1.034.171

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gyümölcstárolás

Szerző
Szerkesztő
Grafikus

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 486 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-232-268-1
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A gyümölcstermesztési ágazat legdinamikusabban fejlődő része a tárolás és a piaci előkészítés. A megtermelt gyümölcs egy részét frissen fogyasztjuk, a másik részét télre eltesszük (kompótnak, lekvárnak) vagy tároljuk, így gondoskodunk a téli gyümölcsszükségletünkről. A sikeres tároláshoz ismerni kell a fajták érzékenységét, a művelési módok hatását, a gyümölcs beltartalmát, az érés biokémiáját stb. Ezek alapján kell eldöntenünk a tárolás módját és technológiáját illetően, hogy minél kevesebb legyen a tárolási veszteség.
Az általános tárolási ismereteket követően a könyv tanácsot ad külön-külön az almagyümölcsűek, a bogyósok, a csonthéjasok és a csemegeszőlő tárolási technológiájáról.
A szerző a téli almával foglalkozik a legrészletesebben, hiszen ez a legnagyobb területen termesztett és tárolt gyümölcsünk. A könyv erőssége, hogy a tárolási eljárások ismertetésekor a szerző megfelelő teret szentel a kiskertekben termő gyümölcsök tárolhatóságának is.

Tartalom

Néhány szó a könyvről5
A TÁROLÁS FEJLŐDÉSE, HELYZETE ÉS JELENTŐSEBB ÖSSZEFÜGGÉSEI7
A gyümölcstárolás lényege, elterjedése, fontosabb kérdései11
A GYÜMÖLCSTÁROLÁS ÉLETTANI ALAPJAI24
A gyümölcs fejlődése24
Fajsúly, átlagtömeg és méret27
Minőséget jelző további tényezők31
Szín, színeződés, cser- és színanyagok31
Nitrogéntartalmú vegyületek36
Ásványianyag- és víztartalom36
Szénhidrátok40
Szerves savak44
Illó-, aroma- és ízanyagok47
Egyéb anyagok és minőséget jelző tényezők53
A gyümölcs érése és légzése56
Klimaterikus légzés57
Etilén mint légzési hormon62
A légzés további hormonális szabályozása66
Érésmeghatározási módszerek69
Alapszín71
Fedőszín71
Klorofilltartalom72
Húskeménység73
A gyümölcs leválása81
A magvak színezettsége82
Cukortartalom82
Savtartalom82
Etiléntartalom82
Keményítőpróba83
Klimaterikus légzésgörbe87
Aromaanyagok képződése87
T stádium88
A teljes virágzástól a szedésig eltelt napok száma89
A KÖRNYEZETI, ILLETVE TERMŐHELYI TÉNYEZŐK SZEREPE93
Időjárás- vagy évjárathatás94
Komplexhatás94
Hőmérséklet105
Csapadék108
A termőhely hatása109
Makro- és mikro-termőhelyhatás109
A domborzat és a terület fekvése116
Talajadottságok117
Komplexhatás117
TERMESZTÉSI TÉNYEZŐK122
Faj és fajta122
Alany, koronaforma, művelésmód133
Alany133
Koronaforma135
Művelésmód137
Talajművelés139
Trágyázás, tápanyagellátás141
Nitrogén142
Kálium150
Kalcium152
Foszfor157
Magnézium158
A NPK együttes hatása159
Mikroelemek160
Levél-, illetve lombtrágyázás162
Öntözés163
Növényvédelem164
Termőfelület- és termésszabályozás165
Metszés165
Termésátlag167
Gyümölcsnagyság172
A gyümölcs színeződése167
Minőséget változtató, növekedést szabályozó vegyszerek174
A szüret időpontja179
Szüret és szállítás188
TÁROLÁS MÓDOK ÉS ELJÁRÁSOK192
Egyszerű tárolás192
Gépi hűtésű vagy változatlan légterű tárolók195
Fóliás tárolás196
Tárolás kis és nagy tartályládákban, illetve műanyag göngyölegekben201
Megszakított tárolás205
Ionizáló sugárzások felhasználása a tárolásban207
Szabályozott légterű tárolás213
A szabályozott légterű tárolás formái 216
Általános szabályozott légterű tárolás217
Gyorsított szabályozott légterű tárolás219
Késleltetett szabályozott légterű tárolás219
Szabályozott légterű tárolás nagyon kis oxigéntartalmú levegőben219
Szabályozott légterű tárolás gyors megszakítással220
Változatlan légtérrel kombinált szabályozott légterű tárolás221
Szabályozott légterű tárolás kezdetben nagyon kis oxigénnel221
Szabályozott légterű tárolás az etilén mesterséges eltávolításával221
Változatlan légterű tárolás előtti szabályozott légterű tárolás, illetve szén-dioxidhatás221
Szén-dioxid-mentes légtér223
Tárolás nitrogéngázban223
Nyomás alatti vagy hipobár tárolás224
Marcellin-féle diffúziós elemekből álló berendezés226
A szabályozott légterű tárolás egyéb módjai227
Szállítás szabályozott légtérben229
TÁROLÁSI KÖRÜLMÉNYEK231
Hőmérséklet231
Fagyáspont232
Tárolási hőmérséklet234
Előhűtés249
Lehűtési gyorsaság250
Vizes előhűtés (hydrocooling)252
Relatív páratartalom, légcsere257
Páratartalom257
Légcsere263
A levegő összetétele265
Tárolás előtti vegyszeres kezelések276
Vegyszerfelhasználás az élettani betegségek csökkentésére278
Vegyszerek használata a gombás betegségek ellen, meleg levegős és meleg vizes kezelések289
A gyümölcsök viaszolása295
Előosztályozás299
A tárolási idő hossza330
Légszennyeződés a tárolóban312
TÁROLÁSI VESZTESÉGEK ÉS BETEGSÉGEK313
Apadási veszteség314
Romlási veszteség328
Élettani betegségek328
Húsbarnulás329
Üvegesedés344
Keserűfoltosodás348
Héjbarnulás (szkaldosodás)355
Jonathan-foltosodás363
Egyéb foltosodási betegségek369
Gombás betegségek371
Lenticellarothadás372
Penicilliumos rothadás373
Szürkepenészes rothadás375
Moniliás rothadás377
Alternáriás rothadás383
Fómás rothadás383
Fehérpenészes rothadás384
Magház-penészesedés386
Tárolási varasodás388
Egyéb gombás és baktériumos betegségek389
A gombás betegségek együttes vesztesége389
Összes veszteség, veszteség-összefüggések, - előrejelzés394
Összes veszteség394
Veszteség-összefüggések397
Veszteség-előrejelzés402
MŰSZAKI ISMERETEK, ÜZEMELTETÉS407
Tervezés407
Építészet408
Hőszigetelés410
Gázszigetelés411
Gépészet, berendezések, eszközök417
Gépek418
A légtér szabályozására szolgáló berendezések420
Mérőeszközök429
A légösszetétel mérése430
A hőmérséklet mérése434
A páratartalom mérése438
A légmozgás mérése443
A tárolással kapcsolatos további teendők443
Tárolás előtti feladatok443
A felügyeleti időszak munkái446
Teendők a kitárolás idején449
FONTOSABB GYÜMÖLCSEINK RÖVID TÁROLÁSTECHNOLÓGIÁJA451
Téli alma451
Téli körte455
Csereszenye és meggy459
Kajszi460
Őszibarack461
Szilva461
Bogyósgyümölcsűek462
Ribiszke462
Szamóca463
Málna és szeder464
Köszméte464
Csemegeszőlő464
IRODALOM467

Dr. Sass Pál

Dr. Sass Pál műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Sass Pál könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv