1.034.668

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gyümölcsök és zöldségek szárítása, aszalása

Szerző

Kiadó: Integra-Projekt Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 164 oldal
Sorozatcím: Termelők Kiskönyvtára
Kötetszám: 1
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 15 cm
ISBN: 963-781-203-2
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A magyar agrárgazdaság valamennyi vállalkozója jelentős kihívás előtt áll. A környezetünkben végbemenő gazdasági és politikai folyamatok alapjaiban változtatták meg az eddigi gyakorlatot és... Tovább

Előszó

A magyar agrárgazdaság valamennyi vállalkozója jelentős kihívás előtt áll. A környezetünkben végbemenő gazdasági és politikai folyamatok alapjaiban változtatták meg az eddigi gyakorlatot és "kényszerítenek" a nemzetközi etalonok figyelembevételére.
A nemzetközi kereskedelembe magas szinten való bekapcsolódásunk, az EK-csatlakozási törekvéseink, a versenyképességi elvárások igénylik a legkorszerűbb ismereteket és a lehetőségek, szabályozások pontos követését.
Jelen szakkönyv szerzői az előbbi célok érdekében ragadtak tollat. Szándékuk szerint, gazdag tapasztalattárukból kívánták rendszerbe foglaltan átadni az új és kevésbé új vállalkozások számára az érintett szakterület élenjáró ismeretanyagát.
Olyan időszakban, amikor a gazdasági környezet minden paramétere változó, alakuló, forrásban van, ez nem kis feladat.

Hogy a szándék milyen eredménnyel járt, ezt az olvasók fogják minősíteni. Ami tény, az a sokoldalú anyaggyűjtés, a körültekintő összeállítás, a praktikus, közérthető nyelvezet.
Kívánom, hogy a szakkönyv forgatói kapjanak teljes "felvértezettséget" jelentős kockázattal járó vállalkozásukhoz, érjenek el gazdasági előnyöket, mindannyiunk, a vásárlók és a saját hasznukra is.
A kiadó és a könyv szerzői pedig mind több bátorítást nyerjenek hasonló színvonalas, a vállalkozásokat segítő kiadványok megjelentetéséhez. Vissza

Tartalom

A vállalkozás elhatározása (Bíró Oszkár)9
A kis- és középméretű élelmiszer-ipari üzemek múltjáról9
A vállalkozóvá válás indítékai12
A vállalkozás jogi formái14
Az 1988. évi VI. törvény által szabályozott társasági formák14
Az 1959. évi Polgári Törvénykönyv és az azt korszerűsítő rendeletek adta vállalkozási lehetőségek16
Az 1991. évi korszerűsített szövetkezeti törvény16
A működtetés időbelisége18
A kisüzemmel kapcsolatos engedélyezések20
Élelmiszer-előállító hely (üzem, telephely) és tevékenység engedélyezése (Kiss Lászlóné)20
Berendezések, gépek élelmezés-egészségügyi alkalmassága, higiéniai minősítése (Simon József)22
Az előállításra kerülő élelmiszerrel kapcsolatos engedélyezések (Kiss Lászlóné)24
Egészségügyi alkalmasság, képzettség (Simon József)25
Tisztító-, fertőtlenítőszerek (Kiss Lászlóné)27
Az élelmiszer-előállítás feltételrendszere az elképzeléstől a megvalósulásig (Horváth György)27
Gyümölcsök és zöldségek szárításának és aszalásának technológiája31
Néhány gondolat a szárítmányok kisüzemi gyártásáról31
A szárítás mint vízelvonásos tartósítás32
Sok mindent lehet szárítani, de nem mindent érdemes33
A szárítási technológia fejlődése34
A meleg levegővel végzett szárítás technológiája35
Előkészítés35
Kikészítés53
Csomagolás57
Tárolás. Moly- és rágcsálóvédelem60
A gyümölcsök szárítása és aszalása61
A szárított gyümölcsök felhasznállási területei61
Napon szárítás63
Alma szárítása. Karika, gerezd, kocka, pehely63
Szilva aszalása. Maggal, magozva, felezve, töltve és aprítva szárított szilva70
Meggy szárítása. Magozott meggy73
Sárgabarack és őszibarack szárítása74
Egyéb gyümölcsök: feketeribizli, bodzabogyó szárítása74
Zöldségek szárítása75
A szárított zöldségek felhasználási területei76
Hagymafélék szárítása. Vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma, metélőhagyma77
Levélfélék szárítása. Petrezselyem, zeller, paraj, kapor, lestány80
Gyökérgumósok szárítása. Zeller, pasztinák, petrezselyemgyökér, torma, sárgarépa, burgonya, cékla82
Káposztafélék szárítása. Fehér-, vörös-, kelkáposzta, karfiol, brokkoli85
Zöldbab szárítása87
Egyéb zöldségek szárítása. Paradicsom, padlizsán, cukkini, spárga88
Paprikafélék szárítása. Paradicsompaprika, fűszerpaprika90
Gomba szárítása92
Minőségvizsgálatok94
Az élelmiszer-minőség biztosítása98
Mit értünk az élelmiszer-minőség biztosításán? (Fábri Ilona)98
Az élelmiszer-minőség fogalma98
Az élelmiszerek egészségügyi biztonsága99
Az élelmiszerek romlásos jelenségei és tartósításuk99
Élelmiszerek mikrobiológiai minőségének biztosítása100
A mikroorganizmusok jellemzése100
A termékek mikroflóráját meghatározó tényezők102
A jó gyártási és jó higiéniai gyakorlat105
A szárítmányok gyártásának mikrobiológiája106
A nyers zöldség, gyümölcs mikroflórája106
Szedés, tárolás, szállítás106
Nyersanyag-előkészítés. Válogatás107
Szárítás108
Tárolás110
A szárítmányok mikrobiológiai előírásai110
Az élelmiszer-termelés higiéniai gyakorlata112
Takarítás, tisztítás, fertőtlenítés
A termelés mikrobiológiai, higiéniai ellenőrzése
A késztermék minősége iránti követelmények (Sós Józsefné)114
Gyümölcsök és zöldségek feldolgozásának élelmezéstoxikológiai vonatkozásai (Sohár Pálné)118
Ételfertőzések, ételmérgezések (Simon József)121
A gazdaságosság, a költség, a jövedelmezőség tényezői (Bíró Oszkár)127
Telepítés, a telephely megválasztása127
A gyártási (tevékenységi) profil megválasztása129
A piac szerepe és a verseny hatása129
A piaci kapcsolatok szerepe a vállakozás jövedelmezőségének megalapozásában129
Az élelmiszert gyártó vállalkozáshoz szükséges piaci ismeretek130
A tőkebefektetés hatékonyságát befolyásoló tényezők130
A tárgyi eszközök gazdaságos működtetésére ható tényezők130
A forgóeszközök gazdaságos működtetésére ható tényezők132
Az egyéb költségek133
A beszerzési és az értékesítési piac hatása a jövedelmezőségre136
Beszerzési piac136
Értékesítési piac136
Az állami szabályozás hatása a vállalkozás jövedelmezőségére137
Szárítmányok, szárítmány jellegű és porított termékek gyártásának elhatározását befolyásoló tényezők138
Hatályos jogszabályok jegyzéke (Kiss Lászlóné)140
Engedélyező szervek címlistája (Kiss Lászlóné)141
Szakvizsga-bizonyítványt adó intézmények (Kiss Lászlóné)144
Szárítmányok és aszalványok csomagolásához alkalmazott csomagolószerek (Szenes Endréné) 144
Szárítmányokkal kapcsolatos legfontosabb szabványok jegyzéke (Sós Józsefné)150
Szárítmányok általános minőségi követelményei (Sós Józsefné)151
Minta gyártmánylap (Sós Józsefné)153
Az MSZ-rendszerben akkreditált vizsgálólaboratóriumok (Sós Józsefné)155
A minőségbiztosítást szabályozó ISO 9000 szabványsorozat (Sós Józsefné)157
Az ISO 9000 szabványsorozat rendszerelemeinek tartalmi összehasonlítása (Sós Józsefné)157
A tisztító- és/vagy fertőtlenítőszerek engedélyeztetése, minősítése (Sohár Pálné)158
Legfontosabb élelmiszer-toxikológiai előírások (Sohár Pálné)160
Ételfertőzések, ételmérgezések adatai (Simon József)163
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv