| Gyúró Ferenc: Kiskertmozgalom hazánkban | 5 |
| A kiskert szerepe életünkben | 5 |
| Milyen formái vannak? | 7 |
| Anyag- és eszközellátás | 11 |
| A termés értékesítése | 12 |
| Szakkörök, klubok, társulások, szövetkezetek | 13 |
| A gyümölcs egészségügyi elemzési jelentősége | 15 |
| ifj. Mohácsy Mátyás: A gyümölcsfák életműködése | 17 |
| Mi a víz szerepe? | 17 |
| A tápanyagfelvétel útja | 18 |
| A tápanyagok felhasználása | 20 |
| Milyen tényezők befolyásolják a gyümölcsfák növekedését? | 20 |
| A virágképződésről | 21 |
| Termékenyülési viszonyok | 23 |
| Megindul a gyümölcs kifejlődése és érése | 24 |
| Mohácsy Mátyás: A gyümölcstermő növények hajtásrendszere | 26 |
| Hajtás | 26 |
| Rügyek | 28 |
| Fatörzs | 31 |
| Korona | 32 |
| Vessző | 35 |
| Termőgally | 36 |
| Bacsó Nándor: Tudnivalók az éghajlatról | 38 |
| Ballenegger Róbert: A házikert gyümölcsösének talaja | 45 |
| Földnemek | 45 |
| A talajhibák kijavíthatók! | 49 |
| Milyen legyen a talaj? | 54 |
| Trágyázzunk! | 57 |
| Trágyák és műtrágyák tápanyagtartalma | 58 |
| Mohácsy Mátyás-Faluba Zoltán: A kert berendezésének általános elvei | 62 |
| Faluba Zoltán: A gyümölcsnek tulajdonságai, igényei, fajtái és termesztése | 67 |
| Alma | 68 |
| Körte | 75 |
| Birs | 81 |
| Naspolya | 82 |
| Cseresznye | 82 |
| Meggy | 87 |
| Szilva | 92 |
| Kajszi | 96 |
| Őszibarack | 100 |
| Mandula | 112 |
| Dió | 115 |
| Gesztenye | 119 |
| Mogyoró | 120 |
| Köszméte | 122 |
| Piros ribiszke | 125 |
| Fekete ribiszke | 129 |
| Málna | 131 |
| Szeder | 136 |
| Szamóca | 138 |
| Mohácsy Mátyás-Faluba Zoltán: A gyümölcsfák ültetése | 144 |
| Az ültetési anyag és beszerzése | 144 |
| Hogyan kell a fák helyét előkészíteni? | 147 |
| A hely kijelölése | 148 |
| Oltványok kezelése megérkezésük után | 153 |
| Mikor ültessünk? | 154 |
| És hogyan? | 154 |
| Karó csak ritkán szükséges! | 156 |
| A gyümölcsös térképe | 157 |
| Mohácsy Mátyás: A gyümölcsfák metszése | 158 |
| Figyeljük a hajtás és korona természetes növekedését! | 159 |
| Milyen a természetes korona? | 160 |
| A mesterséges korona kialakítása | 161 |
| Metszési eljárások | 161 |
| Faalakok kiválasztása | 164 |
| Koronaalakító metszés | 167 |
| Fenntartó metszés | 173 |
| Felügyeleti metszés | 173 |
| Intenzív koronaformák | 174 |
| Gyúró Ferenc: A termőkaros orsót lekötözéssel alakítjuk ki | 174 |
| A Hungária gyümölcsösnövénynek nincsenek emeletes vázágai | 176 |
| Mihályffy József: A meggysövényekről a termés szedése gyerekjáték | 180 |
| Mohácsy Mátyás: A törpefák rendszeres metszése | 186 |
| Gaurcher-féle metszés | 186 |
| Háromrügyes metszés | 190 |
| Sokrügyes metszés | 190 |
| A Lorette-féle metszés | 191 |
| Eszterházi metszés | 193 |
| Idősebb fák ápolása | 196 |
| Elhanyagolt gyümölcsösök rendezése és újjáalakítása | 199 |
| Ifjítással újra nagy termést kaphatunk | 199 |
| Oltsuk át az értéktelen fajtájú és terméketlen fákat! | 202 |
| Idős korban is átültethető a fa | 204 |
| A gyümölcs kezelése | 206 |
| Gyümölcsritkítás | 206 |
| Gyümölcsszüret | 207 |
| A gyümölcs házi eltartása | 210 |
| Csepregi Pál: A szőlő is gyümölcs | 213 |
| Miért szeretjük? | 213 |
| Ismerkedés a szőlő felépítésével és életműködésével | 214 |
| Hova ültessünk? | 215 |
| Csemege- vagy borszőlőfajtát termesszünk? | 217 |
| Néhány szót az alanyfajtákról | 218 |
| Egy kis fajtaismeret | 219 |
| Az ültetési anyag beszerzése és tárolása | 223 |
| A terület előkészítéséről | 224 |
| Milyen legyen a sor- és tőtávolság? | 225 |
| Mikor és hogyan telepítsünk? | 225 |
| Az első évek munkái | 227 |
| Neveljünk-e karós szőlőt? | 228 |
| Van-e helye a magasművelésnek a házikertben? | 229 |
| Miért és hogyan metszünk? | 231 |
| Tanuljuk meg a lugasnevelés és -művelés szabályait | 233 |
| A metszést a zöldmunkák egészítik ki | 235 |
| A bőséges trágyázás jól kamatozik | 236 |
| Fedjünk-e? | 237 |
| A legtöbb új ismeret a növényvédelem területén szükséges | 237 |
| Amit a szőlő éréséről és szüreteléséről tudni kell | 238 |
| És amivel nem foglalkoztunk | 239 |
| Tóth György: A növényvédelem nagyon fontos! | 240 |
| A védekezés három alapvető módszere | 242 |
| A védekezőszerek az emberre is mérgezőek! | 245 |
| A védekezőszerek tárolása | 246 |
| Néhány szempont a permetezéseknél | 246 |
| Házikertben és szórványgyümölcsösben felhasználható legfontosabb növényvédőszereink | 247 |
| Permetlé-koncentráció %-ban | 251 |
| Az alma legfontosabb állati és növényi kártevői | 252 |
| Az alma növényvédelmi technológiája | 253 |
| A körte legfontosabb állati és növényi kártevői | 254 |
| A körte növényvédelmi technológiája | 254 |
| A szilva legfontosabb állati és növényi kártevői | 255 |
| A szilva növényvédelmi technológiája | 255 |
| A kajszi legfontosabb állati és növényi kártevői | 256 |
| A kajszi növényvédelmi technológiája | 257 |
| Az őszibarack legfontosabb állati és növényi kártevői | 258 |
| Az őszibarack növényvédelmi technológiája | 259 |
| A cseresznye legfontosabb állati és növényi kártevői | 259 |
| A cseresznye növényvédelmi technológiája | 260 |
| A meggy legfontosabb állati és növényi kártevői | 261 |
| A meggy növényvédeli technológiája | 261 |
| Bogyós gyümölcsűek legfontosabb állati és növényi kártevői | 262 |
| Bogyós gyümölcsűek növényvédelmi technológiája | 263 |
| A szőlő legfontosabb állati és növényi kártevői | 264 |
| A szőlő növényvédelmi technológiája | 265 |
| Vegyszeres gyomirtás | 265 |