kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 166 oldal |
| Sorozatcím: | Kertészeti szakközépiskolák tankönyvei |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 15 cm |
| ISBN: | 963-231-952-4 |
| Megjegyzés: | A könyv tankönyvi száma: K-104. A könyv fekete-fehér ábrákkal illusztrált. |
| A gyümölcstermesztés jelentősége és kialakulása | 3 |
| A gyümölcstermesztés népgazdasági jelentősége | 3 |
| A gyümölcs mint táplálék | 3 |
| A gyümölcstermesztés mutatói hazánkban | 6 |
| A gyümöcstermesztés kialakulása | 9 |
| Rövid történeti áttekintés | 9 |
| A gyümölcstermesztő tájak kialakulása | 11 |
| A gyümölcstermő növények csoportosítása | 16 |
| A gyümölcstermő növény fogalma | 16 |
| Csoportosítás testalakulás szerint | 16 |
| Fák | 16 |
| Cserjék | 17 |
| Félcserjék | 17 |
| Dudva szárúak | 17 |
| Csoportosítás a termés alapján | 17 |
| Almagyümölcsűek | 17 |
| Csonthéjasok | 17 |
| Héjasok | 18 |
| Bogyósok | 18 |
| A gyümölcstermő növény részei | 19 |
| Gyökérzet | 19 |
| A gyökérzet és feladata | 19 |
| A gyökérzet felépítése | 20 |
| A gyökérzet mélységi kiterjedése | 21 |
| A gyökérzet szélességi kiterjedése | 22 |
| A gyökér növekedését módosító tényezők | 23 |
| A gyökér növkedésének szakaszai | 24 |
| Törzs | 25 |
| A törzs és feladata | 25 |
| A törzsmagasság jelentősége a termesztésben | 26 |
| Korona | 27 |
| A korona és feladata | 27 |
| A korona részei | 27 |
| Koronaalakok | 28 |
| Katlankorona | 30 |
| Termőkaros orsó | 31 |
| Sövény | 31 |
| A rügy | 31 |
| A rügyek és csoportosításuk | 32 |
| A hajtás | 34 |
| A hajtás és szerkezete | 34 |
| A hajtások csoportosítása | 34 |
| A hajtások növekedése | 35 |
| A hajtásnövekedés szakaszossága | 36 |
| A levél | 37 |
| A vessző | 37 |
| A gally | 38 |
| Az ág | 40 |
| A koronarészek funkciójának változása | 41 |
| A gyümölcstermő növények termőrészei | 42 |
| Az almatermésűek termőrészei | 42 |
| A héjas gyümölcsűek termőrészei | 42 |
| A héjas gyümöcsűek termőrészei | 42 |
| Bogyós gyümölcsűek termőrészei | 43 |
| A termőrügyek elhelyezkedése | 43 |
| A virág és részei - virágzat | 44 |
| A virágzás ideje és lefolyása | 45 |
| Az egyes gyümölcsfajok termékenyülési viszonyai | 47 |
| Beporzás | 48 |
| A termés és a gyümölcs | 48 |
| Gyümölcshullás | 50 |
| Termésfejlődés | 50 |
| A gyümölcstermő növények szaporítása | 52 |
| A szaporítás célja és módja | 52 |
| Ivaros szaporítás | 52 |
| A magvak begyűjtése, tisztítása, tárolása | 53 |
| A magvak nyugalmi szakasza | 53 |
| A csírázás és feltételei | 54 |
| A csírázást elősegítő eljárások | 54 |
| Ivartalan szaporítás | 55 |
| Szaporítás természetes szaporítóképletekről | 56 |
| Szaporítás tenyésző szervekről | 57 |
| Szaporítás növényi részek összenövesztésével - oltás | 64 |
| Az alany szerepe a gyümölcstermesztésben | 70 |
| Az alany hatása a nemesre | 70 |
| A nemes hatása az alanyra | 72 |
| Az alany és a nemes együttélése (összeférhetetlenség) | 72 |
| Gyümölcstermő növények alanyai | 73 |
| Az almafa alanyai | 73 |
| A körtefa alanyai | 74 |
| A cseresznyefa és meggyfa alanyai | 74 |
| A szilvafa alanyai | 75 |
| A kajszibarackfa alanyai | 76 |
| Az őszibarackfa és a mandulafa alanyai | 77 |
| A birs és a naspolya alanyai | 77 |
| A diófa alanyai | 77 |
| A ribiszke és a köszméte alanyai | 78 |
| A gyümölcsfa nevelése a faiskolában | 79 |
| A gyümölcsfaiskola termesztés feladata | 79 |
| A faiskolai termesztés engedélyezése | 79 |
| A faiskola felosztása | 80 |
| A faiskola szaporítóanyagot termesztő része | 80 |
| Magtermő gyümölcs | 80 |
| Törzsgyümölcsös | 80 |
| A faiskola ültetési anyagot termesztő része | 81 |
| Csemetetermesztés | 81 |
| Oltványtermesztés | 87 |
| Faiskolai nyilvántartások | 101 |
| A gyümölcsös telepítése | 107 |
| A gyümölcsös típusai | 107 |
| Házikerti gyümölcsös | 107 |
| Árutermelő üzemi gyümölcsös | 108 |
| Szórványgyümölcsösök | 108 |
| Szőlő közötti gyümöcstermesztés | 108 |
| A gyümölcsös formái | 108 |
| A gyümölcsöstelepítés feltételei | 109 |
| Természeti viszonyok | 109 |
| Közgazdasági viszonyok | 114 |
| Telepítési rendszerek, ültetésű távolságok | 115 |
| Négyes kötés | 115 |
| Hármas kötés | 116 |
| Ötös kötés | 116 |
| Váltakozó kötés | 116 |
| Széles soros telepítés (téglalap alakú kötés) | 116 |
| Telepítés a rétegvonal mentén | 117 |
| A gyümölcsös tervezése | 119 |
| Telepítési alapokmány | 119 |
| A terület előkészítése telepítéshez | 123 |
| Területrendezés | 123 |
| Talajjavítás | 123 |
| Talajelőkészítés | 123 |
| A fák helyének kitűzése | 124 |
| Ültetési előkészületek | 126 |
| Az ültetés ideje | 126 |
| A megrendelt ültetési anyag átvétele | 126 |
| Az ültetési anyag előkészítése az ültetéshez | 127 |
| A gyümölcsfák ültetése | 127 |
| A telepítést követő munkák | 129 |
| Védelem a nyúl és egyéb állatok kártétele ellen | 129 |
| A telepítés nyilvántartása | 129 |
| A fiatal fák gondozása | 131 |
| A gyümölcsfa alakításának célja | 131 |
| A koronaalakra ható tényezők | 132 |
| A korona alakításának elmélete | 133 |
| A metszés elméleti alapjai | 133 |
| A csúcsdominancia | 133 |
| A metszés és a kihajtás erőssége | 134 |
| Metszésmódok | 135 |
| A hajtások helyzete | 137 |
| A vesszők lehajlítása, ill. leívelése | 137 |
| A metszés és hajtáslekötözés, ill. -leívelés idejének hatása a növekedésre | 138 |
| A sebzés hatása a növekedésre | 138 |
| A metszésmódok hatása a növekedésre | 139 |
| A metszés és a vesszőlekötözés, ill. -hajlítás hatása a termőrészképződésre és a termésre | 139 |
| Koronanevelés | 141 |
| Természetes korona | 141 |
| Sudaras korona | 141 |
| Kombinált korona | 145 |
| Katlankorona | 147 |
| Sövény | 150 |
| Alakfák | 160 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.