| Bevezetés | 5 |
| A gyümölcstermesztés jelentősége, helyzete és a fejlesztés lehetőségei | 5 |
| Az integrált gyümölcstermesztés | 7 |
| Az integrált termesztés fogalma és kialakulása | 7 |
| A gyümölcsfajok ökológiai igénye | 8 |
| A fajták jellemzői, társítása | 12 |
| A fajtahasználat termesztési és áruérték-alapjai | 12 |
| A gyümölcsfajták áruértéke | 16 |
| Fajták társítása | 17 |
| Szaporítás és faiskolai termesztés019 | 2 |
| Ivaros szaporítás | 19 |
| A gyümölcstermő növények alanyai és előállításuk | 20 |
| Ivartalan szaporítási módok | 24 |
| Szaporítás természetes szaporítóképlettel | 24 |
| Szaporítás a hajtásrendszer különböző részeinek gyökereztetésével | 24 |
| Dugványozás | 26 |
| A növényi szövetek tenyésztése (izolált mikroszaporítás) | 27 |
| Szaporítás szövetek és szervek átültetésével | 28 |
| Gyümölcsfa-iskolai termékek előállítása | 35 |
| A szaporítóanyag előáéllítása (törzsgyümölcsös, törzsfaiskola) | 35 |
| Csemetetermelés (törzsanyatelep) | 35 |
| Oltványnevelés, oltványiskola | 36 |
| A bogyósgyümölcsűek szaporítása | 39 |
| Osztályozás, leltározás, jeltáblázás | 39 |
| Az oltványok kitermelése, tárolása, csomagolása, értékesítése | 39 |
| Faiskolai nyilvántartások | 40 |
| Gyümölcsültetvény létesítése | 42 |
| A termőhelyi adottságok szerepe az ültetvény lsétesítésében | 42 |
| Természeti viszonyok | 42 |
| Talajviszonyok | 43 |
| Gazdasági viszonyok | 44 |
| Ültetési rendszerek, az ültetvény térállása | 44 |
| Az ültetvény telepítésének tervezése | 45 |
| A telepítés előkészítése | 46 |
| A telepítés menete | 48 |
| Az ültetés ideje | 48 |
| Az ültetési anyag minősége és átvétele | 49 |
| A fák előkészítése az ültetéshez | 49 |
| A gyümölcsfák ültetése | 49 |
| A telepítést követő munkák | 50 |
| A gyümölcsös gondozása, fitotechnikai műveletei | 52 |
| A gyümölcsfák termőfelületének kialakítása | 52 |
| Az alakító metszés célja | 52 |
| A korona alakítását befolyásoló tényezők | 52 |
| A metszés és a hajlítás elméleti alapjai | 54 |
| A metszés elemei | 54 |
| A hajtások helyzete | 55 |
| A vesszők lehajlítása, leívelése | 55 |
| A hajtások csavarása | 56 |
| A metszés és a hajtáslekötözés időszaka | 56 |
| A metszésmódok hatása a növekedésre | 56 |
| A metszés, a vesszőkötözés, a hajlítás hatása a termő képződésére és a termésre | 57 |
| Termőegyensúly | 57 |
| Koronanevelés és művelési mód | 58 |
| A legelterjedtebb koronaformák kialakítása | 58 |
| A gyümölcsfák termőfelületének fenntartása | 68 |
| A termőfelület fenntartásának módjai | 68 |
| A metszés | 68 |
| Ritkító metszés | 68 |
| Bogyóstermésűek termőkorú metszése | 72 |
| Ifjító metszés | 72 |
| A tő- és a gyökérsarjak eltávolítása | 74 |
| Sebkezelés | 74 |
| A nyesedék eltávolítása | 74 |
| Gyümölcsritkítás, termésszabályozás | 74 |
| A gyümölcsös trágyázása, talajművelése, öntözése, növényvédelme | 75 |
| A gyümölcsös trágyázása | 75 |
| Talajművelés és talajápolás a gyümölcsösben | 80 |
| A gyümölcsös öntözése | 83 |
| A gyümölcsös növényvédelme | 86 |
| A gyümölcs betakarítása | 99 |
| A gyümölcs érettsége és a szedési idő | 99 |
| A szedés időpontját befolyásoló és meghatározó tényezők | 99 |
| A szüret előkészítése, szervezése | 100 |
| A gyümölcs kézi szedése | 100 |
| A gyümölcs kézi és gépi mozgatása | 100 |
| A betakarítás eszközei, gépei | 101 |
| A gyümölcs áruvá készítése | 102 |
| A gyümölcs csomagolása | 103 |
| A gyümölcs tárolása | 104 |
| A gyümölcs értékesítése | 107 |
| Az almagyümölcsűek termesztése | 108 |
| Az alma termesztése | 108 |
| Az almatermesztés jellemzése, termőtájak | 108 |
| A fajtákról általában | 108 |
| Az alma telepítési rendszerei és művelési módjai | 108 |
| Koronaformák és kialakításuk | 110 |
| Az almatermesztés technológiája | 114 |
| Az alma betakarítása, áruvá készítése, tárolása és ipari feldolgozása | 123 |
| A körte termesztése | 125 |
| A körtetermesztés jellemzése, termőtájak | 125 |
| Körtefajták, fajtahasználat, fajtatársítás | 125 |
| A körte telepítési és művelési rendszerei | 126 |
| A körtetermesztés technológiája | 126 |
| A körte betakarítása, áruvá készítése, tárolása | 132 |
| A birs termesztése | 135 |
| A birstermesztés jelentősége | 135 |
| Birsfajták, fajtatársítás, telepítési rendszer | 135 |
| A birstermesztés technológiája | 135 |
| A birs betakarítása, tárolása | 137 |
| A naspolya termesztése | 138 |
| A naspolyatermesztés jelentősége | 138 |
| A termesztés feltételei | 138 |
| A naspolyatermesztés technológiája | 138 |
| A csonthéjas gyümölcsűek termesztése | 139 |
| A csonthéjas gyümölcsösök ápolása | 139 |
| Talajművelés | 139 |
| Öntözés | 139 |
| Tápanyagellátás | 140 |
| A csonthéjas gyümölcsösök pótlása | 1041 |
| Az őszibarack termesztése | 142 |
| Az őszibarack-termesztés jelentősége és feltételei | 142 |
| Az őszibarack termőtájai | 142 |
| Az őszibarack-gyümölcsös telepítése | 142 |
| Az őszibarack telepítési módja és művelési rendszerei | 143 |
| Az őszibarack-termesztés technológiája | 146 |
| Az őszibarack betakarítása, áruvá készítése, tárolása | 151 |
| A kajszi termesztése | 154 |
| A kajszitermesztés jelentősége | 154 |
| A kajszi termőtájai | 154 |
| A kajszigyümölcsös telepítése | 154 |
| A kajszitelepítés módja és művelési rendszerei | 155 |
| A kajszitermesztés technológiája | 155 |
| Betakarítás, áruvá készítés, tárolás | 158 |
| A cseresznye és a meggy termesztése0 | 161 |
| A cseresznye- és a meggytermesztés jelentősége, termőtájai | 161 |
| Cseresznye- és meggyfajták | 161 |
| A cseresznye és a meggy telepítési rendszere és művelési módja | 162 |
| A termés betakarítása | 164 |
| A szilva termesztése | 170 |
| A szilvatermesztés jelentősége, termőtájai | 170 |
| Szilvafajták | 170 |
| A szilva metszési és művelési módja | 171 |
| A termés betakarítása, osztályozása, csomagolása, tárolása | 171 |
| A héjasgyümölcsűek termesztése | 177 |
| Dió | 177 |
| A dió táplálkozási és gazdasági jelentősége | 177 |
| Diófajták | 177 |
| Telepítés és művelési rendszer | 178 |
| A diófa metszése | 179 |
| Talajművelés, öntözés | 180 |
| Növényvédelem és gyomirtás | 180 |
| A termés betakarítása, tárolása | 182 |
| Mandula | 184 |
| A mandula táplálkozási és gazdasági jelentősége, termőtájai | 184 |
| Mandulafajták | 184 |
| Koronaforma, ültetési rendszer | 184 |
| A termés betakarítása, tárolása | 186 |
| Mogyoró | 188 |
| A mogyoró táplálkozási és gazdasági jelentősége | 188 |
| Mogyorófajták | 188 |
| A mogyoró telepítése, gondozása | 188 |
| A termés betakarítása, tárolása | 189 |
| Gesztenye | 191 |
| A gesztenye táplálkozási és gazdasági jelentősége, termőtájai | 191 |
| Gesztenyefajták | 191 |
| Koronaforma, ültetési rendszer, metszés | 193 |
| Talajművelés, trágyázás, növényvédelem | 193 |
| A termés betakarítása, tárolása | 193 |
| A bogyósgyümölcsűek termesztése | 195 |
| Málna | 197 |
| A málna táplálkozási és gazdasági jelentősége, termőtájak | 197 |
| A málna biológiája | 197 |
| Málnafajták | 200 |
| Telepítési rendszer és művelésmód | 200 |
| Termésbetakarítás, tárolás | 207 |
| Szamóca | 209 |
| A szamóca táplálkozási és gazdasági jelentősége, jellemzése | 209 |
| A szamóca biológiája | 209 |
| Szamócafajták | 209 |
| Telepítési rendszer és művelésmód | 209 |
| Termésbetakarítás, osztályozás, tárolás | 215 |
| Ribiszke | 217 |
| A ribiszke táplálkozási és gazdasági jelentősége, termőtájak | 217 |
| A ribiszke és a köszméte biológiája | 217 |
| Telepítési rendszer és művelésmód | 218 |
| A ribiszkeültetvény létesítése | 219 |
| Termésbetakarítás, tárolás | 222 |
| Köszméte | 225 |
| A köszmétetermesztés jelentősége, termőtájak | 225 |
| Telepítési rendszer és művelésmód | 225 |
| Termésbetakarítás, tárolás | 228 |
| Ribiszke-köszméte fajhibridek | 229 |
| Szeder | 229 |
| Szedermálna | 230 |
| Különleges gyümölcsfajok | 231 |
| Fekete bodza | 231 |
| Húsos som | 233 |
| Rózsa | 234 |
| Áfonya | 234 |
| Fekete berkenye | 236 |
| Kivi | 237 |
| Homoktövis | 239 |
| Nashi vagy japán körte | 240 |
| Függelék | 243 |