kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
| Oldalszám: | 149 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 21 cm x 21 cm |
| ISBN: | 963-286-127-2 |
| Megjegyzés: | Néhány fekete-fehér illusztrációt tartalmaz. |
| A gyümölcsök, zöldségek beltartalmi értékei | 8 |
| Gyümölcsök | 8 |
| Zöldségek | 11 |
| Értékcsökkenés a tárolás és a feldolgozás során | 13 |
| A tartósítás és a romlás | 14 |
| Fizikai romlás | 15 |
| Kémiai romlás | 15 |
| Mikrobiológiai romlás | 16 |
| A tartósítás műveletei | 19 |
| Válogatás | 19 |
| Osztályozás | 20 |
| Mosás | 21 |
| A nyersanyagok mosása | 21 |
| Az üvegek mosása | 22 |
| Hámozás | 22 |
| Magok eltávolítása, szeletelés, darabolás | 23 |
| Áttörés | 24 |
| Előfőzés | 24 |
| Húzatás | 25 |
| Sűrítés | 26 |
| Cukoroldat készítése | 27 |
| Az üvegek előmelegítése töltés előtt | 27 |
| Légtelenítés | 27 |
| Az üvegek zárása | 28 |
| Tartósítás | 29 |
| A késztermékek tárolása | 30 |
| A tartósítás néhány alapszabálya | 31 |
| Segédanyagok | 34 |
| Cukor | 34 |
| Mesterséges édesítőszerek | 35 |
| Konyhasó | 35 |
| Timsó | 36 |
| Savak | 36 |
| Citromsav | 36 |
| Borkősav | 36 |
| Aszkorbinsav | 36 |
| Tejsav | 36 |
| Ecetsav | 37 |
| Tartósítószerek | 37 |
| Szalicilsav | 38 |
| Benzoesav | 38 |
| Benzoesavas nátrium | 38 |
| Szorbinsav | 38 |
| Pektin | 39 |
| Színezékek | 40 |
| Fűszerek | 40 |
| Szilárdító-, állományjavító anyagok | 42 |
| A tartósításhoz szükséges eszközök, felszerelések | 44 |
| Befőttek | 47 |
| Áfonyabefőtt | 65 |
| Birsbefőtt | 52 |
| Birsbefőtt mustban | 52 |
| Cseresznye (kimagozott, cukor szirupban) | 54 |
| Cseresznyebefőtt | 53 |
| Cseresznyebefőtt gyors eljárással | 54 |
| Dinnye (görög) sűrű cukorszirupban | 68 |
| Dinnyebefőtt | 66 |
| Dinnyebefőtt egyszerűbb módon | 67 |
| Dinnyebefőtt gyors módszerrel | 67 |
| Egresbefőtt | 64 |
| Kajszi és őszibarack sűrű cukorszörpben | 59 |
| Kajszibefőtt | 56 |
| Kajszibefőtt egyszerű eljárással | 57 |
| Kajszibefőtt nagy üvegekben | 57 |
| Kajszibefőtt rumosan | 57 |
| Körte és birs sűrű cukoroldatban | 52 |
| Körtebefőtt | 50 |
| Körtebefőtt (alkoholos) | 51 |
| Körtebefőtt cukorszörpben | 51 |
| Körtebefőtt egyszerű eljárással | 51 |
| Körtebefőtt nagyméretű üvegekben | 51 |
| Málnabefőtt | 64 |
| Meggy cukorszirupban | 56 |
| Meggy (rumos-boros) | 56 |
| Meggy (rumos hideg eljárással) | 55 |
| Meggy (rumos meleg eljárással) | 55 |
| Meggybefőtt | 54 |
| Meggybefőtt gyors eljárással | 55 |
| Meggybefőtt (rumos) | 55 |
| Narancs- és citromszeletekből befőtt | 65 |
| Narancs- vagy citromhéj cukoroldatban | 65 |
| Őszibarack (alkoholos) | 59 |
| Őszibarackbefőtt | 58 |
| Őszibarackbefőtt (ecetes) | 59 |
| Őszibarackbefőtt egyszerű eljárással | 58 |
| Őszibarackbefőtt gyors eljárással | 58 |
| Rebarbarabefőtt | 68 |
| Szamócabefőtt | 63 |
| Szamócabefőtt (rumos) | 64 |
| Szilva (nyers ecetes) | 61 |
| Szilvabefőtt | 60 |
| Szilvabefőtt (ecetes-cukros) | 60 |
| Szilvabefőtt (ecetes-cukros egyszerűbb módon) | 61 |
| Szilvabefőtt (kimagvazott rumos) | 61 |
| Szőlőbefőtt | 65 |
| Tök cukorszirupban | 68 |
| Zölddió-befőtt | 48 |
| Zölddió-befőtt cukorszirupban | 48 |
| Zöldmandula-befőtt | 49 |
| Zöldmandula cukorszirupban | 49 |
| Zöldringló-befőtt | 61 |
| Zöldringló-befőtt más módon | 62 |
| Vegyes gyümölcsbefőtt | 62 |
| Cukrozott gyümölcsök | 69 |
| Dzsemek (darabos gyümölcsízek) | 70 |
| Almadzsem | 71 |
| Bodzadzsem | 78 |
| Citromíz (darabos) | 77 |
| Kajsziíz (darabos) | 71 |
| Kajsziíz (darabos kajszidzsem) egyszerűbb módon | 72 |
| Málnaíz (darabos) | 75 |
| Málnaíz (darabos előzetesen lecukrozva) | 75 |
| Meggyíz (darabos) | 73 |
| Meggyíz (darabos darálva) | 73 |
| Meggyíz (darabos előzetesen lecukrozva) | 74 |
| Narancs- (citrom-) íz darabos | 77 |
| Narancs- (citrom-) íz darabos gyors eljárással | 78 |
| Őszibarackíz (darabos) | 72 |
| Őszibarackíz (darabos gyors eljárással) | 73 |
| Rebarbaradzsem | 78 |
| Ribiszkeíz (darabos) | 76 |
| Sárgadinnyedzsem | 79 |
| Szamócaíz (darabos) | 75 |
| Szamócaíz (darabos előzetesen lecukrozva) | 76 |
| Szilvaíz (darabos rumos) | 74 |
| Szilvareszter | 74 |
| Vörösszilva-dinnye dzsem | 74 |
| Zöldparadicsom-dzsem | 79 |
| Gyümölcsízek, lekvárok | 80 |
| Csipkebogyóíz I. | 84 |
| Csipkebogyóíz II. | 84 |
| Csipkebogyóíz málnával és ribiszkével | 85 |
| Csipkebogyóíz meggyel keverve | 85 |
| Csipkebogyóíz szamócával keverve | 85 |
| Kajsziíz | 80 |
| Kajsziíz gyors eljárással | 81 |
| Kajsziíz szörpös eljárással | 81 |
| Málnaíz | 82 |
| Málnaíz ribiszkével | 82 |
| Málnaíz (ribiszkével kevert) | 83 |
| Málnaíz szamócával | 83 |
| Meggyíz | 81 |
| Meggyíz ribiszkével | 82 |
| Meggyíz (ribiszkével kevert) | 83 |
| Szamócaíz (ribiszkével kevert) | 83 |
| Szederíz | 83 |
| Szilvalekvár | 82 |
| Szilvalekvár cukor nélkül | 82 |
| Gyümölcskocsonyák, -zselék, -sajtok | 86 |
| Almakocsonya | 86 |
| Birskocsonya | 86 |
| Birssajt | 87 |
| Birssajt kevés cukorral | 88 |
| Egreskocsonya | 87 |
| Málnazselé | 87 |
| Meggysajt | 88 |
| Ribiszkekocsonya | 86 |
| Gyümölcsök tartósítása levesekhez, mártásokhoz, süteményekhez | 89 |
| Alma egyszerűen | 89 |
| Alma (rétesalma készítése) | 89 |
| Alma (reszelt alma eltevése) | 89 |
| Cseresznye saját levében | 89 |
| Meggy | 90 |
| Meggy citromos cukorszörpben | 90 |
| Meggy és cseresznye gyors eltevése (kimagozott) | 91 |
| Meggy nyersen eltéve | 90 |
| Meggy (süteményekhez) | 91 |
| Rétesmeggy | 90 |
| Szilva nyersen eltéve | 91 |
| Különleges édes készítmények | 92 |
| Barackdulcsásza | 92 |
| Málna- (szamóca-) szörbet | 93 |
| Paradicsom cukorban | 92 |
| Rózsabefőtt (dulcsásza) | 93 |
| Gyümölcslevek | 94 |
| Természetes tisztaságú gyümölcslevek | 94 |
| Rostos gyümölcslevek | 98 |
| Rostos paradicsomlé | 99 |
| Paradicsom ivólé sűrített paradicsomból | 99 |
| Egyéb paradicsom alapú italok | 99 |
| Gyümölcsszörpök | 100 |
| Bodzavirágszörp | 103 |
| Citromízű szörp | 104 |
| Csipkebogyó szörp | 103 |
| Feketeribiszke-szörp | 103 |
| Málnaszörp anyaléből, meleg úton | 100 |
| Málnaszörp hideg úton | 101 |
| Málnaszörp hideg úton, előerjesztéssel | 101 |
| Málnaszörp meleg úton, erjesztéssel | 102 |
| Málnaszörp meleg úton, hosszú erjesztéssel | 102 |
| Málnaszörp meleg úton, pihentetéssel | 102 |
| Meggyszörp | 100 |
| Narancsízű szörp | 104 |
| Rózsaszörp | 104 |
| Szamócaszörp I. | 102 |
| Szamócaszörp II. | 102 |
| Zöldségkészítmények | 105 |
| Bab (sózott hüvelyes) | 116 |
| Bab (zöldbab, hüvelyes bab) | 106 |
| Borsó (zöldborsó) | 105 |
| Csiperkegomba zsírban | 116 |
| Gomba (olajos) | 115 |
| Gomba (vajas) | 116 |
| Karfiol | 107 |
| Leveszöldség sóban eltéve | 117 |
| Lecsó | 113 |
| Lecsó gyors eljárással | 114 |
| Lecsó (zsíros) | 114 |
| Padlizsán | 114 |
| Paradicsom | 111 |
| Paradicsom (fűszeres) | 112 |
| Paradicsom (fűszeres, ketchup) | 113 |
| Paradicsom (hámozott) | 112 |
| Sóska zsírban | 110 |
| Sóska zsír nélkül | 110 |
| Spárga | 108 |
| Spenót | 109 |
| Tök (sózott) | 116 |
| Savanyúságok | 118 |
| Almasavanyúság | 131 |
| Cékla (ecetes) | 129 |
| Dinnye I. (ecetes) | 130 |
| Dinnye II. (ecetes) | 130 |
| Dinnye III. (ecetes) | 130 |
| Hagyma (csemegehagyma) | 130 |
| Káposzta (fejes, savanyított) | 134 |
| Káposzta konzerv (fejes, savanyított) | 135 |
| Káposzta (savanyított) | 132 |
| Káposzta (vörös, savanyított) | 127 |
| Paprika (savanyú) | 124 |
| Paprika (tölteni való ecetes) | 125 |
| Paprika (tölteni való) paradicsommártásban | 125 |
| Paprika (tölteni való sós) | 125 |
| Paprika (vöröskáposztával töltött) | 128 |
| Paprikasaláta (ecetes) | 126 |
| Paprikasaláta hőkezeléssel tartósított | 127 |
| Paprikasavanyúság (paradicsom alakú) | 124 |
| Paradicsompaprika (káposztával töltött, piros) | 128 |
| Paradicsompaprika meleg eljárással | 126 |
| Paradicsompaprika (piros) olajjal | 126 |
| Patisszon savanyúságnak | 131 |
| Uborka (boros ecetes) | 122 |
| Uborka (csemege) | 118 |
| Uborka (ecetes) | 121 |
| Uborka (édes ecetes) | 120 |
| Uborka (édes ecetes, gyors eljárással) | 120 |
| Uborka (forrázott ecetes) | 121 |
| Uborka (kovászos) | 123 |
| Uborka (kovászos) más módon | 124 |
| Uborka (sósvizes) | 122 |
| Uborkasaláta | 121 |
| Vegyes savanyúság | 129 |
| Zöldparadicsom (ecetes) | 127 |
| Szárítmányok, aszalványok | 136 |
| A házi szárítás | 136 |
| Aszalt gyümölcsök | 138 |
| Alma | 138 |
| Cseresznye, meggy | 138 |
| Aszalt gyümölcsök (előfőzött) | 139 |
| Kajszi és őszibarack | 138 |
| Körte | 138 |
| Szilva (dióval töltött aszalt) | 139 |
| Szilva (hámozott) | 139 |
| Szilva (hámozatlan) | 139 |
| Zöldringló | 138 |
| Szárított zöldségek | 139 |
| Gomba | 140 |
| Sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller | 140 |
| Spenót, sóska | 140 |
| Zöldborsó | 140 |
| Zöldségkeverék | 140 |
| A szárított és aszalt készítmények felhasználása | 140 |
| Fagyasztott termékek | 141 |
| Előkészítés fagyasztásra | 142 |
| Gyümölcsök fagyasztása | 142 |
| Zöldségfélék fagyasztása | 144 |
| A fagyasztott termékek tárolása | 147 |
| A fagyasztott termékek felengedtetése | 148 |
| Irodalom | 150 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.