| A kiskert szerepe életünkben (Gyúró Ferenc) | 5 |
| A gyümölcsfák életműködése (ifj. Mohácsy Mátyás) | 7 |
| Mi a víz szerepe? | 7 |
| A tápanyagfelvétel útja | 8 |
| A tápanyagok felhasználása | 10 |
| Milyen tényezők befolyásolják a gyümölcsfák növekedését? | 10 |
| A virágképződésről | 11 |
| Miért fontosak a termékenyülési viszonyok? | 13 |
| A gyümölcs kifejlődése és érése | 14 |
| A gyümölcstermő növények hajtásrendszere (Gyúró Ferenc - Sipos Béla) | 16 |
| A gyümölcsfák föld alatti része, a gyökérzet | 17 |
| A törzs | 18 |
| A korona és a koronaformák | 18 |
| Vázágak | 31 |
| Rügyek | 32 |
| Hajtások | 34 |
| Vesszők | 35 |
| Termőgallyak és -ágak | 38 |
| Levelek | 38 |
| Tudnivalók az éghajlatról (Bacsó Nándor) | 39 |
| A házikert gyümölcsösének talaja és trágyázása (Altorjai István) | 45 |
| A talaj tulajdonságai | 45 |
| A termőtalaj és a termőréteg | 49 |
| A talajvizsgálat a helyes trágyázás alapja | 51 |
| A trágyázás fontos és nélkülözhetetlen | 56 |
| A talajt vagy a növényt trágyázzuk? | 60 |
| A szerves trágyák használata és kezelése | 61 |
| A műtrágyák | 66 |
| A szerves és műtrágyázás technikája | 69 |
| A műtrágyák keverhetősége és a keveréktrágyák | 73 |
| A műtrágyázás gyakorlata - mikor, mennyit? | 74 |
| Elmaradt a trágya hatása - mi lehet az oka? | 76 |
| A talajjavítás lehetősége a házikertben | 77 |
| Mit nem szabad a trágyázás helyett? | 79 |
| Milyen kerttípusok vannak? (Gyúró Ferenc) | 80 |
| A kert berendezésének általános elvei (Mohácsy Mátyás - Faluba Zoltán) | 85 |
| Nagyobb körültekintéssel tervezzünk! | 85 |
| A telepítendő gyümölcsfajok megválasztása és elhelyezése | 87 |
| Felújítsunk vagy újat telepítsünk? | 88 |
| Kiskertbe elsősorban törpefák valók! | 90 |
| Kerítsünk vagy ne kerítsünk? | 90 |
| A köztestermesztésről | 91 |
| A gyümölcsnemek tulajdonságai, igényei, fajtái és termesztése (Mohácsy Mátyás - Faluba Zoltán) | 93 |
| Alma | 94 |
| Körte | 103 |
| Birs | 109 |
| Naspolya | 110 |
| Cseresznye | 111 |
| Meggy | 116 |
| Szilva | 121 |
| Kajszi | 125 |
| Őszibarack | 129 |
| Mandula | 144 |
| Dió | 147 |
| Gesztenye | 151 |
| Mogyoró | 152 |
| Köszméte | 155 |
| Piros ribiszke | 158 |
| Fekete ribiszke | 161 |
| Málna | 164 |
| Szeder | 169 |
| Szamóca | 171 |
| A gyümölcsfák ültetése (Mohácsy Mátyás - Faluba Zoltán) | 177 |
| Az ültetési anyag és beszerzése | 177 |
| Hogyan kell a fák helyét előkészíténi? | 180 |
| A hely kijelölése | 181 |
| Az oltványok kezelése megérkezésük után | 187 |
| Mikor ültessünk? | 188 |
| És hogyan? | 189 |
| Karó csak ritkán szükséges! | 191 |
| A gyümölcsös térképe | 192 |
| A gyümölcsfák metszése (Gyúró Ferenc - Sipos Béla) | 193 |
| A gyümölcstermő növények évi életritmusa | 194 |
| A gyümölcsfa is jelzi az idő múlását | 195 |
| Elméleti kérdések - a gyakorlati metszés alapjai | 196 |
| Metszésmódok | 198 |
| Metszést kiegészítő eljárások | 201 |
| Gyümölcstermő növényeink koronájának kialakítása | 203 |
| A sudaras korona | 204 |
| Intenzív koronaformák a házikertben (Gyúró Ferenc - Mihályffy József - Sipos Béla) | 209 |
| A termőkaros orsó | 209 |
| A Hungária gyümölcssövény | 211 |
| Palmetta sövények a házikertben | 214 |
| Elhanyagolt gyümölcsösök rendezése és újjáalakítása (Mohácsy Mátyás) | 227 |
| Idősebb fák ápolása | 227 |
| Ifjítással újra nagy termést kaphatunk | 230 |
| Oltsuk át az értéktelen fajtájú és terméketlen fákat! | 233 |
| Idős korban is átültethető a fa | 237 |
| A gyümölcs kezelése (Mohácsy Mátyás) | 238 |
| Gyümölcsritkítás | 238 |
| Gyümölcsszüret | 239 |
| A gyümölcs házi eltartása | 242 |
| A szőlő is gyümölcs (Csepregi Pál) | 245 |
| Miért szeretjük? | 245 |
| Ismerkedés a szőlő felépítésével és életműködésével | 246 |
| Hová ültessünk? | 247 |
| Csemege- vagy borszőlőfajtákat termesszünk? | 249 |
| Néhány szót az alanyfajtákról | 250 |
| Egy kis fajtaismeret | 251 |
| Az ültetési anyag beszerzése és tárolása | 255 |
| A terület előkészítéséről | 256 |
| Milyen legyen a sor- és tőtávolság? | 257 |
| Mikor és hogyan telepítsünk? | 258 |
| Az első évek munkái | 259 |
| Neveljünk-e karós szőlőt? | 260 |
| Van-e helye a magasművelésnek a házikertben? | 261 |
| Miért és hogyan metsszünk? | 264 |
| Tanuljuk meg a lugasnevelés és -művelés szabályait | 266 |
| A metszést a zöldmunkák egészítik ki | 268 |
| A bőséges trágyázás jól kamatozik | 269 |
| Fedjünk-e? | 269 |
| A legtöbb új ismeret a növényvédelem területén szükséges | 270 |
| Amit a szőlő éréséről és szüreteléséről tudni kell | 271 |
| És amivel nem foglalkoztunk | 272 |
| A növényvédelem nagyon fontos! (Tóth György) | 273 |
| A védekezés három alapvető módszere | 276 |
| A védekezőszerek az emberre is mérgezőek! | 283 |
| A védekezőszerek tárolása | 284 |
| Néhány szempont a permetezéseknél | 284 |
| Házikertben és szórványgyümölcsösben felhasználható legfontosabb növényvédő szereink | 286 |
| Permetlé-koncentráció %-ban | 291 |
| Az alma legfontosabb kártevői | 292 |
| Az alma növényvédelmi technológiája | 293 |
| A körte legfontosabb kártevői | 294 |
| A körte növényvédelmi technológiája | 294 |
| A cseresznye legfontosabb kártevői | 295 |
| A cseresznye növényvédelmi technológiája | 296 |
| A meggy legfontosabb kártevői | 297 |
| A meggy növényvédelmi technológiája | 297 |
| A szilva legfontosabb kártevői | 298 |
| A szilva növényvédelmi technológiája | 299 |
| A kajszi legfontosabb kártevői | 300 |
| A kajszi növényvédelmi technológiája | 301 |
| Az őszibarack legfontosabb kártevői | 302 |
| Az őszibarack növényvédelmi technológiája | 303 |
| Bogyós gyümölcsűek legfontosabb kártevői | 304 |
| Bogyós gyümölcsűek növényvédelmi technológiája | 305 |
| A szőlő legfontosabb kártevői | 306 |
| A szőlő növényvédelmi technológiája | 307 |
| Vegyszeres gyomirtás | 308 |