| Az alma termelése | |
| Az almatermelés népgazdasági jelentősége | 3 |
| Az almatermelés üzemi rendszerei | 4 |
| Az almatermelés természeti feltételei | 6 |
| Éghajlati és talajfeltételek | 7 |
| A télialma termőtájai | 10 |
| A nyárialma termőtájai | 13 |
| Az alma alanyai | 14 |
| Az alma telepítési rendszerei | 14 |
| Az almafák alakjai | 18 |
| Az almafák kornaformái | 18 |
| Sudaras korona | 18 |
| Katlan korona | 19 |
| Termőíves orsó | 20 |
| A nagyüzemi almagyümölcsös berendezése | 20 |
| Fiatal fák alakító metszése | 22 |
| Gyorsított koronanevelés | 22 |
| Átmeneti metszés. Fokozatos termőrebocsátás | 27 |
| A termőfák koronaritkítása | 31 |
| Az alma ritkítása | 35 |
| Az almagyümölcsös trágyáza | 36 |
| Talajmunkák | 37 |
| Öntözés | 39 |
| az almafa kártevői és kórkozói | 41 |
| Telepítési és gondozási hibák | 41 |
| Időjárás okozta károk | 42 |
| Gomabetegségek | 45 |
| Rovarkártevők | 52 |
| Rágcsálók | |
| A védekezési munkák összefoglalása | 65 |
| Permetezési terv | 68 |
| Az alma fajtái | 69 |
| Általánosan termelhető fajták | 69 |
| Különleges esetekbentermelhető fajták | 71 |
| Nyári és őszi fajták | |
| Téli fajták | |
| Az alma szedése, osztályozása, csomagolása és tárolása | |
| Az alma szedése | |
| A leszedett alma kezelése | |
| A csomagolóhelyiség | 77 |
| Az alma minőségi osztályozása | 78 |
| A körte termelése | |
| Körtefa alaktana | |
| A hajtás | 88 |
| A rügy | 89 |
| A vessző | 90 |
| A termőgally és nyársak | 91 |
| A termőág | 92 |
| A virág | 92 |
| A gyümölcs | 92 |
| A körtegyümölcsös berendezése | 93 |
| Ültetési rendszerek | 93 |
| A körte éghajlati és talajigénye | 94 |
| A körte alanyai | 95 |
| Körtetermelés törpefákon | 95 |
| A körtefák metszése | 99 |
| Közepes és magastörzsű fák alakítómetszése | 99 |
| Törpe körtefák rendszeres termőre metszése | 100 |
| Termő körtefák gondozása | 106 |
| A körtefák ifjítása | 106 |
| A körtefa átoltása | 107 |
| A körtefa betegségei és kártevői | |
| Gombabetegségek | 108 |
| Rovarkártevők | 108 |
| A körte fajtái | 110 |
| A körte szedése, osztályozása, csomagolása | 114 |
| A birs termelése | 116 |
| A naspolya termelése | 118 |
| A cseresznye termelése | 119 |
| A cseresznye termeléséről általában | |
| Gazdasági jelentősége | 119 |
| Talajigénye | 120 |
| Éghajlati igénye | 120 |
| Alanyai | 120 |
| A cseresznyegyümölcsös berendezése | 121 |
| A cseresznyefa metszése, átoltása, ifjítása | 122 |
| Betegségek és kártevők | 124 |
| Gombabetegségek | 124 |
| Állati kártevők | 126 |
| A fajták ismertetése | 127 |
| Általánosan termelhető fajták | 127 |
| Különleges esetekben termelhető fajták | 128 |
| A gyümölcs szedése, osztályozása, csomagolása, szállítása | 129 |
| A meggy termelése | |
| A meggy termeléséről általában | 131 |
| A gyümölcsös berendezése és gondozása | 131 |
| A meggyfa metszése, átoltása, ifjítása | 132 |
| Betegségek és kártevők: | |
| Gombabetegségek | 1333 |
| Állati kártevők | 134 |
| A fajták ismertetése | 135 |
| Általánosan termelhető fajták | 135 |
| Különleges esetekben termelhető fajták | 136 |
| A meggy szedése, osztályozása, csomagolása, szállítása | 136 |
| A kajszi termelése | 137 |
| A kajszi nagyüzemi termeléséről általában | 137 |
| A kajszi termőtájai és a termelés módjai | 139 |
| A kajszitermelés természeti feltételei | 140 |
| Talaj | 140 |
| Napfény és meleg | 141 |
| Csapadék | 142 |
| Fekvés | 142 |
| A kajszi alanyai | 142 |
| Fajtakiválasztás, faformák, ültetési rendszer | 143 |
| A kajszigyümölcsös telepítése | 144 |
| A kajszigyümölcsös gondozási munkái | 145 |
| Trágyázás | 145 |
| Talajápolás | 146 |
| Törzsápolás | 146 |
| Koronaritkítás | 147 |
| A kajszi koronalakítása és metszése | 148 |
| A korona kialakítása | 149 |
| A termőfák nyári zöldmetszése | 153 |
| Az ifjítás és átoltás | 155 |
| A kajszi gutaütése | 155 |
| A kajszigyümölcsös öntözése | 158 |
| Betegségek és kártevők | 159 |
| Gombabetegségek | 159 |
| Rovarkártevők | 161 |
| Nagyüzemi termelésre engedélyezett fajták | 162 |
| A kajszi szedése, válogatása, csomagolása, szállítása | 163 |
| A szilva termelése | 165 |
| A szilva termeléséről általában | 165 |
| A szilva tájegységei és termelési feltételei | 166 |
| A gyümölcsös berendezése és telepítése | 166 |
| A szilvafa metszése, átoltása és ifjítása | 167 |
| A szilvafa gondozása | 168 |
| A szilvafa betegségei és kártevői | 170 |
| Gombabetegségek | 170 |
| Rovarkártevők | 171 |
| Nagyüzemi termelésre engedélyezett fajták | 173 |
| Általánosan termelhető fajták | 173 |
| Különleges esetekben termelhető fajták | 173 |
| A szilva szedése, osztályozása, csomagolása, szállítása | 174 |
| A barack termelése | 175 |
| A barackról általában | 175 |
| A barack fája, virágja és gyümölcse | 176 |
| A barack szaporítása | 180 |
| A barack telepítése | 181 |
| A barack területi igényei | 182 |
| Egyfajtájú és kevert barackosok | 182 |
| A barack ültetése | 183 |
| A barackfa metszése | 183 |
| Alakítómetszés | 184 |
| A termő barackfa metszése | 186 |
| A gyümölcsritkítás | 191 |
| A barackfa ifjítása, átoltása | 192 |
| A barackfa ápolása | 195 |
| A barackos talajának megművelése | 196 |
| A barackfák öntözése | 196 |
| A barackfák trágyázása | 196 |
| A barackfa betegségei és kártevői | 197 |
| A barackfák gombabetegségei | 197 |
| A barackfák rovarkártevői | 198 |
| Fagykár | 199 |
| Barackfajták ismertetése | 200 |
| A barack szedése, osztályozása, csomagolása | 204 |
| A mandula termelése | 206 |
| A mandula fája, virága, gyümölcse | 207 |
| A mandula telepítése | 208 |
| A mandula koronalakítása és metszése | 208 |
| A mandula betakaítása | 209 |
| A mandula betegségei és kártevői | 209 |
| Mandulafajták | 209 |
| A dió termelése | 210 |
| A dió termeléséről általában | 211 |
| Diótermelő vidékeink | 212 |
| A diófa növénytani jellemzése | 212 |
| A dió termelési feltételei | 213 |
| A dió szaporítása | 214 |
| A dió termékemyülési tulajdonságai | 215 |
| A dió telepítése | 216 |
| A dió gondozása | 217 |
| A diófa kártevői | 218 |
| Nagybani termelésre engedélyezett fajták | 219 |
| A dió szedése | 221 |
| A mogyoró termelése | 22 |
| A mogyoró termeléséről általában | 222 |
| A mogyoró telepítése és gondozása | 224 |
| A mogyoró szedése és raktározása | 225 |
| A mogyoró kártevői | 225 |
| A mogyoró fajtái | 226 |
| A nemesgesztenye termelése | 227 |
| A gesztenyetermelésről általában | 227 |
| A gesztenye telepítése és gondozása | 228 |
| A gesztenye kártevői | 229 |
| A gesztenyefajták | 229 |
| Bogyósgyümölcsök termelése | 230 |
| A bogyósgyümölcsök jelentősége | 230 |
| A ribiszke | 232 |
| Származása és leírása | 232 |
| Termelőhelyei | 232 |
| Éghajlati és talajigénye | 232 |
| Szaporítása | 233 |
| Termelési módja | 235 |
| Ültetés | 235 |
| Gondozás | 236 |
| A ribiszke fajtái | 240 |
| A ribiszke szedése és szállítása | 241 |
| A köszméte termelése | 242 |
| Származása és leírása | 242 |
| Termelőhelyei | 242 |
| Éghajlati és talajigénye | 242 |
| Szaporítása | 243 |
| Termelési módjai | 244 |
| Ültetése | 244 |
| Gondozása | 245 |
| Fontosabb betegségei és kártevői | 246 |
| A köszméte szedése és szállítása | 249 |
| A málna termelése | |
| Származása és leírása | 250 |
| Termelőhelyei | 250 |
| Éghajlati és talajigénye | 251 |
| Szaporítása | 251 |
| Termelési módjai | 252 |
| Ültetései | 252 |
| Művelési módjai | 254 |
| Gondozása | 255 |
| Fontosabb betegségei és kártevői | 257 |
| A málna fajtái | 258 |
| A málna szedése és szállítása | 259 |
| A szeder termelése | 260 |
| A szamóca termelése | 261 |
| Származása és leírása | 261 |
| Termelőhelyei | 261 |
| Éghajlati és talajigénye | 262 |
| Szaporítása | 262 |
| Termelési módjai | 264 |
| Ültetése | 265 |
| Gondozása | 267 |
| Fontosabb betegségei és kártevői | 268 |
| A szamóca fajtái | 270 |
| A szamóca szedése és szállítása | 272 |
| A déligyümölcsök termelése | 272 |
| A déligyümölcstermelés jelentősége | 272 |
| A füge termelése | 274 |
| A citromfélék termelése | 277 |
| A citromfélék szaporítása | 278 |
| Termelési módok | 279 |
| Telepítés, ápolás | 281 |
| A citromfélék betegségei és kártevői | 281 |
| A citromfélék fontosabb fajtái | 282 |
| Gyümölcsszedés és eltartás | 282 |
| Gyümölcsnemesítés | 283 |
| A gyümölcsnemesítésről általában | 283 |
| A gyümölcsfajták keletkezése | 284 |
| Gyümölcsnemesítési eljárások | 285 |
| Mentor-módszer | 288 |
| A vegetatív hibridizáció | 288 |
| A keresztezés technikája | 289 |
| Hibrid magoncok felnevelése | 289 |
| A gyümölcsfák termékenyülési tulajdonságai | 290 |
| A gyümölcsfák virágzása | 293 |
| Nemesítői szempontok | 293 |
| Micsurin növénynemesítő munkája | 295 |
| Hazai gyümölcsnemesítés | 297 |