| Néhány szó a könyvről | 5 |
| A TÁROLÁS FEJLŐDÉSE, HELYZETE ÉS JELENTŐSEBB ÖSSZEFÜGGÉSEI | 7 |
| A gyümölcstárolás lényege, elterjedése, fontosabb kérdései | 11 |
| A GYÜMÖLCSTÁROLÁS ÉLETTANI ALAPJAI | 24 |
| A gyümölcs fejlődése | 24 |
| Fajsúly, átlagtömeg és méret | 27 |
| Minőséget jelző további tényezők | 31 |
| Szín, színeződés, cser- és színanyagok | 31 |
| Nitrogéntartalmú vegyületek | 36 |
| Ásványianyag- és víztartalom | 36 |
| Szénhidrátok | 40 |
| Szerves savak | 44 |
| Illó-, aroma- és ízanyagok | 47 |
| Egyéb anyagok és minőséget jelző tényezők | 53 |
| A gyümölcs érése és légzése | 56 |
| Klimaterikus légzés | 57 |
| Etilén mint légzési hormon | 62 |
| A légzés további hormonális szabályozása | 66 |
| Érésmeghatározási módszerek | 69 |
| Alapszín | 71 |
| Fedőszín | 71 |
| Klorofilltartalom | 72 |
| Húskeménység | 73 |
| A gyümölcs leválása | 81 |
| A magvak színezettsége | 82 |
| Cukortartalom | 82 |
| Savtartalom | 82 |
| Etiléntartalom | 82 |
| Keményítőpróba | 83 |
| Klimaterikus légzésgörbe | 87 |
| Aromaanyagok képződése | 87 |
| T stádium | 88 |
| A teljes virágzástól a szedésig eltelt napok száma | 89 |
| A KÖRNYEZETI, ILLETVE TERMŐHELYI TÉNYEZŐK SZEREPE | 93 |
| Időjárás- vagy évjárathatás | 94 |
| Komplexhatás | 94 |
| Hőmérséklet | 105 |
| Csapadék | 108 |
| A termőhely hatása | 109 |
| Makro- és mikro-termőhelyhatás | 109 |
| A domborzat és a terület fekvése | 116 |
| Talajadottságok | 117 |
| Komplexhatás | 117 |
| TERMESZTÉSI TÉNYEZŐK | 122 |
| Faj és fajta | 122 |
| Alany, koronaforma, művelésmód | 133 |
| Alany | 133 |
| Koronaforma | 135 |
| Művelésmód | 137 |
| Talajművelés | 139 |
| Trágyázás, tápanyagellátás | 141 |
| Nitrogén | 142 |
| Kálium | 150 |
| Kalcium | 152 |
| Foszfor | 157 |
| Magnézium | 158 |
| A NPK együttes hatása | 159 |
| Mikroelemek | 160 |
| Levél-, illetve lombtrágyázás | 162 |
| Öntözés | 163 |
| Növényvédelem | 164 |
| Termőfelület- és termésszabályozás | 165 |
| Metszés | 165 |
| Termésátlag | 167 |
| Gyümölcsnagyság | 172 |
| A gyümölcs színeződése | 167 |
| Minőséget változtató, növekedést szabályozó vegyszerek | 174 |
| A szüret időpontja | 179 |
| Szüret és szállítás | 188 |
| TÁROLÁS MÓDOK ÉS ELJÁRÁSOK | 192 |
| Egyszerű tárolás | 192 |
| Gépi hűtésű vagy változatlan légterű tárolók | 195 |
| Fóliás tárolás | 196 |
| Tárolás kis és nagy tartályládákban, illetve műanyag göngyölegekben | 201 |
| Megszakított tárolás | 205 |
| Ionizáló sugárzások felhasználása a tárolásban | 207 |
| Szabályozott légterű tárolás | 213 |
| A szabályozott légterű tárolás formái | 216 |
| Általános szabályozott légterű tárolás | 217 |
| Gyorsított szabályozott légterű tárolás | 219 |
| Késleltetett szabályozott légterű tárolás | 219 |
| Szabályozott légterű tárolás nagyon kis oxigéntartalmú levegőben | 219 |
| Szabályozott légterű tárolás gyors megszakítással | 220 |
| Változatlan légtérrel kombinált szabályozott légterű tárolás | 221 |
| Szabályozott légterű tárolás kezdetben nagyon kis oxigénnel | 221 |
| Szabályozott légterű tárolás az etilén mesterséges eltávolításával | 221 |
| Változatlan légterű tárolás előtti szabályozott légterű tárolás, illetve szén-dioxidhatás | 221 |
| Szén-dioxid-mentes légtér | 223 |
| Tárolás nitrogéngázban | 223 |
| Nyomás alatti vagy hipobár tárolás | 224 |
| Marcellin-féle diffúziós elemekből álló berendezés | 226 |
| A szabályozott légterű tárolás egyéb módjai | 227 |
| Szállítás szabályozott légtérben | 229 |
| TÁROLÁSI KÖRÜLMÉNYEK | 231 |
| Hőmérséklet | 231 |
| Fagyáspont | 232 |
| Tárolási hőmérséklet | 234 |
| Előhűtés | 249 |
| Lehűtési gyorsaság | 250 |
| Vizes előhűtés (hydrocooling) | 252 |
| Relatív páratartalom, légcsere | 257 |
| Páratartalom | 257 |
| Légcsere | 263 |
| A levegő összetétele | 265 |
| Tárolás előtti vegyszeres kezelések | 276 |
| Vegyszerfelhasználás az élettani betegségek csökkentésére | 278 |
| Vegyszerek használata a gombás betegségek ellen, meleg levegős és meleg vizes kezelések | 289 |
| A gyümölcsök viaszolása | 295 |
| Előosztályozás | 299 |
| A tárolási idő hossza | 330 |
| Légszennyeződés a tárolóban | 312 |
| TÁROLÁSI VESZTESÉGEK ÉS BETEGSÉGEK | 313 |
| Apadási veszteség | 314 |
| Romlási veszteség | 328 |
| Élettani betegségek | 328 |
| Húsbarnulás | 329 |
| Üvegesedés | 344 |
| Keserűfoltosodás | 348 |
| Héjbarnulás (szkaldosodás) | 355 |
| Jonathan-foltosodás | 363 |
| Egyéb foltosodási betegségek | 369 |
| Gombás betegségek | 371 |
| Lenticellarothadás | 372 |
| Penicilliumos rothadás | 373 |
| Szürkepenészes rothadás | 375 |
| Moniliás rothadás | 377 |
| Alternáriás rothadás | 383 |
| Fómás rothadás | 383 |
| Fehérpenészes rothadás | 384 |
| Magház-penészesedés | 386 |
| Tárolási varasodás | 388 |
| Egyéb gombás és baktériumos betegségek | 389 |
| A gombás betegségek együttes vesztesége | 389 |
| Összes veszteség, veszteség-összefüggések, - előrejelzés | 394 |
| Összes veszteség | 394 |
| Veszteség-összefüggések | 397 |
| Veszteség-előrejelzés | 402 |
| MŰSZAKI ISMERETEK, ÜZEMELTETÉS | 407 |
| Tervezés | 407 |
| Építészet | 408 |
| Hőszigetelés | 410 |
| Gázszigetelés | 411 |
| Gépészet, berendezések, eszközök | 417 |
| Gépek | 418 |
| A légtér szabályozására szolgáló berendezések | 420 |
| Mérőeszközök | 429 |
| A légösszetétel mérése | 430 |
| A hőmérséklet mérése | 434 |
| A páratartalom mérése | 438 |
| A légmozgás mérése | 443 |
| A tárolással kapcsolatos további teendők | 443 |
| Tárolás előtti feladatok | 443 |
| A felügyeleti időszak munkái | 446 |
| Teendők a kitárolás idején | 449 |
| FONTOSABB GYÜMÖLCSEINK RÖVID TÁROLÁSTECHNOLÓGIÁJA | 451 |
| Téli alma | 451 |
| Téli körte | 455 |
| Csereszenye és meggy | 459 |
| Kajszi | 460 |
| Őszibarack | 461 |
| Szilva | 461 |
| Bogyósgyümölcsűek | 462 |
| Ribiszke | 462 |
| Szamóca | 463 |
| Málna és szeder | 464 |
| Köszméte | 464 |
| Csemegeszőlő | 464 |
| IRODALOM | 467 |