léptük túl a "tankönyv" megengedhető határait, ami hosszú éveken át jó segédkönyve marad a gyakorló orvosnak is, ha valaminek: akár elméleti, akár gyakorlati kérdésnek utána akar nézni.
Végül igyekeztünk könnyű és világos tárgyalási modorban és helyes magyarsággal írni. Hisszük, hogy ezáltal sokszor súlyos és nehéz themákat sikerült könnyen érthetővé, sőt talán élvezetessé tenni, és ebben nagy része van a fogalmazásnak és a nyelvezetnek.
Köszönetet mondunk Fenyvessy Béla tanártársunknak, ki a serumokról és oltóanyagokról szóló fejezetünket revideálni szíves volt; valamint mindama fiatal barátainknak, kik a könyv sajtó alá rendezésében segítségünkre voltak. Avval a reménnyel bocsátjuk útjára könyvünk új kiadását, hogy azt úgy hallgatóink, mint orvoscollegáink haszonnal fogják forgatni. Vissza

Tartalom

Bevezetés3
A központi idegrendszerre ható gyógyszerek32
A peripheriás idegrendszerre ható szerek109
A vérkeringésre ható gyógyszerek151
A táplálkozásra és anyagforgalomra ható szerek190
Organotherapia és vitaminok218
A vérképzésre és a vérre ható gyógyszerek231
Savak és lúgok250
Összehúzó szerek. Adstringentia274
Bőrizgató szerek. Irritantia293
Hánytatószerek. Emetica299
Köptetőszerek. Expectorantia308
Hashajtószerek. Cathartica315
Húgyhajtószerek. Diuretica336
Élősdiek ellen ható szerek. Antiparasitica354
Hőcsökkentő szerek. Antipyretica449
Méregtani kiegészítés471
Rendeléstan507
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Gyógyszertan Gyógyszertan Gyógyszertan Gyógyszertan Gyógyszertan Gyógyszertan Gyógyszertan Gyógyszertan Gyógyszertan

Az eredeti borító egy részét az első kötéstáblára ragasztották. A borítón bejegyzés látható. A lapélek egyenetlenek. Több lap enyhén foltos, ceruzás bejegyzés látható rajtuk.

A kötet utolsó két oldala hiányzik, de ez csak a tartalomjegyzéket érinti.

Állapot:
5.280 ,-Ft
26 pont kapható
Kosárba