| Előszó | 3 |
| Bevezetés - A háztáji kert jelentősége társadalmunkban Dr. Okályi István | 5 |
| A gyümölcstermesztés népegészségügyi jelentősége | 9 |
| Mit várunk a gyümölcs- és zöldségtermesztéstől népélelmezési szempontból? | 18 |
| Egy kis botanika Terpó András | 18 |
| A gyümölcsfák életműködése - ifj. Mohácsy Mátyás | 29 |
| A víz szerepe | 29 |
| Tápanyagfelvétel | 30 |
| Az előállított tápanyagok felhasználása | 32 |
| A gyümölcsfák növekedését befolyásoló tényezők | 32 |
| A virág | 33 |
| Virágképződés | 35 |
| Gyümölcsképződés | 37 |
| Termékenyülési viszonyok | 39 |
| A gyümölcs kifejlődése és érése | 41 |
| A gyümölcstermő növények hajtásrendszere | 44 |
| A hajtás | 44 |
| A rügy | 47 |
| Az egyes gyümölcstermő növényeken található rügyalakulások | 50 |
| A fatörzs | 51 |
| A korona | 52 |
| A vessző | 55 |
| A termőgally | 57 |
| Tudnivalók az éghajlatról - dr. Bacsó Nándor | 60 |
| A házikert gyümölcsösének talaja - dr. Ballenegger Róbert | 66 |
| Földnemek | 66 |
| A talajhibák megjavítása | 71 |
| A gyümölcsfák talajigénye | 77 |
| A talaj termőerejének fenntartása trágyázással | 80 |
| A fontosabb trágyák és műtrágyák növényi tápanyagtartalma | 82 |
| A házi- és háztáji kert berendezésének általános elvei | 85 |
| Elhanyagolt házi, háztáji és szórvány gyümölcsöseink rendezésének, újjáalakításának általános elvei | 89 |
| Egy kis pomológia | 91 |
| Almafajták ismertetése | 92 |
| Körtefajták ismertetése | 95 |
| Birsfajták ismertetése | 97 |
| Szilvafajták ismertetése | 98 |
| Kajszifajták ismertetése | 99 |
| Őszibarackfajták ismertetése | 100 |
| Cseresznyefajták ismertetése | 102 |
| Meggyfajták ismertetése | 104 |
| Diófajták ismertetése | 105 |
| Mandulafajták ismertetése | 106 |
| Mogyorófajták ismertetése | 108 |
| Ribiszkefajták ismertetése | 108 |
| Köszmétefajták ismertetése | 110 |
| Málnafajták ismertetése | 110 |
| Szederfajták ismertetése | 111 |
| Szamócafajták ismertetése | 111 |
| A gyümölcsnemek tulajdonságai, igényei, termesztése | 113 |
| Alma | 113 |
| Körte | 115 |
| Birs | 116 |
| Naspolya | 116 |
| Szilva | 117 |
| Kajszi | 119 |
| Őszibarack | 121 |
| Cseresznye | 128 |
| Meggy | 130 |
| Dió | 133 |
| Mandula | 136 |
| Mogyoró | 138 |
| Gesztenye | 140 |
| Ribiszke | 141 |
| Fekete ribiszke | 144 |
| Köszméte | 144 |
| Málna | 146 |
| Szeder | 150 |
| Szamóca | 152 |
| A gyümölcsfák ültetése | 157 |
| A gyümölcsfák metszése | 170 |
| A hajtás és a korona természetes növekedése | 171 |
| Metszésnél használatos eljárások | 174 |
| Faalakok kiválasztása | 177 |
| Koronaalakító metszés | 181 |
| Gyümölcstermesztés törpefákon | 190 |
| A törpefák rendszeres metszése | 201 |
| Idős fák ápolása | 215 |
| Ifjítás | 220 |
| Átoltás | 223 |
| Átültetés | 227 |
| A gyümölcs kezelése | 229 |
| Gyümölcsritkítás | 229 |
| Gyümölcsszüret | 230 |
| A házi szükségletre szánt gyümölcs eltartása | 234 |
| Munkanaptár | 237 |
| A házikerti szőlőművelés - Csepregi Pál | 241 |
| A házikerti szőlő helyének megválasztása | 241 |
| Az alany és a termőfajták megválasztása | 243 |
| A telepítés és a fiatal tőkék gondozása | 245 |
| A karós támaszú szőlők kialakítása és metszése | 248 |
| A lugasszőlő támaszrendszere, kialakítása és metszése | 250 |
| A szőlők évi gondozása | 253 |
| A termés leszedése és eltartása | 255 |
| Növényvédelem - Balázs Géza | 256 |
| A növényvédelem célja és módja | 256 |
| Az erőművi védekezés | 256 |
| Kémiai védekezés | 258 |
| Rovarölő szerek | 258 |
| Gombaölő szerek | 261 |
| A gyümölcstermő növények gyakoribb gombabetegségei | 263 |
| A gyümölcstermő növények fontosabb állati kártevői | 266 |
| Hiánybetegségek | 273 |