1.034.898

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mercurius Veridicus (dedikált példány)

1705-1710

Szerkesztő
Fordító

Kiadó: Magyar Helikon
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 141 oldal
Sorozatcím: Bibliotheca Historica
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 15 cm
ISBN: 963-207-143-3
Megjegyzés: Györffy György szerkesztő által dedikált példány. Az első hazai hírlap hasonmás kiadása.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

1705-ben egy császárpárti röpirat az alábbi szavakkal indokolta meg a politikai propaganda szükséges voltát: "Bár nem az érvek erejének kell tulajdonítani egy háború sikerét, mégis igaz az, hogy ha... Tovább

Előszó

1705-ben egy császárpárti röpirat az alábbi szavakkal indokolta meg a politikai propaganda szükséges voltát: "Bár nem az érvek erejének kell tulajdonítani egy háború sikerét, mégis igaz az, hogy ha a világot jól tájékoztatjuk arról, miért van az egyik pártnak inkább igaza, mint a másiknak, akkor erről a pártról még nagyobb megbecsüléssel beszélnek, és az érvek nyilvánvalósága nagyobb ellenszenvet kelt a másik iránt, amelyről azt hiszik, hogy nincs igaza, nagyobb türelemmel viselik el a terheket, és inkább hajlandók szolgálni és segíteni őt ügye megvédésében. Mindenesetre a fejedelmek tartoznak a közönségnek az igazság bizonyításával és nyilvános bemutatásával, s ennek a bizonyítéknak annál világosabbnak kell lennie, minthogy saját magukat igazolják és saját hasznukért beszélnek."
A 18. század elején tehát a tájékoztatás már szerves tartozéka a külpolitikának, elmulasztása taktikai hibának minősül. Mindez fokozottan érvényes volt a Habsburgokkal szemben álló Magyarország esetében, hiszen a kurucoknak a törvényes király elleni fegyveres fölkelést kellett a világ előtt megindokolni és igazolni.
Ez a meggondolás vezette II. Rákóczi Ferencet, amikor kezdettől fogva nagy súlyt helyezett a külföld tájékoztatására és arra, hogy a nemzetközi közvéleményt meggyőzze a szabadságharc jogos és igazságos voltáról. Ezért íratta meg Ráday Pállal már 1709 legelején és adatta ki latinul a Manifestum-ot, amely részletesen ismertette az idegen uralkodóház törvényszegéseit, a nemzeti sérelmeket, és igazolta, hogy az ország népe önvédelemből fogott fegyvert. 1704 őszén, a bécsi udvarral való első tárgyalások meghiúsultakor, az Újvári Kiáltvány-ban tájékoztatta a világot, 1706-ban, a nagyszombati béketárgyalások megszakadása után pedig a császári udvarral folytatott tracta egész anyagát közreadatta egy Animadversiones apologicae címet viselő kiadványban, melyben a "Constantius Veracius magyar katona" álnéven író Ráday a kurucok jóhiszeműségét és a császáriak kétszínű voltát bizonyította. Pár hónappal később a Responsio a jezsuita rend kiűzésének okait világította meg a katolikus világ előtt, az 1707 júniusában kelt ónodi kiáltvány pedig a Habsburg-ház trónfosztásának kimondását indokolta meg. Vissza

Tartalom

Bevezető (Írta Benda Kálmán)5
A Mercurius Veridicus fennmaradt nyomtatott vagy kéziratos számainak hasonmása17
A Mercurius Veridicus fennmaradt nyomtatott vagy kéziratos számainak fordítása81
Jegyzetek (Összeállította Benda Kálmán)133
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv