| Bíró Oszkár: A vállalkozás elhatározása | 9 |
| A kis- és középméretű élelmiszer-ipari üzemek múltjáról | 9 |
| A vállalkozóvá válás indítékai | 12 |
| A vállalkozás jogi formái | 13 |
| Az 1988. évi VI. törvény által szabályozott társaségi formák | 14 |
| Az 1959. évi Polgári Törvénykönyv és az azt korszerűsítő rendeletek adta vállalkozási lehetőségek | 15 |
| Az 1991. évi korszerűsített szövetkezeti törvény | 16 |
| A működtetés időbelisége | 16 |
| Gyümölcslé, gyümölcsbor és szörpkészítő, -palackozó, valamint gyümölcsecetgyártó kisüzemmel kapcsolatos engedélyezések | 17 |
| Kiss Lászlóné. Élelmiszer-előállító hely (üzem, telephely) és tevékenység engedélyezése | 17 |
| Simon József: Berendezések, gépek élelmezés-egészségügyi alkalmassága, higéniai minősítése | 19 |
| Kiss Lászlóné: Az előállításra kerülő élelmiszerrel kapcsolatos enedélyezések | 21 |
| Simon József: Egészségügyi alkalmasság, képzettség | 22 |
| Kiss Lászlóné: Tisztító-, fertőtlenítőszerek | 23 |
| Horváth György: Az élelmiszer-előállítás feltételrendszere az elképzeléstől a megvalósulásig | 24 |
| Gyümölcslevek, gyümölcsborok és szörpök készítése és palackozása; gyümölcsecetek gyártása | 28 |
| Bíró György: A gyümölcs- (és zöldség-) levek helye a korszerű táplálkozásban | 28 |
| Fehérjék a gyümölcs- és zöldséglevekben | 28 |
| Zsírok a gyümölcs- és zöldséglevekben | 28 |
| Szénhidrátok a gyümölcs- és zöldséglevekben | 28 |
| Vitaminok a gyümölcs- és zöldséglevekben | 29 |
| Ásványi anyagok a gyümölcs- és zöldséglevekben | 32 |
| Összegzés: előnyök és hátrányok | 32 |
| Nagy Ákosné: A gyümölcslégyártás nyersanyagai | 34 |
| A légyümölcs minőségével szemben támasztott követelmények | 34 |
| Légyártásra alkalmas gyümölcsök | 35 |
| A légyártás technológiai műveletei | 38 |
| Derített, szűrt gyümölcslé alapanyagának gyártás | 38 |
| Rostos gyümölcslé alapanyagának gyártása | 57 |
| Gyümölcslé-alapanyagok (félkésztermékek) tartósítása | 62 |
| Fizikai tartósító eljárások | 62 |
| Kémiai tartósító eljárások | 64 |
| Biológiai tartósító eljárások | 64 |
| Gyümölcslé-késztermékek gyártása | 64 |
| Szűrt gyümölcslevek, gyümölcskészítmények | 64 |
| Rostos gyümölcslevek, gyümölcskészítmények | 67 |
| Gyümölcsszörpök | 69 |
| Szenes Endréné: Sűrített gyümölcslevek | 69 |
| Nagy Ákosné: Gyümölcsborok gyártása | 73 |
| A gyümölcsborokkal szemben támasztott követelmények | 74 |
| A gyümölcsborok gyártástechnológiája | 75 |
| A gyümölcslevek és gyümölcsborok vizsgálata | 88 |
| Pándi Ferenc: Gyümölcsecetek gyártása | 89 |
| Az ecet szerepe a táplálkozásban | 89 |
| Az ecet fajtái | 90 |
| Az ecetsavképződés elmélete | 90 |
| Az ecetgyártás alap- és segédanyagai | 91 |
| Ecetgyártási technológiák | 92 |
| Az ecet kezelése | 99 |
| Az ecetkészítmények minőségének jellemzői, vizsgálata. a gyártásközi ellenőrzés és a késztermékek minősítése | 102 |
| Szenes Endréné: Tároló- és szállítóedényzetek; fogyasztói csomagolás; forgalmazás | 105 |
| Tároló és szállítóedényzet | 105 |
| Palackok | 107 |
| Az élelmiszerek minőségbiztosítása | 112 |
| Fábri Ilona: Mit értünk élelmiszerminőség-biztosításon | 112 |
| A élelmiszer-minőség fogalma | 112 |
| Az élelmiszerek egészségügyi biztonsága | 112 |
| Az élelmiszerek romlásos jelenségei és tartósításuk | 113 |
| Az élelmiszerek mikrobiológiai minőségbiztosítása | 114 |
| A mikroorganizmusok jellemzése | 114 |
| A termék mikroflóráját meghatározó tányezők | 115 |
| A mikrobiológiai minőségbiztosítás alapelvei | 119 |
| A jó gyártási és jó higéniai gyakorlat | 119 |
| A gyümölcslé és gyümölcslékészítmények előállításának mikrobiológiája | 121 |
| A gyümölcslevek mikroflórája | 121 |
| A mikroorganizmusok hatása a termék előállítására és minőségére | 122 |
| A gyümölcslé előállításának mikrobiológiája | 124 |
| A gyümölcs ivólevek pasztőrözése | 125 |
| A gyümölcszörp-készítés mikrobiológiája | 126 |
| Az élelmiszertermelés higéniai gyakorlata | 126 |
| Sós Józsefné: A készterméke minőség iránti követelmények | 128 |
| Sohár Pálné: Gyümölcslevek és -borok, szörpök készítésének, palackozásának, és a gyümölcsecetek gyártásának élelmezéstoxikológiai vonatkozásai | 130 |
| A környezeti szennyezőanyagok | 130 |
| A növényvédőszer-maradékok | 134 |
| Mikrotoxinok | 134 |
| A technológiai eredetű szennyezőanyagok | 135 |
| Az élelmiszer-adalékanyagok és technológiai segédanyagok | 135 |
| Csomagolóanyagok | 136 |
| Simon József: A gazdaságosság, a költség, a jövedelmezőség tényezői | 137 |
| Bíró Oszkár: A gazdaságosság, a költség, a jövedelmezőség tényezői | 141 |
| Telepítés, a telephely megválasztása | 141 |
| A gyártási (tevékenységi) profil megválasztása | 143 |
| A piac szerepe és a verseny hatása | 143 |
| A piaci kapcsolatok szerepe a vállalkozás jövedelmezőségének megalapozásában | 143 |
| Az élelmiszer gyártó vállalkozáshoz szükséges piaci ismeretek | 144 |
| A tőkebefektetés hatékonyságát befolyásoló tényezők | 144 |
| A tárgyi eszközök gazdaságos működtetésére ható tényezők | 144 |
| A forgóeszközök gazdaságos működtetésére ható tényezők | 146 |
| Az egyéb költségek | 147 |
| A beszezési és az értékesítési piac hatása a jövedelmezőségre | 150 |
| Beszerzési piac | 151 |
| Értékesítési piac | 151 |
| Az állami szabályozás hatása a vállakozás jövedelemezőségére | 152 |
| Gyümölcslevek, gyümölcsborok, szörpök és gyümölcsecetek gyártásának elhatározását befolyásoló tényezők | 153 |
| A gyümölcsfélék mint élelmiszer-ipari nyersanyagok | 153 |
| Gyümölcslevek, -borok, szörpök gyártásának főbb jellemzői | 153 |
| Ki vállalkozzon gyümölcslé, gyümölcsbor, szörp, gyümölcsecet gyártására és forgalmazására? | 154 |
| Függelék | 157 |