| A gyümölcstermesztés kialakulása hazánkban | 5 |
| A gyümölcsfogyasztás jelentősége | 8 |
| A gyümölcstermesztés környezeti feltételei | 9 |
| Az időjárás | 9 |
| A napfény | 10 |
| A csapadék | 10 |
| A szél erőssége és iránya | 10 |
| A tavaszi fagyok gyakorisága | 11 |
| A domborzat | 12 |
| Talajtani tényezők | 13 |
| A talajmintavétel szabályai | 18 |
| A gyümölcsfajok környezeti igénye | 18 |
| Alma | 19 |
| Körte | 19 |
| Birs | 20 |
| Naspolya | 20 |
| Őszibarack | 20 |
| Kajszi | 20 |
| Cseresznye | 21 |
| Meggy | 21 |
| Szilva | 21 |
| Ringló | 22 |
| Dió | 22 |
| Mandula | 22 |
| Mogyoró | 22 |
| Gesztenye | 23 |
| Piros ribiszke | 23 |
| Fekete ribiszke | 23 |
| Köszméte | 24 |
| Málna | 24 |
| Szeder | 24 |
| Szamóca | 24 |
| A Magyarországon termeszthető egyéb gyümölcsfajok környezeti igénye | 25 |
| Fekete bodza | 25 |
| Homoktövis | 25 |
| Húsos som | 25 |
| Riszméte (ribiszke-köszméte, josta) | 26 |
| Áfonya | 26 |
| Kivi | 26 |
| Füge | 26 |
| A gyümölcstermesztés biológiai alapjai | 27 |
| Növényrendszertani alapfogalmak | 31 |
| A gyümölcstermő növények csoportosítása | 32 |
| A gyümölcstermő növények termőrészei | 34 |
| Az almatermésűek termőrészei | 34 |
| Az alma és a körte termőrészei | 34 |
| Rövid termőrészek | 34 |
| Középhosszú termőrészek | 35 |
| Hosszú termőrészek | 36 |
| A birs és a naspolya termőrészei | 36 |
| A csonthéjasok termőrészei | 37 |
| Rövid termőrészek | 37 |
| Hosszú termőrészek | 38 |
| A héjastermésűek termőrészei | 40 |
| A dió termőrészei | 40 |
| A gesztenye termőrészei | 41 |
| A mogyoró termőrészei | 41 |
| A bogyósgyümölcsűek termőrészei | 42 |
| A málna és a szeder termővesszei | 42 |
| A piros ribiszke termőrészei | 44 |
| A fekete ribiszkek termőrészei | 44 |
| A köszméte termőrészei | 44 |
| A szamóca termésképzése | 44 |
| A gyümölcstermő növények termékenyülése | 46 |
| Legfontosabb gyümölcsfajtáink | 48 |
| Ültetvénylétesítés | 49 |
| A gyümölcsültetvények telepítési anyaga | 49 |
| Telepítés | 50 |
| Telepítési terv | 50 |
| Terület-előkészítés, táblásítás | 51 |
| Tápanyagfeltöltés, talajfertőtlenítés | 51 |
| A sorok és a tőhelyek kitűzése | 52 |
| Ültetőgödrök ásása | 53 |
| Az ültetési anyag | 54 |
| Ültetés | 56 |
| A gyümölcstermesztés technológiája | 58 |
| Talajművelés | 58 |
| Mechanikai talajművelés | 59 |
| Kémiai talajművelés | 60 |
| Biológiai talajművelés | 60 |
| Vegyes talajművelés | 60 |
| Tápanyag-gazdálkodás | 60 |
| Öntözés | 68 |
| Növényvédelem | 70 |
| A gyümölcsösök leggyakoribb károsítói (Dr. Pénzes Béla) | 70 |
| Az almatermésűek kártevői | 70 |
| A csonthéjasok kártevői | 74 |
| A bogyósgyümölcsűek kártevői | 76 |
| A szamóca kártevői | 76 |
| A ribiszkefélék kártevői | 76 |
| A gyümölcsösök leggyakoribb kórokozói (Dr. Glits Márton) | 78 |
| Az almatermésűek betegségei | 78 |
| A csonthéjasok betegségei | 81 |
| A cseresznye és a meggy betegségei | 81 |
| A kajszi betegségei | 82 |
| Az őszibarack betegségei | 83 |
| A szilva betegségei | 84 |
| A héjasgyümölcsűek betegségei | 85 |
| A dió betegségei | 85 |
| A mandula betegségei | 86 |
| A mogyoró betegségei | 86 |
| A bogyósgyümölcsűek betegségei | 87 |
| A szamóca betegségei | 87 |
| A köszméte és a ribiszke betegségei | 88 |
| A málna betegségei | 89 |
| Termőfelület- és termésszabályozás (Dr. Sipos Béla Zoltán) | 91 |
| A gyümölcstermő növények koronaformái | 91 |
| Kör alapvetületű koronaformák | 95 |
| Kombinált korona | 95 |
| Termőkaros orsó | 96 |
| Szabadorsó | 96 |
| Karcsúorsó | 97 |
| Szuperorsó | 97 |
| Katlankorona | 98 |
| Váza- (tölcsér-) korona | 99 |
| Gömbkorona | 100 |
| Bokorkorona | 100 |
| Törzses fácskák | 100 |
| Téglalap alapfelületű koronák | 101 |
| Hungária-sövény | 101 |
| Haag-sövény | 102 |
| Ferdekarú sövény | 102 |
| Szabadsövény | 103 |
| Három vázágú sövény | 103 |
| Bouche-Thomas sövény | 104 |
| Különleges, hazánkban is figyelemre méltó koronaformák | 105 |
| Duplasoros alma karcsú- és szuperorsó | 105 |
| Almafüggöny | 105 |
| A koronaalakító metszés szabályai | 107 |
| Metszéssel kapcsolatos alapfogalmak | 108 |
| Gyümölcsfák koronaalakító metszése | 125 |
| A kombinált koronaforma kialakítása | 125 |
| A termőkaros orsó koronaforma kialakítása | 128 |
| A szabadorsó koronaforma kialakítása | 130 |
| A Hungária sövény koronaforma kialakítása | 130 |
| A ferdekarú sövény koronaforma kialakítása | 132 |
| Almafák alakítása karcsúorsóra | 132 |
| Szuperorsó almafa kialakítása | 137 |
| Őszibarack alakítása katlan koronaformára | 140 |
| Karcsúorsó kialakítása őszibarackból | 142 |
| Őszibarack karcsúorsó koronaforma kialakítása alacsonyan visszametszett oltványból | 143 |
| Őszibarack karcsúorsó koronaforma kialakítása koronás oltványból, gyorsított eljárással | 145 |
| Őszibarack karcsúorsó koronaforma kialakítása koronába nem metszett suhángból | 146 |
| A váza koronaforma kialakítása | 16 |
| A diófa koronaalakító metszése | 148 |
| Bogyósgyümölcsűek bokoralakítása | 149 |
| Törzses fácskák alakítómetszése | 150 |
| A málna metszése | 151 |
| A fekete szeder metszése | 152 |
| Termésbetakarítás | 153 |
| A gyümölcsök éréstípusai | 153 |
| Az érettség meghatározása | 154 |
| A termésbetakarítás előkészítő munkálatai | 157 |
| Termésbecslés | 158 |
| A termésbecslés időpontjai | 158 |
| Kézi gyümölcsszedés | 159 |
| Gépi gyümölcsbetakarítás | 160 |
| Betakarítási terv | 163 |
| A szüreti terv főbb tényezőinek elemzése | 163 |
| Áruvá készítés - feldolgozás | 170 |
| Az áruvá készítés változatai | 170 |
| Gyümölcstárolás | 172 |
| Gyümölcsfeldolgozás | 174 |
| Irodalom | 211 |