| Ajánlás | 11 |
| Fejezetek képekben | 15 |
| Az előkészítő munkákról, a gyümölcstermesztő szerszámairól és anyagairól | 17 |
| A kert helye: a telek | 19 |
| A kert mérete | 20 |
| Készítsünk vázrajzot | 22 |
| A telek mint termőterület | 24 |
| Domborzat | 24 |
| Kitettség | 26 |
| Éghajlat | 27 |
| Talaj | 28 |
| Talajvíz | 29 |
| Talajtípusok | 30 |
| Telepítés előtt | 31 |
| Talajvizsgálat a helyszínen | 31 |
| Laboratóriumi talajvizsgálat | 32 |
| Talajjavítás | 33 |
| Vízgazdálkodás | 33 |
| Kell-e kerítés? | 35 |
| Milyen legyen a kerítés? | 36 |
| Sövénykerítés | 38 |
| Támberendezés | 38 |
| Jó szerszámmal könnyű a munka | 40 |
| Talajműveléshez | 40 |
| Faápoláshoz | 43 |
| Növényvédelemhez | 46 |
| Szállításhoz | 52 |
| Öntözéshez | 52 |
| Szüreteléshez | 53 |
| Egy kis anyagismeret | 55 |
| Szerves trágyák | 55 |
| Műtrágyák | 57 |
| Növényvédő szerek | 59 |
| Permetezőszerek | 59 |
| Nedvesítőszerek | 64 |
| Porozószerek | 64 |
| Gyomirtó szerek | 64 |
| Csalétkek és riasztószerek | 65 |
| Egyéb anyagok | 65 |
| Mennyi termésre számíthatok? | 67 |
| A gyümölcsöskert növényeiről | 71 |
| A kert szerves egész | 73 |
| A gyümölcsök világa | 75 |
| Honos gyümölcsfajok | 76 |
| Idegen gyümölcsök | 77 |
| Mennyi gyümölcs terem a világon? | 80 |
| Hogyan alakul a gyümölcsfogyasztás? | 82 |
| A gyümölcstermő növény | 84 |
| Ismerjük meg a gyümölcsfacsemetét! | 85 |
| A gyökérzet | 85 |
| A gyökényak | 87 |
| A törzs | 89 |
| A rügyek | 91 |
| A hajtások | 94 |
| A vesszők | 96 |
| A termőgallyak | 97 |
| Kialakul a korona | 98 |
| A virág | 98 |
| A megtermékenyítés | 101 |
| Gyümölcstípusok | 102 |
| A termés ritmusa | 103 |
| Miből milyen alakú fát, cserjét neveljünk? | 104 |
| Alma | 104 |
| Körte | 106 |
| Birs | 107 |
| Cseresznye | 107 |
| Meggy | 107 |
| Kajszi | 107 |
| Szilva | 108 |
| Őszibarack | 108 |
| Dió | 108 |
| Mandula | 110 |
| Gesztenye | 110 |
| Szőlő | 111 |
| Piros ribiszke | 111 |
| Fekete ribiszke | 111 |
| Köszméte | 111 |
| Málna | 112 |
| Szamóca | 112 |
| Újdonságok | 112 |
| Mi legyen a kertben? | 113 |
| Pillantás a fajták világába | 115 |
| Almafajták | 115 |
| Körtefajták | 118 |
| Birsfajták | 120 |
| Cseresznyefajták | 120 |
| Meggyfajták | 121 |
| Szilvafajták | 121 |
| Kajszifajták | 122 |
| Őszibarackfajták | 123 |
| Mandulafajták | 124 |
| Diófajták | 15 |
| Köszmétefajták | 125 |
| Pirosribiszke-fajták | 125 |
| Feketeribiszke-fajták | 126 |
| Málna-, málnaszeder-, szederfajták | 126 |
| Szamócafajták | 127 |
| Gyümölcsöskertünk mostohái | 127 |
| Naspolya | 127 |
| Berkenye | 128 |
| Som | 129 |
| Mogyoró | 129 |
| Eper | 130 |
| Szeder | 130 |
| Déli vendégeink | 133 |
| Citrom | 134 |
| Füge | 134 |
| Kivi (kínai egres) | 134 |
| Egyéb déligyümölcsök | 135 |
| Mi ne legyen a kertben? | 136 |
| A gyümölcsöskert berendezéseiről | 139 |
| A tenyészterület | 141 |
| Távolságtartás a telekhatártól | 143 |
| A fülemüleügy | 144 |
| A törpefák dícsérete | 145 |
| Készítsük elő a fák helyét! | 149 |
| A gödörásás | 149 |
| A csemeték beszerzése | 151 |
| Amit magunk is előállíthatunk | 153 |
| Az alapkő letétele: az ültetés | 154 |
| Gyümölcsfák ültetése | 154 |
| Jobb az őszi ültetés | 156 |
| De tavasszal is lehet | 158 |
| Gyümölcscserjék ültetése | 159 |
| A szőlő ültetése | 159 |
| Egy korszakalkotó újítás: a tenyészedény | 160 |
| Telepítés után | 160 |
| A gyümölcstermő növények átültetése | 161 |
| A gyümölcstermő növények felnevelése | 163 |
| Gyümölcsfák felnevelése | 163 |
| Termőkaros orsó | 163 |
| Sövények | 164 |
| Karcsú orsó | 167 |
| Katlan alakú korona | 168 |
| Természetes korona | 170 |
| "Faortopédia" | 172 |
| Cserjék felnevelése | 173 |
| A szőlő felnevelése | 174 |
| A gyümölcsöskert gondozásáról | 177 |
| Messem vagy ne messem? | 179 |
| Általános szabályok | 179 |
| A metszés módjai | 182 |
| Termő gyümölcsfák metszése | 183 |
| Gyümölcscserjék metszése | 186 |
| Az őszibarack metszése | 187 |
| A szőlő metszése | 190 |
| Metszés után | 193 |
| Metszés helyett | 193 |
| Metszési KRESZ | 195 |
| A gyümölcsfák törzsének ápolása | 197 |
| Roncsolt sebek kezelése | 197 |
| Törzstisztogatás | 198 |
| Hajtások eltávolítása | 198 |
| Nyúlrágott törzs kezelése | 199 |
| Odvas törzsek kezelése | 200 |
| Köpölyözés | 200 |
| A törzs meszelése | 200 |
| A törzs gyógyítása | 201 |
| A gyümölcsfák koronaritkítása | 202 |
| Idősebb gyümölcsfák ágainak alátámasztása, ifjítás és átoltás | 205 |
| A szamócatermesztés kiskátéja | 208 |
| A szamóca múltja | 208 |
| Hol termeszthetünk szamócát? | 210 |
| A szamóca szaporítása | 211 |
| A szamóca ültetése | 213 |
| A szamóca gondozása | 214 |
| A szamóca védelme | 215 |
| A szamóca szüretelése | 216 |
| Fóliás szamócatermesztés | 217 |
| Szamóca - több szinten | 219 |
| Az én specialitásom | 220 |
| Egy kis növénynemesítés | 221 |
| Oltás és szemzés | 223 |
| Oltásmódok | 224 |
| A szemzésről | 226 |
| Szőlőtőkék fás oltása | 231 |
| A szőlő zöldoltása | 232 |
| Tőosztás, dugványozás, bujtás | 234 |
| Magvetés | 236 |
| Műveljük kertünk talaját! | 237 |
| Talajművelés gyepes gyümölcsösben | 237 |
| Művelt talajú gyümölcsös | 240 |
| Őszi talajmunkák | 240 |
| Kora tavaszi talajmunkák | 240 |
| Nyári talajművelés | 241 |
| Nemcsak kapával lehet | 241 |
| Tarack - a gyümölcsöskert hínárja | 243 |
| A fákat táplálni kell | 244 |
| A trágyázás néhány alapszabálya | 244 |
| Milyen tápelemekre van szükség? | 245 |
| Makrotápanyagok | 246 |
| Mikrotápanyagok | 248 |
| A trágyaanyagok felhasználása | 250 |
| Alaptrágyázás | 250 |
| Szervestrágyázás | 251 |
| Műtrágyázás | 252 |
| Több víz - szebb gyümölcs | 253 |
| Mikor öntözzünk? | 254 |
| Milyen vízzel öntözzünk? | 255 |
| Az öntözés hatása | 255 |
| Milyen módszerrel öntözzünk? | 256 |
| Az egyes gyümölcsfajok öntözése | 258 |
| A növényvédelem | 260 |
| A vegyszeres védekezés innen és túl | 260 |
| Vegyszeres védekezés | 265 |
| Betegségek és kártevők felismerése | 265 |
| Almafán | 265 |
| Körtefán | 268 |
| Birsfákon, -bokrokon | 271 |
| Naspolyabokron | 273 |
| Őszibarackfán | 374 |
| Kajszifán | 377 |
| Mandulafán | 379 |
| Cseresznye- és meggyfákon | 281 |
| Szilva- és ringlófákon | 283 |
| Diófán | 286 |
| Mogyoróbokron | 287 |
| Szőlőben | 288 |
| Ribiszke- és köszmétebokron | 291 |
| Málnatövön | 292 |
| Szamócán | 294 |
| Betegségek és kártevők leírása | 296 |
| Vírusos betegségek | 296 |
| Baktériumos betegségek | 296 |
| Elhalást okozó baktériumok | 296 |
| Golyvásodást okozó baktériumok | 297 |
| Foltosodást okozó baktériumok | 298 |
| Gombás betegségek | 299 |
| Peronoszpórafélék | 299 |
| Lisztharmatfélék | 301 |
| Levélfodrosódást okozó gombák | 301 |
| Varasodást okozó gombák | 304 |
| Levélfoltosságot okozó gombák | 305 |
| Vesszőfoltosságot okozó gombák | 311 |
| Rozsdagombák | 312 |
| Ágelhalást okozó gombák | 312 |
| Gyümölcsrothadást okozó gombák | 313 |
| Rovarok | 317 |
| Szipókás rovarok | 317 |
| Bogarak | 323 |
| Lepkék | 330 |
| Kétszárnyúak | 343 |
| Hártyásszárnyúak | 345 |
| Atkák | 349 |
| Csigák | 352 |
| Emlősök | 352 |
| Mit mivel, hogyan keverhetünk? | 353 |
| Növényvédelmi tízparancsolat | 356 |
| Ősi ellenségünk: a rossz időjárás | 357 |
| Fagykárok | 357 |
| A téli csapadék kártétele | 360 |
| Jégeső | 360 |
| Szélkárok | 360 |
| Vízkárok | 362 |
| A gyümölcsöskert barátai | 363 |
| A biológiai növényvédelem | 363 |
| Hasznos rovarok | 365 |
| Védjük a hasznos madarakat | 365 |
| A méhek hasznáról | 368 |
| Néhány további hasznos segítőtársunk | 369 |
| Termeljünk még szebb gyümölcsöt! | 371 |
| Miért van szükség gyümölcsritkításra? | 371 |
| A szebb szőlőfürtökért | 374 |
| A zacskózásról | 375 |
| A termés betakarítása | 386 |
| A szüret néhány általános szabálya | 386 |
| Az alma és a körte szüretelése | 379 |
| A nyári gyümölcsök szüretelése | 380 |
| Az őszibarack szüretelése | 381 |
| A bogyósok szüretelése | 383 |
| Diószüret | 384 |
| Mandulaszüret | 385 |
| A csemegeszőlő szüretelése | 385 |
| A gyümölcsök házi tárolása | 387 |
| Az alma és a körte tárolása | 387 |
| A dió és a mandula tárolása | 389 |
| A csemegeszőlő tárolása | 389 |
| Felkészülés a télre | 390 |
| A gyümölcsfák téli védelme | 390 |
| A szőlőt védeni kell | 391 |
| Olvasnivalót ajánlunk | 393 |
| Tárgymutató | 395 |