| A gyümölcstermelés kialakulása és jelentősége | |
| A gyümölcstermelés kialakulása | 3 |
| A kapitalista és szocialista gyümölcstermelés | 6 |
| A kapitalista és a szocialista termelés különbségei | 6 |
| A szocialista nagyüzem fölénye a kisüzemmel szemben | 8 |
| A gyümölcstermelés jelentősége | 9 |
| A gyümölcstermő tájak kialakításának jelentősége a termelésben | 12 |
| Gyümölcstermő növényeink csoportosítása | 16 |
| A gyümölcstermő növények életműködése | |
| A gyümölcstermő növények életfeltételei és azok szerepe a termelésben | 21 |
| Gyümölcstermő növényeink életfeltételeiről általában | 21 |
| A víz szerepe a gyümölcstermő növények életében | 23 |
| A gyümölcstermő növények táplálkozása (asszimináció, disszimiláció) | 25 |
| A hőmérséklet szerepe a gyümölcstermő növény fejlődésében | 28 |
| A gyümölcsfák nedváramlása | 30 |
| A gyümölcstermő növények részei | 33 |
| A gyümölcstermő növények szaporítása | |
| A szaporítás célja és módjai | 69 |
| Az ivaros szaporítás | 70 |
| Az ivartalan szaporítás | 79 |
| A gyümölcstermő növények alanyai | 105 |
| Az anyanövények kiválasztása | 116 |
| Az anyatelepek létesítése és kezelése | 118 |
| A gyümölcsfa nevelése a faiskolában | |
| A gyümölcsfaiskolai termelés feladata | 121 |
| A faiskola üzemi formái | 122 |
| A gyümölcsfaiskola beosztása | 122 |
| A gyümölcsfaiskola működése | 123 |
| A gyümölcsfaiskolai termelés | 125 |
| Csemeteiskola | 125 |
| Magiskola | 126 |
| Dugványiskola | 130 |
| Az oltványiskola beosztása | 134 |
| Faiskolai vetésforgó | 136 |
| A faiskolai köztestermelés | 136 |
| Az oltványiskola védelme | 136 |
| Az oltványiskola telepítése | 139 |
| Az oltványnevelés | 141 |
| A kitermelés | 149 |
| Csomagolás, szállítás | 152 |
| A faiskola kiegészítő részei | 155 |
| Az anyatelepek | 155 |
| A magtermelő gyümölcsös | 155 |
| A törzsgyümölcsösök | 156 |
| A faiskolai nyilvántartások | 156 |
| Helyszínrajz a faiskola területéről | 157 |
| Helyszínrajz a faiskolai oltóanyagot szolgáltató anyafákról | 157 |
| Törzskönyv | 157 |
| Faiskolai napló | 157 |
| Egyéb nyilvántartások | 162 |
| A gyümölcsös telepítése | |
| A telepítés feltételei | 163 |
| Természeti tényezőák | 163 |
| Gazdasági feltételek | 166 |
| A gyümölcsös formái | 167 |
| Házikert jellegű gyümölcsösök | 167 |
| Árugyümölcsösök | 167 |
| Gyümölcsös telepítése | 169 |
| A terület beosztása | 170 |
| Ültetési távolságok | 171 |
| A terület előkészítése | 172 |
| A fák helyének kitűzése | 180 |
| Az ültetés gyakorlati kivitele | 182 |
| A gyümölcsfák karózása, kötözése és törzskönyvezése | 186 |
| A fiatal fák gondozása | |
| A metszésről általában | 190 |
| A metszés célja | 190 |
| A metszés elmélete | 191 |
| A metszés elemei | 192 |
| Lemetszések | 193 |
| Bemetszések | 195 |
| A koronanevelés | 198 |
| Sudaras korona | 198 |
| Természetes korona | 210 |
| A termőíves orsófa | 211 |
| Különböző alakfák | 212 |
| A termőfák gondozása | |
| A termőfelület mérése | 213 |
| A rendszeresen kezelt fák koronaritkítása | 215 |
| Fiatal fák koronaritkítása | 215 |
| Idősebb termőfák koronaritkítása | 216 |
| Az idősebb elhanyagolt fák koronaritkítása | 218 |
| Koronaritkítás | 218 |
| Tő- és gyökérsarjak eltávolítása | 219 |
| A kéregápolás és sebkezelés módjai és eszközei | 220 |
| A korona ifjítása | 224 |
| Az ifjítás célja | 224 |
| Az ifjítás ideje | 224 |
| Az ifjítás módja | 225 |
| Az ifjított fák kezelési munkái | 227 |
| Az átoltás | 228 |
| A gyümölcs ritkítása | 229 |
| A gyümölcstermő ágak feltámasztása | 233 |
| A támaszrúd használata | 233 |
| Széthasadt ágak kezelése | 234 |
| Talajművelés, trágyázás és öntözés a gyümölcsösben | |
| A talajtermelékenység jelentősége | 235 |
| A termőegyensúly fenntartása | 235 |
| A talajtermékenység tényezői | 236 |
| A talajtermékenység fenntartásának és fokozásának módja | 237 |
| A talajérettség kialakulásának feltételei | 237 |
| A talajélet fenntartása és fokozása | 238 |
| A talajművelés | 239 |
| A talajművelés célja | 239 |
| A talajművelés módja és időpontja | 241 |
| A talajművelés eszközei | 244 |
| A trágyázás | 246 |
| A gyümölcsfák tápanyagigénye | 246 |
| A trágyázás célja | 247 |
| A trágyafélék hatása | 249 |
| A trágyafélék csoportosítása | 251 |
| Szerves trágyák | 252 |
| Istállótrágya | 253 |
| Mesterséges istállótrágya (szalmatrágya) | 256 |
| Komposzt- vagy keveréktrágya | 257 |
| Fekáltrágya | 258 |
| Nyers szalmatrágya | 258 |
| Zöldtrágya | 259 |
| Szervetlen vagy műtrágyák | 261 |
| Nitrogéntartalmú műtrágyák | 261 |
| Foszfortartalmú műtrágyák | 262 |
| A káliumtartalmú műtrágyák | 263 |
| A műtrágyák keverése | 264 |
| Közvetve ható trágyák | 264 |
| A trágyázás módja | 266 |
| Trágyázási terv készítése | 269 |
| A trágyázás technikája | 270 |
| A talajszerkezet megőrzése | 273 |
| Az öntözés | 274 |
| A gyümölcsös öntözésének jelentősége | 274 |
| Az eddigi hazai eredmények | 275 |
| A hazai öntözési lehetőségek | 276 |
| Az öntözés tényezői | 277 |
| Az öntözővízszükséglet kiszámítása | 278 |
| Az öntözés időpontja | 279 |
| Az öntözendő terület berendezése, az öntözés módja | 280 |
| A felületi öntözés | 281 |
| Az altalajöntözés | 285 |
| A fiatal gyümölcstelepítés öntözése | 286 |
| A köztestermelés | |
| A köztestermelés jelentősége | 287 |
| A köztestermelést befolyásoló tényezők | 288 |
| A köztestermelés időszakai | 288 |
| Köztestermelés még nem termő gyümölcsösben | 288 |
| Köztestermelés termőrefordult gyümölcsösben | 290 |
| A köztesként termelhető növények csoportosítása | 290 |
| Közvetlenül hasznot hajtó köztesnövények | 291 |
| Gyümölcstermő növények | 291 |
| Konyhakerti növények | 293 |
| Magtermő növények | 293 |
| Mezőgazdasági növények | 293 |
| Takarmánynövények | 294 |
| Gyógynövények | 294 |
| Ipari növények | 294 |
| Közvetve hasznot hajtó köztesnövények | 295 |
| Talajjavító növények | 295 |
| Talajmegkötő növények | 295 |
| Növényvédelem a gyümölcsösben | |
| A növényvédelemről általában | 297 |
| A kártevők gazdasági jelentősége | 299 |
| A kártevők csoportosítása | 300 |
| Csoportosítás gyakorlati szempontok alapján | 300 |
| Csoportosítás egyéb szempontok alapján | 301 |
| A gyümölcstermő növényeket károsító tényezőkről és élőlényekről általában | 302 |
| Környezeti tényezők által okozott károsodások | 302 |
| Növényi kórokozók | 304 |
| Állati kártevők | 307 |
| A kártevők által előidézett elváltozások | 312 |
| Állati kártevők által előidézett kórképek | 313 |
| Növényi élősködők által előidézett kórképek | 315 |
| A növényvédelem célja és módja | 315 |
| Agrotechnika | 317 |
| Védekezés | 318 |
| Biológiai védekezés | 318 |
| A fizikai védekezés | 320 |
| Kémiai védekezés | 323 |
| A növényvédőszerek csoportosítása | 323 |
| Gombaölő szerek | 324 |
| Rovarölő szerek | 324 |
| A növényvédőszerek felhasználása | 325 |
| A permetlé | 326 |
| A porzószer | 326 |
| A permetezés technikája | 327 |
| A fontosabb növényvédőszerek | 329 |
| Réztartalmú védekezőszerek | 329 |
| Kéntartalmú védekezőszerek | 332 |
| Olajtartalmú védekezőszerek | 336 |
| Bőrmérgek | 339 |
| Parathion tartalmú szerek | 341 |
| Arzéntartalmú védekezőszerek | 342 |
| Klórozott szénhidrogén hatóanyagú szerek | 343 |
| Egyéb növényvédő szerek | 345 |
| A permetlevek keverhetősége | 348 |
| A védekezőszerekkel kapcsolatos óvatossági rendszabályok | 348 |
| "Kártevő előrejelző őrszolgálat" a növényvédelemben | 350 |
| A gyümölcstermő növények állati kártevői és betegségei | |
| A gyümölcstermő növények állati kártevői | 351 |
| Több gyümölcsnemen előforduló állati kártevők | 351 |
| Az almafa állati kártevői | 373 |
| A körtefa állati kártevői | 383 |
| A szilvafa állati kártevői | 384 |
| A cseresznye és meggyfa állati kártevői | 387 |
| A kajszifa állati kártevői | 389 |
| Az őszibarack- és mandulafa állati kártevői | 390 |
| A diófa állati kártevői | 391 |
| A mogyoró állati kártevői | 391 |
| A bogyósgyümölcsűek állati kártevői | 392 |
| A gyümölcstermő növények betegségei | 395 |
| A gyümölcstermő növények általános betegségei | 395 |
| Környezeti tényező által okozott károsodások | 395 |
| Növényi kórokozók | 400 |
| Az almafa betegségei | 404 |
| A körtefa betegségei | 413 |
| A birs és naspolya betegségei | 414 |
| A szilvafa betegségei | 416 |
| A cseresznye- és meggyfa betegségei | 418 |
| A kajszifa betegségei | 422 |
| Az őszibarack és mandula betegségei | 424 |
| A diófa betegségei | 426 |
| A bogyósgyümölcsűek betegségei | 426 |
| Raktári betegségek | 429 |
| A gyümölcsnemesítés | |
| A gyümölcsnemesítésről általában | 432 |
| A gyümölcsnemesítés célja | 433 |
| Gyümölcsnemesítési eljárások | 434 |
| Micsurin növénynemesítő munkája | 436 |
| Hazai gyümölcsnemesítés és művelői | 438 |
| II. kötet | |
| Az alma termelése | |
| Az almatermelés népgazdasági jelentősége | 3 |
| Az almatermelés üzemi formái | 5 |
| Az almafa leírása | 7 |
| Az almatermelés elterjedése és művelői | 9 |
| Az almatermelés természeti feltételei | 10 |
| Az alma termőtájai | 13 |
| Az alma alanyai és telepítési rendszerei | 16 |
| Az almafák alakjai | 19 |
| Nagyüzemi almagyümölcsös berendezése | 22 |
| Az alma fajtái | 24 |
| A fiatal fák alakító metszése | 34 |
| Átmeneti metszés | 39 |
| A termőfák koronaritkítása | 42 |
| A Jonathán-fák különleges metszésmódja | 44 |
| Ifjítás, átoltás | 44 |
| A gyümölcs ritkítása | 46 |
| Az almafa trágyázása | 48 |
| Az almagyümölcsös talajmunkái | 50 |
| Az almagyümölcsös öntözése | 52 |
| Az alma szedése | 54 |
| Az alma osztályozása, tárolása, csomagolása és szállítása | 56 |
| Az almafa növényvédelme | 69 |
| A körte termelése | |
| A körtetermelés népgazdasági jelentősége | 73 |
| A körtetermelés üzemi formái | 74 |
| A körte leírása | 74 |
| A körtetermelés elterjedése és művelői | 77 |
| A körtetermelés természeti feltételei és a körte alanyai | 78 |
| A körtegyümölcsös berendezése | 80 |
| A körte fajai | 82 |
| A körtefa alakító metszése | 87 |
| Termő körtefák gondozási munkái | 90 |
| Körtetermelés törpe fákon | 92 |
| A körte szedése, osztályozása, csomagolása és szállítása | 98 |
| A körtefa növényvédelme | 100 |
| A birs termelése | 102 |
| A naspolya termelése | 105 |
| A cseresznye termelése | |
| A cseresznyetermelés népgazdasági jelentősége és termelési tájai | 108 |
| A cseresznyetermelés természeti feltételei és alanyai | 109 |
| A cseresznye fajtái | 111 |
| A cseresznyegyümölcs berendezése | 114 |
| A cseresznye gondozási munkái | 115 |
| A cseresznye szedése, osztályozása, csomagolása és szállítása | 118 |
| A cseresznye növényvédelme | 121 |
| A meggy termelése | |
| A meggytermelés népgazdasági jelentősége és termelési tájai | 123 |
| A meggytermelés természeti feltételei és alanyai | 123 |
| A meggy fajtái | 125 |
| A meggy-gyümölcsös berendezése | 127 |
| A meggy gondozási munkái | 128 |
| A meggy szedése, osztályozása, csomagolása és szállítása | 130 |
| A meggy növényvédelme | 132 |
| A szilva termelése | |
| A szilvatermelés népgazdasági jelentősége és termelési tájai | 134 |
| A szilvatermelés természeti feltételei és alanyai | 135 |
| A szilvafa leírása | 136 |
| A szilva fajtái | 136 |
| A szilvagyümölcsös berendezése | 139 |
| A szilva gondozási munkái | 140 |
| A szilva szedése, osztályozása, csomagolása és szállítása | 142 |
| A szilvafa növényvédelme | 144 |
| A kajszi termelése | |
| A kajszitermelés népgazdasági jelentősége | 147 |
| A kajszifa leírása, termelésének elterjedése | 148 |
| A kajszi termőfájai és művelési módjai | 150 |
| A kajszitermelés természeti feltételei és a kajszi alanya | 151 |
| A kajszi fajtái | 153 |
| A kajszigyümölcsös berendezése és a kajszi telepítése | 156 |
| A kajszi metszése | 157 |
| Törzsápolás | 164 |
| Ifjítás, átoltás | 165 |
| A gyümölcs ritkítása | 166 |
| A kajszimgyümölcsös talajművelése, trágyázása és öntözése | 167 |
| A kajszi szedése, osztályozása, csomagolása és szállítása | 171 |
| A kajszi gutaütése | 174 |
| A kajszi növényvédelme | 177 |
| Az őszibarakc termelése | |
| Az őszibaracktermelés népgazdasági jelentősége | 179 |
| Az őszibarack leírása, termelésének elterjedése és művelői | 179 |
| Az őszibarack termőtájai, az őszibaracktermelés természeti feltételei | 182 |
| Az őszibarack fajtái | 183 |
| Az őszibarack szaporítása és telepítése | 187 |
| Az őszibarack metszése | 190 |
| Ifjítás, átoldás | 197 |
| A gyümölcs ritkítása | 198 |
| Az őszibarack-gyümölcsös talajművelése, trágyázása és öntözése | 199 |
| Az őszibarack szedése, osztályozása, csomagolása és szállítása | 201 |
| Az őszibarack növényvédelme | 203 |
| A mandula termelése | |
| A mandulatermelés népgazdasági jelentősége, elterjedése és művelői | 205 |
| A mandula leírása és a mandulatermelés természeti feltételei | 206 |
| A mandula fajtái | 208 |
| A mandula szaporítása és telepítése | 210 |
| A mandula metszése | 211 |
| Ifjítás, átoltás | 213 |
| A mandulagyümölcsös talajművelése és trágyázása | 214 |
| A mandula szedése | 215 |
| A mandula növényvédelme | 215 |
| A dió termelése | |
| A diótermelés népgazdasági jelentősége, termőtájai és művelői | 217 |
| A dió leírása és termékenyülése | 218 |
| A diótermelés természeti feltételei és a diógyümölcsös berendezése | 220 |
| A dió fajtái | 221 |
| A dió szaporítása és telepítése | 223 |
| A dió metszése | 225 |
| A diógyümölcsös talajművelése és trágyázása | 226 |
| A dió szedése, kezelése, osztályozása, csomagolása és raktározása | 227 |
| A diófa növényvédelme | 228 |
| A mogyoró termelése | |
| A mogyoró népgazdasági jelentősége, leírása és a termelés feltételei | 230 |
| A mogyoró szaporítása, telepítése és gondozása | 230 |
| A mogyoró fajtái | 232 |
| A mogyoró szedése és raktározása | 233 |
| A mogyoró növényvédelme | 233 |
| A bogyósgyümölcsűek termelése | |
| A bogyósgyümölcsűek népgazdasági jelentősége | 234 |
| A bogyósgyümölcsűek termelési jellegzetessége | 235 |
| A köszméte termelése | 236 |
| A ribizke termelése | 245 |
| A málna termelése | 252 |
| A szeder termelése | 262 |
| A szamóca termelése | 263 |