1.042.506

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gyümölcsök tartósítása kisüzemben és háztartásban

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Integra-Projekt Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 213 oldal
Sorozatcím: Termelők Kiskönyvtára
Kötetszám: 10
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 15 cm
ISBN: 963-7812-44-x
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Az élelmiszerek háztartási és feldolgozóipari technológiájának összefüggései (Dr. Bíró Oszkár)9
A gyümölcsök szerepe az egészséges táplálkozásban (Dr. Bíró György)11
Alaptápanyagok, energiatartalom11
Kiegészítő tápanyagok. Vitaminok - Ásványi anyagok - Nyomelemek12
Élvezeti érték és gyümölcsfogyasztás15
A gyümölcs mint a feldolgozás nyersanyaga (Dr. Erdélyi Lajosné)17
A gyümölcsök termesztése17
A gyümölcs minőségét befolyásoló tényezők17
A termesztési tényezők hatása a gyümölcsök minőségére18
A gyümölcsök érése20
A gyümölcsök szedése, szállítása24
A gyümölcsök tárolása25
Biotermesztés28
Gyümölcsfajták (miből mit gyártsunk)30
Almástermésűek: Alma - Körte - Birs30
Bogyósok: Málna - Szamóca - Ribiszke - Köszméte - Szeder - Szőlő32
Csonthéjasok: Őszibarack - Kajszi - Meggy - Cseresznye - Szilva35
Egyéb gyümölcsök: Áfonya - Bodza - Csipkebogyó - Homoktövis - Kökény - Gesztenye37
A gyümölcsök tartósítása a háztartásban (Dr. Erdélyi Lajosné)40
Előkészítő műveletek: Általános higiéniai szabályok - Válogatás - Osztályozás - Mosás - Hámozás - Száreltávolítás - Magok eltávolítása, szeletelés, darabolás - Áttörés, passzírozás - főzés - Húzatás - Sűrítés - Cukoroldat készítése40
Befőttek: Birs - Cseresznye - Kajszi - Körte - Meggy - Őszibarack - Szilva - Szőlő - Cukrozott vegyes gyümölcs alkohollal tartósítva - Zölddió47
Dzsemek (darabos gyümölcsízek): Alma - Bodza - Kajszi - Málna - Meggy - Őszibarack - Rebarbara - Ribiszke - Sárgadinnye - Szamóca - Szilvareszter52
Gyümölcsízek, lekvárok: Csipkebogyó - Kajszi - Ribiszkével kevert málna - Szeder - Szilvalekvár57
Gyümölcskocsonyák, sajtok: Alma - Köszméte (egres) - Ribiszkekocsonya - Birssajt - Málnazselé59
Gyümölcsök tartósítása ételekhez, süteményekhez: Alma és meggy réteshez - Meggy süteményekhez - Szilva nyersen - Cseresznye és meggy saját levében61
Töltés, légtelenítés, üvegzárás, hőkezelés, hűtés, tárolás62
Fagyasztott termékek63
A fagyasztásról általában63
Gyümölcsök előkészítése fagyasztásra: Cseresznye - Köszméte (egres) - Málna - Meggy - Őszibarack - Kajszi - Ribiszke - Szamóca - Szeder - Szilva - Gyümölcskrémek64
A fagyasztott gyümölcsök csomagolása, tárolása, felengedtetése67
A gyümölcsök tartósítása kisüzemben70
A gyümölcsfeldolgozás előkészítő műveletei (Dr. Szenes Endréné)700
A gyümölcsök előkészítése70
A gyümölcsök aprítása79
Blansírozás (előfőzés)83
Az előkészítő műveletek melléktermékei és hulladékai85
Részletes gyártásismeret (Dr. Sós Józsefné)88
Befőttgyártás88
Különleges befőttkészítmények (gyümölcsök cukorban, alkoholos befőttek, bólék, pudinggyümölcsök)95
Lekvárfélék gyártása97
Diétás készítmények (Dr. Sós Józsefné)110
Befőttek és lekvárfélék gyártása során előforduló leggyakoribb hibák112
Cukrozott gyümölcsök (Felcser Gedeon)113
Biokészítmények (Dr. Szenes Endréné)118
A gyümölcsfeldolgozás befejező műveletei (Dr. Szenes Endréné)125
A gyümölcskészítmények fogyasztói csomagolása125
Tartósítás hőkezeléssel (sterilezés, pasztőrözés)138
A gyümölcsfeldolgozás higiéniája148
Gyümölcskészítmények minőségbiztosítása (Dr. Sós Józsefné)152
A gyümölcsökben, gyümölcskészítményekben előforduló idegen anyagok egészségügyi kérdései (Dr. Sohár Pálné)157
Környezeti szennyezőanyagok157
Technológiai eredetű szennyező anyagok161
Élelmiszer-adalékanyagok162
Kisüzemek létesítése és üzemeltetése163
A vállalkozás elhatározása (Dr. Bíró Oszkár)163
A kis- és középméretű élelmiszer-ipari üzemek múltjáról163
A vállalkozóvá válás indítékai165
A vállalkozás jogi formái166
A privatizálás hatása az élelmiszeripar tulajdonosi szerkezetére171
A gyümölcsfeldolgozó kisüzem létesítésével és üzemeltetésével kapcsolatos engedélyezések (Kiss Lászlóné)171
Élelmiszer-előállító hely (üzem, telephely) és tevékenység engedélyezése172
Az előállításra kerülő élelmiszerrel kapcsolatos engedélyezések174
Egészségügy, alkalmasság, szakképzettség (Dr. Simon József)176
Tisztító-, fertőtlenítőszerek (Kiss Lászlóné)177
A gyümölcsfeldolgozás gazdaságossága, jövedelmezősége (Dr. Bíró Oszkár)178
A tőkebefektetés hatékonyságát befolyásoló tényezők178
A beszerzési és az értékesítési piac hatása a jövedelmezőségre183
A gyümölcsfélék kisüzemi és háztartási tartósításának elhatározását befolyásoló tényezők185
A gyümölcstermékek értékesítése piacokon, vásárokon (Dr. Szenes Endréné)188
Irodalomjegyzék190
Függelékek
Hatályos jogszabályok jegyzéke (Kiss Lászlóné)192
Engedélyező szervek címlistája (Kiss Lászlóné)193
A gyümölcskészítményekre és csomagolásukra vonatkozó magyar szabványok jegyzéke (Dr. Szenes Endréné)196
A lekvárfélékre vonatkozó legfontosabb előírások (Dr. Sós Józsefné)199
A cukor oldása (Dr. Szenes Endréné)200
A gyümölcskészítmények gyártásánál leggyakrabban felhasznált adalék- és segédanyagok (Dr. Szenes Endréné)203
Gyümölcskészítményekhez engedélyezett segéd- és adalékanyagok (Dr. Sohár Pálné)207
Gyártmánylap (minta) (sárgarépadzsem almával) (Dr. Sós Józsefné)211
Vizsgálati jelentés (minta) (Dr. Sós Józsefné)213
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem